BAMS 2024 | Raid Bocq: tot het einde in de modder

Door Christophe Bortels -

  • Staff pick

  • Sport

BAMS 2024 | Raid Bocq: tot het einde in de modder

Afgelopen weekend viel het doek over de Belgian Ardennes Marathon Series 2024! De Raid Bocq was de zevende en laatste manche voor dit jaar. Een finale die zoals het hele seizoen (of bijna) onder de zon werd gereden, maar met de wielen in de modder!  

Het seizoen 2024 van de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS), dat op 1 april begon met een kletsnatte La Hallonienne, staat op zondagochtend 15 september op het punt zijn epiloog te schrijven. We bevinden ons in Godinne voor de Raid Bocq, de 7de en laatste manche van het seizoen. Boven op de plateaus schijnt de zon al, maar hier in de Maasvallei is het nog mistig. En ontzettend fris: amper 5 graden! En raad eens? Jawel, de paden liggen er vettig bij, zoals tijdens bijna alle manches van dit seizoen …

De donsjas is het modeaccessoire in de koelte van de ochtend. Iedereen warmt zich zo goed als mogelijk op voor het geplande vertrek om 9.00 uur.

Aan het vertrek staan ongeveer honderd dapperen voor de langste afstand van 100 km. Onder hen de gebruikelijke favorieten als Joris Massaer, Simon Grégoire, Thomas Sprengers en Kryspin Pyrgies, om er maar een paar te noemen. Daar mogen we ook Milan Stiens (een maand geleden 3de in de Chouffe Marathon) en de Nederlander Bas Peters aan toevoegen. Maar zoals we straks zullen zien, komt er nog een verrassende naam zich in het spel moeien.

9u15: met een beetje vertraging gaan we op pad voor de langste afstand van de dag! Op het programma 100 km en 2300 m positief hoogteverschil.

De 70 km, die ook punten oplevert voor de BAMS-ranking, gaat een kwartier later van start.

Terwijl de eerste zonnestralen zich vermengen met wat er overblijft van de ochtendmist, nemen de deelnemers het gebruikelijke lusje van 14 km ten oosten van de Maas voordat ze naar de andere kant van de rivier wisselen. Op het menu van deze gespierde start staan ​​twee mooie beklimmingen en dito afdalingen.

Op de eerste van deze twee beklimmingen ontsnapt er een groepje van een tiental renners.

Het is niet verwonderlijk dat we daarin alle favorieten terugvinden, maar ook enkele minder verwachte namen. Dit zijn ze: Joris Massaer, Simon Grégoire, Owen Valcke, Robin Ferket, Bas Peters, Milan Stiens, Thomas Sprengers, Kryspin Pyrgies en Arthur Courtois.

Een paar meter achter deze groep probeert ook Lukas Malezsewski zijn wagonnetje aan te pikken. De voormalige Europese kampioen XCO bij de junioren neemt voor het eerst deel aan een marathon, maar zal hij meekunnen met de geroutineerden?

1m70 hoog, oké, maar hoe breed? Net breed genoeg of net te smal om er comfortabel door te rijden met een MTB-stuur. Deze kleine, donkere tunnel onder de spoorweg kan zeker in de categorie van niet-vermelde moeilijkheden worden geplaatst.

Deze staat echter goed vermeld! Aan kilometer 20 wacht de beruchte onmogelijke klim. Het lijkt zo niet, maar waarnemers zijn pessimistisch bij het zien van het laagje modder dat maar op één ding wacht: de achterbanden laten spinnen …

De leiders in de wedstrijd bevestigen meteen dat het vandaag een hopeloze zaak is om hier al fietsend naar boven te rijden. Slechts een paar meter ver op de steilste hellingen moet iedereen van de fiets.

Achter de kopgroep, die nu uit acht renners bestaat, zijn Kryspin Pyrgies en Robin Ferket de eerste achtervolgers. Zij hebben een achterstand van een minuut. Het trio Julien Delaet / Ramses Bekkenk / Johan Van De Ven volgt al op vier minuten.

Nee, er is nog steeds niemand naar boven gefietst. Nieuwe poging volgende week tijdens de Ultra Raid des 3 Vallées, waarin deze klim ook wordt opgenomen!

Vijf kilometer na de klim zag Kryspin Pyrgies al zijn hoop om terug te kunnen keren tot in de kopgroep verpest door een lekke achterband. Een teleurstelling voor hij die vorige week een hele mooie 2de plaats behaalde in de Grand Raid Godefroy.

Het goede nieuws is dat na een mistig begin van de ochtend de zon eindelijk doorbreekt. De temperatuur is nu perfect voor een marathon.

Na een derde wedstrijd is het nog steeds de groep van acht die de race leidt. Bas Peters, Simon Grégoire, Joris Massaer, Owen Valcke, Milan Stiens, Thomas Sprengers, Arthur Courtois en Lukas Malezsewski: de winnaar zit er zeker tussen.

Het is in deze fase dat de eersten op de 100 km zich beginnen te mengen met de snelste renners op de 70 km, die dus later begonnen zijn maar bepaalde lusjes op de lange afstand links hebben laten liggen.

Op de 70 km lijkt Joyce Vanderbeken goed op weg naar een ​​nieuwe overwinning en naar een nieuwe eindwinst in de BAMS bij de elite-vrouwen.

