Best of | World Cup MTB Albstadt: Franse dominantie in een lege tribune
Door Léo Kervran -
De Fransen komen al langer goed voor de dag in de crosscountry, toch was het al van 2016 geleden dat er bij de mannen nog een Franse zege viel te noteren in de wereldbeker. Victor Koretzky vulde in Albstadt die leemte op, terwijl diens landgenote Loana Lecomte de beste was bij de vrouwen. De renners van de Benelux speelden in het zuiden van Duitsland eerder een (bescheiden) bijrol.
Albstadt, ergens tussen Stuttgart en de Bodensee, figureert ondertussen al sinds 2013 op de kalender van de wereldbeker. Vorig jaar viel de wedstrijd – het WK nota bene – in het water wegens de gekende pandemie die ook dit jaar nog als een donkere schaduw boven het evenement hing. Normaal staan hier in het Bullentale duizenden fans te drummen, te joelen, te vloeken, te schreeuwen, te drinken … Nu was het hier de grote leegte!
Het parcours is op maat van de klimmers met twee steile beklimmingen die gevolgd worden door twee snelle afdalingen. Nergens zijn er grote technische moeilijkheden te bespeuren. Het weer is in Albstadt een bijkomende factor, de laatste keer dat we hier waren (in 2019) was dat in helse omstandigheden en ook de dagen voor het event zag het er dit jaar niet goed uit, met op vrijdagochtend zelfs sneeuw op de omringende heuveltoppen. Maar op zondag scheen de zon en kregen we een zeer aangename 25°C.
In Albstadt stond er behalve een mooie uitgangspositie in de wereldbeker, nog meer op het spel. Het is hier, en in Nove Mesto volgende week, dat men in veel landen op het laatste nippertje nog een selectie voor de Olympische Spelen kan afdwingen. Door het beter te doen dan zijn of haar landgenoten of door je land aan voldoende punten te helpen voor een kwalificatie. Extra druk dus op de schouders van de renners.
Vrouwen: Lecomte als een grote
De resultaten van de XCC op vrijdag zeggen nooit alles over de machtsverhoudingen in de XCO op zondag. Mochten naast winnares Pauline Ferrand-Prévot op de eerste startrij plaatsnemen: Kate Courtney, Anne Terpstra, Linda Indergand, Annie Last, ‘veterane’ Eva Lechner, de revelatie van 2020 Loana Lecomte en de Amerikaanse Haley Batten die aan haar eerste World Cup MTB bij de elites begon.
Het enige gemeenschappelijke, de keuze van het materiaal. Het merendeel van de atletes koos voor een hardtail, vaak met een dropper post. Velen vinden het circuit te vlot berijdbaar om voordeel te halen uit een full suspension en Loana Lecomte was een van de weinigen die niet opteerde voor een hardtail.
De start verloopt hectisch, met Kate Courtney die niet in haar pedaal raakt en zo enkele van haar concurrentes blokkeert. Achteraan in het peloton is er ook nog een valpartij. Linda Indergand neemt meteen de leiding, gevolgd door Sina Frei en Jenny Rissveds.
Anne Terpstra mag op de eerste klim van de startlus (een verkorte ronde om het peloton uit te rekken voor de eerste echte ronde) even aan de leiding rijden, waarna Loana Lecomte fors overneemt. Niemand die bij machte is om de jonge Française, in feite nog steeds belofte, te volgen.
In het peloton zou men al moeten weten hoe laat het is, want vorig jaar was Lecomte al overtuigend de beste in het eerste luik van Nove Mesto. Kate Courtney ruikt het gevaar en zet de achtervolging in, maar het gat dichtrijden lukt haar niet. Niemand die toen al durfde denken dat de wedstrijd hier reeds in de definitieve plooi viel.
Na de startlus telt Lecomte al 18 seconden voorsprong op het duo Courtney & Terpstra. Pauline Ferrand-Prévot volgt samen met Sina Frei nog eens 2 seconden verderop met in hun spoor een lang lint met onder meer Rebecca McConnell, Linda Indergand, Jenny Rissveds, Evie Richards, Ronja Eibl, Jolanda Neff, Yana Belomoina, Laura Stigger en Haley Batten.
In de eerste ronde bouwt Lecomte haar voorsprong verder uit terwijl we achter haar een hergroepering krijgen. Ferrand-Prévot hoopt samen met Courtney het gat te dichten, maar het gat met de wereldkampioene bij de beloften wordt niet kleiner, integendeel. Aan het einde van de eerste ronde telt Loana Lecomte 35 seconden voorsprong op Ferrand-Prévot die Courtney van haar heeft afgeschud. Even spanning in de tweede ronde: Loana Lecomte haalt de openingsmotor in die compleet verrast in de weg rijdt van de Française. De gashendel staat nu helemaal open. Kate Courtney moet haar inspanningen bekopen en het is Rebecca McConnell die voorlopig de derde positie inneemt. De Amerikaanse ziet Jolanda Neff, Linda Indergand en haar landgenote Haley Batten terugkeren.
