BAMS 2022 | Chouffe Marathon: een strijd van lange adem
Door Christophe Bortels -
Voor de vijfde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series 2022 trekken we richting het kleine dorpje Achouffe dat wereldberoemd werd dankzij zijn brouwerij. Vergezeld door de zon, volgden we aldaar het wedstrijdgebeuren van de Chouffe Marathon. Dit is ons verslag:
We zetten de revival van de Belgische marathons verder na twee blanco jaren door de pandemie. Dit keer was het de beurt aan de Chouffe Marathon die zijn 13de editie vierde.
De prachtige streek rond Houffalize, zon, (bijna) droge wegen en niet te vergeten de beroemde Chouffe voor het herstel na de race. Voldoende ingrediënten om de deelnemers naar het petieterige Achouffe te lokken!
Zoals gebruikelijk maken de marathonrenners er een prettige wanorde van wanneer ze hun plaats op de startlijn innemen.
Ook nu staan er weer mooie namen aan de start, met heel wat bekende gezichten. Zo herkennen we Simon Grégoire (3 weken geleden winnaar van de Hard’n Marathon), Maxime Dony, Joris Massaer, Anthony Franquet, Bas Peters, Erwin Bakker, Rick Van der Sande, Laurent Evrard, Thomas Sprengers, Seppe Rombouts en nog vele anderen. Grote afwezige is ook dit keer weer Sébastien Carabin die de voorkeur gaf aan de XTerra in Duitsland.
9u30: we zijn vertrokken voor de langste afstand van 95 kilometer. Zij die deelnemen aan de 65 kilometer, een afstand die ook meetelt voor het klassement van de BAMS, zullen een half uur later van start gaan.
Bij de laatste edities van de Chouffe Marathon verliepen de wedstrijden van 95 en 65 kilometer over een gezamenlijk parcours, waarna de renners van de langste afstand na de eerste passage aan de finish een extra lus van 30 kilometer moesten afleggen. Dit jaar werd er geopteerd voor een grote lus van 95 kilometer waarvan sommige paden uiteraard gemeenschappelijk waren met de 65 kilometer.
Na de gebruikelijke start over de weg om het peloton uit te rekken, brengt de allereerste en mooie afdaling de renners naar Houffalize.
Jammer dat de overgrote meerderheid de korte technische bochten kon vermijden door in het wild aangelegde paden …
Op de voetgangersbrug over de Ourthe zien we verschillende technieken om deze te verlaten.
Aan kilometer 16 keren we terug naar de kop van de wedstrijd.Met acht rijden ze vooraan: Laurent Evrard, Anthony Franquet, Thomas Sprengers, Joris Massaer, Simon Grégoire, Maxime Dony, Seppe Rombouts en Thom Bonder.
Kilometer 23: Thomas Sprengers, Simon Grégoire en Laurent Evrard hebben een kleine voorsprong, maar de achtervolgers zijn niet ver weg!
We hopen dat enkele deelnemers hier even naar rechts hebben gekeken om een van de mooiste landschappen van het seizoen te bewonderen!
Kilometer 40: we zijn bijna halfkoers en er is weer een ommekeer in de wedstrijd!Joris Massaer, Laurent Evrard, Seppe Rombouts en Thomas Sprengers rijden nu op kop, terwijl Maxime Dony en Anthony Franquet op een kleine minuut moeten achtervolgen.
Meer dan vijf minuten na de kopgroep zien we een groot pakket renners strijden voor de laatste plaatsen in de top tien.
Kilometer 55: tijdens de laatste edities was dit een snelle en lastige afdaling, nu nemen ze de andere richting. Het koptrio Massaer / Rombouts / Sprengers bijt er alvast de tanden op stuk en moet afstappen, waardoor Maxime Dony de achterstand kan goedmaken. Laurent Evrard, die even de rol had gelost, doet even later hetzelfde.
Kilometer 60: we zijn dus met vijf. Hier krijgen ze het gezelschap van enkele deelnemers aan de 65 kilometer.
Twintig graden, zon en over het algemeen droog terrein: de omstandigheden zijn quasi perfect voor een marathon!
Kilometer 67: nog een derde van de wedstrijd te gaan. Het is nog steeds een kwintet dat de debatten domineert.
Kilometer 73: status quo vooraan wanneer de renners op het plateau boven Houffalize passeren om er deze leuke singletrack te lijf te gaan.
Kilometer 82: ons vijftal rijdt nu bijna dertig kilometer samen aan de leiding. Ze mogen stilaan iets gaan verzinnen, willen ze een sprint vermijden.
En ze hebben iets verzonnen!Alles kwam uiteindelijk neer op de ultieme muur waar de groep van vijf explodeerde.En het is Joris Massaer die het laken naar zich toetrekt na een wedstrijd van bijna 4 uur en een gemiddelde van 23,7 km/u.
Joris Massaer wint de scratch en eindigt uiteraard ook als eerste in zijn categorie, de Masters 1.
Laurent Evrard, in zijn wiel gevolgd door Seppe Rombouts, eindigt enkele seconden later als tweede en wint bij de elites.
Thomas Sprengers wordt 4de, Maxime Dony 5de, Bas Peeters (winnaar bij de Masters 2) 6de en Rick Van der Sande 7de.De top 10 wordt vervolledigd door Erwin Bakker, Jeroen Vercammen en Thom Bonder.Anthony Franquet, 12de, is de beste bij de beloften.
Bij de vrouwen was er winst voor Joyce Vanderbeken, die 91ste werd in de scratch, en bij de Masters 3 voor Pim De Waard (105de).
Op de 65 kilometer ging de zege bij de mannen naar William Graff (die eind dit jaar nog 17 moet worden) en naar Alyssa Lurquin bij de vrouwen.
Afspraak op 11 september voor de klassieker Grand Raid Godefroy en de 6de manche van de Belgian Ardennes Marathon Series!
Volledige uitslagen op Chronorace