Bezoek | SKS Germany: een luchtige aangelegenheid

Door Jan Geys -

  • Techniek

Bezoek | SKS Germany: een luchtige aangelegenheid

99 is een gezegende leeftijd waarbij velen het rustig aan willen doen, niet zo SKS Germany. In het Duitse familiebedrijf gonst het van de bedrijvigheid en rollen er wekelijks tot 50000 spatborden van de band. Maar het product waar het bedrijf in de jaren 60 en 70 wereldfaam mee verwierf, is de fietspomp. Zo eenvoudig kan het (bedrijfs)leven zijn. Ons bezoek wordt dan ook een ‘luchtige’ aangelegenheid.

Een beetje historie

We worden ontvangen in een voormalige productiehal waar in 1932 de eerste fietspomp in serie werd geproduceerd. In deze ontvangstruimte annex expositieruimte – met de toepasselijke naam Orange World, oranje is de kleur van SKS – maken we een reis in de tijd naar de beginjaren van SKS Germany dat in 1921 werd opgericht door Karl Scheffer-Klute. Toen was er nog geen sprake van fietsaccessoires, want de Sauerlandse ondernemer startte met de productie van gordijnroedes.

Nadat de onderneming in handen kwam van diens schoonzoon Wilhelm Blome volgde in 1932 de overname van een lokale fietspompfabriek en werd met de productie van metalen pompen gestart. Na de Tweede Wereldoorlog – waarin het bedrijf gedwongen werd om dopmoeren te maken voor de vliegtuigindustrie en waarna de geallieerden alle machines meenamen – slaagt Wilhelm Blome erin om de pompproductie te hervatten. Al snel worden er voetbalpompen aan het assortiment toegevoegd.

De populariteit van het fietsen blijft maar groeien – met dank aan Eddy Merckx en Didi Thurau – en eind jaren 60 ontwerpt Walter Scheffer wat het cultproduct van SKS zou worden: de SKS Rennkompressor, ofwel de oerpomp en vader van alle vloerpompen. De pomp zit trouwens nog steeds in het assortiment en is veel gevraagd.

Terug naar de dag van vandaag

We mogen in onze intro dan wel met een knipoog naar de eenvoud achter het idee van een spatbord of pomp kijken, toch kunnen we er niet omheen dat er een grote industrie achter schuilgaat. De fietsafdeling is goed voor ruwweg 68% van de omzet van SKS Germany dat samen met zusterbedrijven Schött (aluminium) en blomus (design woonaccessoires) een omzet haalt van een slordige 100 miljoen euro.

We trekken een spurtje door de R&D-afdeling en beginnen onze rondleiding in de spuitgieterij, waar we zien hoe het granulaat gesmolten wordt en onder hoge druk wordt ingespoten in een matrijs.

Die matrijzen bevatten een holte met de vorm van het gewenste eindproduct. Door afkoeling stolt vervolgens de kunststof. Rijen machines spuwen er onderdelen uit van toekomstige spatborden die hun weg vooral vinden naar de OEM-markt.

Deze spatborden werden pas in de jaren 80 – na alweer een overname, dit keer van het Britse bedrijf Bluemels – toegevoegd aan het assortiment van SKS Germany. Op modellen voor onze mountainbikes was het nog wachten tot net voor de eeuwwisseling toen de eerste quick-release spatbordsets werden ontwikkeld. SKS is ondertussen marktleider in dit snel groeiende segment.

Over het hele productieproces blijft SKS Germany wat vaag, bang dat ze zijn te veel geheimen prijs te geven. En met reden, want heel wat machines werden intern ontwikkeld. Ook ons fototoestel moet af en toe uit, wat het moeilijk maakt de productie van A tot Z te beschrijven.

Met lichtjes dwingende hand maken we al snel een zijsprongetje naar het eigen onderhoudsteam dat instaat voor het onderhoud van de matrijzen en waar vooral de grote verzameling matrijzen veel indruk maakt.

Tot daar het verhaal van de spatborden en via een kort intermezzo in de afdeling sanitair (SKS Germany maakt ook nog onderdelen voor de sanitair- en auto-industrie) vallen we meteen binnen in de hal waar men de hand legt aan de laatste fase van dat andere succesproduct uit de SKS-stal: de vloerpompen. Minipompen krijgen we niet te zien, die worden in de nabije omgeving van Sundern in sociale werkplaatsen geassembleerd.

Netjes opgestapelde buizen worden gemonteerd op voeten met manometer waarna de greep het geheel afmaakt en de vloerpomp klaar is voor verzending.

Van zodra het eindproduct in de dozen verpakt zit, verhuist alles naar het magazijn van waaruit het getransporteerd wordt naar 90 landen. In deze dozen zitten naast spatborden en fietspompen ook multitools, bidonhouders, zadeltasjes of complete reinigingsproducten van Bike Liquids. Het aanbod van SKS Germany blijft maar uitbreiden.

Met gepaste trots laat men aan het einde van ons bezoek ook nog de fitnessruitme zien waar de werknemers terechtkunnen, maar wij laten deze pijniging aan ons voorbijgaan. Huiswaarts keren doen we niet vooraleer we een laatste opdracht tot een goed einde brengen: eigenhandig een minipompje in elkaar knutselen.

Meer weten over de producten van SKS Germany, neem dan hier een kijkje: www.sks-germany.com

DoorJan Geys