Bezoek | Tactic Sport: zo wordt een fietstenue gemaakt

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Techniek

Bezoek | Tactic Sport: zo wordt een fietstenue gemaakt

Toen we onlangs in het Spaanse Girona de presentatie van het Decathlon Ford Racing Team mochten bijwonen, maakten we van de gelegenheid gebruik om een dagje op bezoek te gaan bij het kledingmerk Tactic Sport. Dat Spaanse merk opende zijn deuren voor ons om te tonen hoe een wielertenue wordt gemaakt, van het grafisch ontwerp tot de uiteindelijke productie:

Girona is een fietsbestemming die je in Europa niet mag missen en de afgelopen jaren een speciale plek heeft veroverd in de harten van heel wat fietsliefhebbers. Net buiten het stadscentrum is het kledingmerk Tactic Sport gevestigd, in een modern pand waar een showroom, kantoren en een productielijn naast elkaar bestaan.

We worden er rondgeleid door Daan van Meeuwen, de marketingmanager van het merk en een groot fietsliefhebber. “Tactic is sinds 1998 gevestigd in Girona, maar het gebouw werd in 2017 volledig gerenoveerd. De productie vindt hier plaats, met uitzondering van het aan elkaar naaien van de verschillende panden, dat uitbesteed wordt aan een bedrijf dat zich op minder dan een kwartier rijden hiervandaan bevindt”, legt hij uit.

Tactic is een bedrijf dat, op zijn zachtst gezegd, de fietssport ademt! Bij de ingang staan ​​tientallen fietsen van medewerkers opgesteld, van gravel- tot trailmodellen tot racefietsen, ieder heeft zijn eigen voorkeur. Het merk stelt douches, wasmachines en kleedkamers ter beschikking om mensen aan te moedigen om tijdens de lunchpauze eropuit te gaan of op de fiets van huis naar kantoor te fietsen.

Er zijn heel veel merken voor wielerkleding, en ook bij Tactic is er de mogelijkheid tot uitgebreide personalisatie door de klant. Of het nu gaat om kleuren, logo’s of teksten: de mogelijkheden zijn zeer ruim!

Tactic ontwerpt sinds twee jaar ook de outfits van het Decathlon Ford Racing Team. Of het nu gaat om kledij voor professionele teams die door het merk worden gesponsord of voor gewone fietsers, alles begint hier, in de fase van het idee en het grafisch ontwerp. De klant stuurt zijn idee in en de grafisch ontwerpers van het merk maken een 3D-model, waarna eventuele wijzigingen met de klant worden besproken.

Ook de volgende stap gebeurt nog steeds digitaal: op dit kantoor zijn de medewerkers verantwoordelijk voor de grote printers die je op de achtergrond ziet.

Concreet moet men hier het ontwerp omzetten in een bestand dat klaar is voor gebruik door de printers.

Het signaal wordt gegeven, de printer start op en de ontwerpen verschijnen op de enorme rollen papier. Dat is allemaal goed, maar tot nu toe is er alleen inkt op papier gedrukt … Maar hoe maak je nu eigenlijk een wielertenue?

Allereerst hebben we textiel nodig. Tactic werkt met verschillende leveranciers om tegemoet te komen aan de behoeften op het gebied van kleuren, maar ook op het gebied van de technische aspecten van de stoffen. Daarbij worden verschillende vezels gebruikt, afhankelijk van de gewenste eigenschappen (elasticiteit, ademend vermogen, enz.).

Je hebt misschien al gemerkt dat er weinig gekleurde rollen tussen het aanbod zitten, terwijl het merk de klant een oneindig aantal mogelijke kleuren aanbiedt. “De meeste kledingstukken zijn gemaakt van witte stof, en dan ‘kleuren’ we ze. Sommige delen van de kleding, met name de fietsbroeken, worden echter wel gemaakt van donkere stoffen”, legt Daan uit.

Deze lange rollen stof worden nauwkeurig gesneden om de verschillende vormen te verkrijgen die nodig zijn voor het kledingstuk. “Het hele doel is om het snijden zo te organiseren dat het verlies (ecologisch en financieel) tot een minimum wordt beperkt, terwijl de richting van de vezels wordt gerespecteerd”, legt Daan uit. De richting van de vezels is namelijk van essentieel belang, afhankelijk van waar het stuk stof voor dient. Daan schetst het voorbeeld van de zakken op de achterkant van onze wielershirts: “Als je de vezels in een verkeerde richting knipt, heeft de stof van de zakken niet de juiste elasticiteit om de inhoud erin vast te houden.”

Het is ook belangrijk te weten dat er voor hetzelfde kledingstuk verschillende stoffen worden gebruikt, sommige beter ademend, andere elastischer, weer andere aerodynamischer, … Kortom, er zit veel knowhow en ervaring in het creëren van een product dat prettig en functioneel is in het terrein.

Al deze knipsels worden in zakken gesorteerd en in bakken verzameld, wachtend op de volgende stap …

Tijdens die volgende stap wordt de kleding gekleurd! Hier zien we eindelijk de lange rollen papier terug die aan het begin van ons bezoek werden bedrukt en waarop het ontwerp en de uiteindelijke kleur van de kledingstukken te zien zijn.

De rollen papier worden op deze sublimatiemachine gelegd. Het doel hierbij is om het juiste stukje stof op elk van de vormen op het papier te leggen. Zodra het proces eenmaal is begonnen, is het niet meer mogelijk om het te stoppen of zelfs maar te vertragen (wat invloed zou hebben op het sublimatieproces). De machine ‘trekt’ het papier naar zich toe en de operator plaatst de stukken stof.

Het magische gedeelte bevindt zich aan de andere kant van de machine, waar de stukken stof volledig gekleurd en voorzien van het bedrukte ontwerp uit de machine komen. “Om dit proces te laten functioneren, zijn een zeer hoge temperatuur (ongeveer 250°C) en een constant ritme nodig. Daarom is het niet mogelijk om het proces te versnellen of te vertragen als het eenmaal is begonnen. Deze techniek zorgt ervoor dat de kleuren levendig en duurzaam zijn”, vertelt Daan.

Al deze gekleurde stoffen worden vervolgens naar een ander bedrijf gestuurd, op enkele kilometers afstand van Tactic. Daar worden de stukken stof aan elkaar gemaakt. “Dat is een stap die nog meer technieken vereist dan wat we hier tot onze beschikking hebben”, voegt de verantwoordelijke van het merk toe.

Voordat het product naar de assemblagewerkplaats vertrekt, wordt er nog een laatste, zorgvuldige kwaliteitscontrole uitgevoerd. Tactic legt ons uit dat het merk op volle capaciteit ongeveer 700 shirts per dag kan produceren, wetende dat de printers tot wel 24 uur per dag kunnen draaien.

En laten we vooral het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum niet vergeten, waar geëxperimenteerd wordt met de kleding van morgen van het merk.

Het voordeel van (bijna) alles in hetzelfde gebouw te doen is flexibiliteit. Hierdoor kan men bij Tactic snel reageren als er een probleem ontstaat, hetzij tijdens de productie, hetzij wanneer dit via de aftersalesservice wordt gemeld. Het is ook een kracht voor de ontwikkeling van nieuwe producten of prototypes. Als er een idee uit de R&D-afdeling komt, kunnen ze één deur verder het idee al in de praktijk brengen.

Tot daar onze rondleiding, wij danken Tactic, en in het bijzonder Daan, hartelijk voor het openen van hun deuren voor ons.

Meer info via https://tactic.cc/

Door  Adrien Protano