Vooraan zijn de verschillen gemaakt en enkel de strijd voor de derde plaats ligt nog open. Neff begint tekenen van zwakte te vertonen en moet opnieuw de rol lossen terwijl het trio Courtney – Indergand – Batten snel tijd goedmaakt op McConnell. De Australische parkeert zichzelf en ziet onder meer ook Laura Stigger, Anne Terpstra (foto), Jenny Rissveds en Yana Belomoina van haar wegrijden. McConnell zou pas 21ste worden.
In de voorlaatste ronde krijgt het podium stilaan vorm: Loana Lecomte rijdt nog steeds aan de leiding met een minuut voorsprong op Pauline Ferrand-Prévot, dan volgt het duo Haley Batten & Kate Courtney en vervolgens een groepje van 4 dat onderling mag uitmaken voor wie het laatste plaatsje op het podium is: Anne Terpstra, Laura Stigger, Yana Belomoina of Linda Indergand.
De Oekraïense klimt het beste, wat we ook zien aan haar tijden in de laatste twee ronden, en grist de vijfde plaats wegt. Terpstra ontdoet zich nog van Linda Indergand en wordt zesde, terwijl Laura Stigger als 8ste eindigt.
Loana Lecomte haalt het uiteindelijk met 53″ voorsprong op Pauline Ferrand-Prévot. Een geweldige demonstratie terwijl haar keuze voor een full suspension niet meteen de beste leek. Na afloop wist ze ons te vertellen dat dit scenario niet voorzien was: “Ik had niet echt een plannetje in mijn hoofd maar na de shorttrack, waarin ik het ritme niet vond, zei ik tegen mezelf om mijn eigen wedstrijd te rijden. En als de anderen beter en sneller zijn, dan was het maar zo. Toen men in de derde ronde riep dat PFP er maar niet in slaagde om dichterbij te komen, begon ik erin te geloven.”
Wie Loana Lecomte beter wil leren kennen, vindt hier een interview dat we de voorbije wintermaanden met haar hadden: www.vojomag.nl/interview-bike-check-loana-lecomte-en-haar-massi-aire-sl.
De wereldkampioene was na afloop dik tevreden met haar tweede plaats: “Ik ben blij, want ik voelde me niet uitzonderlijk goed vandaag. Ik ben ook zeer blij voor Loana. Ze leek wel te vliegen vandaag. Hopelijk kan ik het volgende week iets beter doen.”
Haley Batten liet zien dat er in de toekomst ook met haar rekening moet gehouden worden. Met Sina Frei, Laura Stigger, Evie Richards, Loana Lecomte, Haley Batten en Ronja Eibl ziet de toekomst bij de vrouwen er alvast veelbelovend uit! En zelfs iemand als Kate Courtney is nog altijd maar 25.
Githa Michiels werd na Anne Terpstra de tweede renster uit de Benelux in de uitslag. De Belgische kampioene kwam beter voor de dag dan in de shorttrack en eindigde als 20ste. Lotte Koopmans (32ste), Anne Tauber (37ste) en Sophie von Berswordt (51ste) eindigden verderop.
Voor Ceylin del Carmen Alvarado werd het een wedstrijd om snel te vergeten, zij gaf er reeds in de eerste ronde de brui aan.
De volledige uitslag van de vrouwen vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-albstadt-loana-lecomte-alleen-op-de-wereld
Mannen: Koretzky veegt de nul weg
Bij de mannen keek men uit naar een mogelijke 33ste wereldbekerzege van Nino Schurter, waarmee de Zwitser het record van Julien Absalon zou evenaren. Velen hoopten ook op een Mathieu van der Poel-show of keken reikhalzend uit naar het debuut van Tom Pidcock, ook al was zijn uitgangspositie verre van ideaal. Pidcock moest immers van de elfde rij vertrekken.
Henrique Avancini, die in 2020 de laatste World Cup wist te winnen, is als eerste weg en neemt in zijn wiel een peloton van 150 renners mee.
Een rustige start? Mathieu van der Poel denkt daar anders over, want de Nederlander kan zich op de tweede helling niet meer bedwingen en doet de wedstrijd al ontploffen nog voor ze goed en wel begonnen is. Enkel Avancini is mee en aan de meet telt dit duo reeds 8″ voorsprong op een groepje met Victor Koretzky, Milan Vader, Nino Schurter, Jordan Sarrou, Luca Braidot, Titouan Carod, Filippo Colombo en Lars Forster.
De tactiek van Avancini en Van der Poel loont echter niet en het is wereldkampioen Jordan Sarrou die de rest terug tot in het spoor van het leidende duo weet te brengen.