Het klassieke leuke afdalinkje aan kilometer 37 …

… en deze even klassieke als charmante trail-passage in Warnant.

De route sloeg echter een kleine afdaling gevolgd door een mooie beklimming over door hier rechtsaf te gaan in plaats van linksaf.

Halfweg de wedstrijd ontplofte de boel vooraan. Vanaf nu rijdt er een duo aan de leiding, bestaande uit Simon Grégoire en … Lukas Malezsewski.

Milan Stiens en Thomas Sprengers volgen kort daarachter en zullen het kopduo iets verderop ook inhalen. Arthur Courtois, Bas Peters, Owen Valcke … De achtervolgers paraderen één voor één langs, maar waar is Joris Massaer? We zien hem uiteindelijk 6 minuten na de leiders passeren, hij werd het slachtoffer van een gescheurde achterband. Geen derde dagsucces dus in de BAMS van dit jaar voor hem.

KM 59: eindelijk een beter rollend stuk, kort na een groot moeras waar meer dan één persoon op gevloekt zal hebben.

Op deze klim, die naar de abdij van Maredsous leidt, verschijnen in de verte verschillende silhouetten, en één ervan lijkt zich langzaam los te werken van de rest.

Lukas Malezsewski doet zijn drie medevluchters serieus pijn. Simon Grégoire en Thomas Sprengers moeten slechts enkele meters prijsgeven, terwijl Milan Stiens wat meer in de problemen lijkt te zitten.

KM 74: Lukas Malezsewski blijft versnellen. Op amper vijf kilometer tijd is zijn voorsprong van enkele seconden gestegen naar een voorsprong van ruim een ​​minuut op het duo Grégoire/Sprengers en bijna twee minuten op Milan Stiens. Sterk …

Na 73 kilometer wedstrijd keren de deelnemers terug naar de oostelijke oever van de Maas voor een klein laatste lusje. En net als in de lus aan het begin bevinden er zich hier twee van de zwaarste beklimmingen van de hele route, waaronder deze, die naar het kasteel van Poilvache leidt.

Trouw aan zijn roots zet Lukas Malezsewski een echt XC-tempo neer in deze marathon! Thomas Sprengers is nu alleen in de achtervolging en heeft een achterstand van zes minuten met nog ruim tien kilometer te gaan.

Een kunststukje! Lukas Malezsewski wint autoritair de allereerste marathon waaraan hij deelnam en legde de 100 km af in 4u21.

“Ja, het was mijn eerste marathon, ik heb me een paar dagen geleden ingeschreven! Het doel was om me te komen voorbereiden op de wereldkampioenschappen gravel (begin oktober in Leuven). Als ik naar een wedstrijd kom, is het om te winnen, maar je weet nooit hoe het zal verlopen. Ik zag dat mijn concurrenten er moeite mee hadden toen ik voor de eerste keer gas gaf, dus viel ik aan en het werkte …”, legde de winnaar van de dag uit aan de aankomst.

Een zadelbreuk kostte Thomas Sprengers in Bouillon nog de 2de plaats, een plaats die hij dit keer wel in de wacht wist te slepen, 8 minuten achter Lukas Malezsewski.

Milan Stiens werd 3de in de scratch en 1ste bij de U23.

Bas Peters eindigde als vierde en was de beste bij de Masters 2.

Simon Grégoire streed een tijdje mee voor de 2de plaats, maar moest in de finale Stiens en Peters laten wegglippen. Hij eindigde uiteindelijk als 5de.

Owen Valcke (rechts) en Arthur Courtois (links) werden respectievelijk 6de en 7de.

De top 10 werd vervolledigd door Ramses Bekkenk (8ste en 2de bij de Masters 2), Kryspin Pirgies (9de) en Robin Ferket (10de). Rudi Moons, die als 36ste eindigde in de scratch, was de beste bij de Masters 3.

Puck Pinxt won op haar beurt bij de vrouwen op de 100 km, voor Sara Michielsens en Anne Verlaek.

Op de 70 km gingen de zeges naar Robin Perneel (voor Thomas Lehnen en Martijn Braspenning) en – weinig verrassend – Joyce Vanderbeken (voor Britt Segers en Karen Steurs).

Wie laatste manche zegt, zegt ook uitreiking van de trofeeën voor de BAMS-ranking in maar liefst 7 categorieën.

De eindwinnaars, met van links naar rechts: Luc Klopp (Masters 3, voor Luc Koning en Rudi Moons), Joris Massaer (Masters 1, voor Kryspin Pyrgies en Willem de Beyter), Danae Stroubouli (Masters vrouwen, voor Karen Steurs en Sara Michielsens), Joyce Vanderbeken (Elites vrouwen, voor Puck Pinxt en Ruth Vermeiren), Ramses Bekkenk (Masters 2, voor Ivan Scevenels en Arne Broekmans), Simon Grégoire (Elites, voor Arthur Courtois en Tim de Schuyter) en Robin Ferket (U23, voor Alexy Delongueville en Jonas Mertens).

Het seizoen 2024 van de Belgian Ardennes Marathon Series zit er daarmee op. Afspraak eind oktober voor de publicatie van de kalender 2025 en volgend jaar in april voor een nieuw seizoen!

Uitslag Raid Bocq 2024 en eindklassement BAMS 2024 

Website van de BAMS: marathonmtb.be

DoorChristophe Bortels