En Tom Pidcock? De Brit weet in één ronde maar liefst 60 plaatsen op te schuiven en maakt zich op om vooraan aan te sluiten.
In het front valt het niet stil en het is nu de beurt aan de Tsjech Ondrej Cink om enkele meters voorsprong te nemen. Nino Schurter is echter op zijn hoede – dat viel ook al op in de shorttrack van vrijdag – en springt snel naar het wiel van de Tsjech. Even later doen Mathias Flückiger – in 2019 nog winnaar in Albstadt – Victor Koretzky en Jordan Sarrou hetzelfde.
We zijn twee ronden ver en het scenario begint zich af te tekenen. Een kopgroep van vijf die even later wordt uitgebreid met Tom Pidcock en Henrique Avancini. Anton Cooper volgt nog enkele seconden verderop en Mathieu van der Poel is dan teruggevallen naar plaats 14. De Nederlander moet nu ook renners als Maxime Marotte, Alan Hatherly en Thomas Griot voor zich dulden.
Lang mag Pidcock niet proeven van de kopgroep, want Flückiger, Schurter en Koretzky kiezen opnieuw het ruime sop. Cink pikt nog als enige zijn wagonnetje aan, de rest rijdt vandaag voor de ereplaatsen. Mathieu van der Poel lijkt opnieuw wat beter voor de dag te komen en is nu 8ste in het gezelschap van … Henrique Avancini, zijn vluchtgezel eerder in de wedstrijd. Tom Pidcock sukkelt met een leegloper en moet een korte pitstop maken.
De verschillen blijven klein, maar vooraan begint men te geloven in de zege. Het is Flückiger die als eerste een bommetje dropt, maar wanneer zijn dropper post weigert om terug naar boven te komen, weet hij dat hij een vogel voor de kat is. Een halve ronde op de trappers lopen is verre van ideaal en het zijn Schurter en Koretzky die van de situatie profiteren.
Schurter duikt als eerste de laatste afdaling in en omdat er in Albstadt nog slechts een kort stukje vlakke weg volgt, is dat in negen kansen op de tien beslissend voor de zege. Victor Koretzky denkt er echter anders over en springt nog net op tijd over Schurter om als eerste de laatste bocht in te duiken. Schurter haalde ooit, in 2016, dezelfde truc uit met Julien Absalon, maar heeft nu geen antwoord in huis tegen de snelle benen van Koretzky.
De Fransman wint zo op zijn 26 voor het eerst in zijn carrière een World Cup bij de elites. Hij maakt daarmee een einde aan een lange droogte bij de Franse mannelijke eliterenners, want het was geleden van 2016 toen diezelfde Absalon in Vallnord voor het laatst een wereldbekermanche wist te winnen. Koretzky presteert daarmee iets waarin zijn landgenoten Jordan Sarrou, Maxime Marotte of Stéphane Tempier nog niet zijn geslaagd.
Nino Schurter werd tweede en was na afloop erg ontgoocheld: “Ik deed wat ik kon, maar dat was niet voldoende vandaag. Tweede is niet slecht, maar ik wil helemaal bovenaan staan. Ik was de enige van de koplopers die met een full suspension reed en dat was achteraf bekeken misschien een foute keuze.”
Mathias Flückiger werd ondanks zijn technisch euvel toch nog derde, voor Ondrej Cink. De Brit Tom Pidcock eiste het laatste plekje op het podium voor zich op en maakte daarmee een vergelijkbare remonte als Mathieu van der Poel in 2017 in Nove Mesto. De overwinning was nog wat hoog gegrepen voor de jonge Brit, maar volgende week in Nove Mesto liggen de kaarten met een betere startpositie helemaal anders.
Anton Cooper en Mathieu van der Poel eindigden uiteindelijk als zesde en zevende, de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly als achtste. Met Thomas Griot op plaats negen eindigde er nog een Fransman in de top tien, Henrique Avancini werd tiende.
Nederlands kampioen Milan Vader moest na een goede start gas terugnemen en werd 25ste, Belgisch kampioen Jens Schuermans maakte met een 34ste plaats zijn comeback in de wereldbeker na een jaar zonder wedstrijden. Pierre de Froidmont werd 51ste, Rob Vanden Haesevelde 113de en Daan Soete gaf in de vijfde ronde op toen hij rond plaats 80 reed.
Wil je meer weten over de fiets waarmee Victor Koretzky gewonnen heeft, hier vertellen we er alles over: www.vojomag.nl/news/bike-check-de-orbea-alma-van-victor-koretzky
De volledige uitslag van de mannen vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-albstadt-koretzky-wint-pidcock-op-het-podium
Vrijdag zijn we er weer met de shorttrack van de tweede World Cup MTB van het seizoen in Nove Mesto!