Eerste test | Canyon Neuron:ON 7.0: heeft alles om te bekoren

Door Pierre Fluckiger -

  • Techniek

Eerste test | Canyon Neuron:ON 7.0: heeft alles om te bekoren

In feite moest hij samen met de ‘gewone’ Neuron CF in het zonnige Portugal voorgesteld worden aan pers en publiek, maar door een lichte vertraging in de productie hebben we moeten wachten tot nu om een eerste testrit te mogen maken met de nieuwe Canyon Neuron:ON. Zodoende streken we afgelopen week neer in de Elzas om er de nieuwste elektrische mountainbike van het Duitse merk voor het eerst in de hand te nemen.

Enkele weken geleden stelde Canyon in Portugal zijn nieuwste Neuron CF aan ons voor. Simultaan met die fiets, ontwikkelde Canyon meteen ook een elektrische versie: de Canyon Neuron:ON. Deze kleine broer van de Spectral:ON komt het aanbod mountainbikes met elektrische ondersteuning vergroten bij Canyon. 

Canyon Neuron:ON: presentatie

Op competitievlak heeft Canyon in alle disciplines een stevige reputatie opgebouwd, of het nu in crosscountry, enduro, downhill of slopestyle is. De mountainbikes van het merk uit Koblenz zijn dan ook vaak prestatiegerichte bolides. Zo ook de Spectral:ON, de eerste e-mtb van Canyon. Onze test wees uit dat deze laatste een ervaren hand vereist om er het beste uit te halen (ziehier onze test van de Spectral:ON 8.0).

Philipp Klein.

De Neuron:ON moest iets toegankelijker zijn en beter bij de noden van een zo groot mogelijke groep gebruikers van elektrische mountainbikes passen. Philipp Klein, de productiechef van de elektrische fietsen bij Canyon, stond dan ook voor de grote uitdaging om in de nieuwkomer minder genen van Fabien Barel te stoppen en meer die van de modale biker. Uiteraard mocht hij in zijn denkoefening de hoge prestatienorm niet vergeten die bij Canyon gehanteerd wordt voor zijn fietsen.

Ten eerste werd de veerweg verkleind naar 130 millimeter (160 op de Spectral:ON 8.0). Daarnaast werden de verschillende wielmaten van de Spectral:ON (29″ vooraan en 27,5+ achteraan) overboord gegooid; de Neuron:ON is op de grootste modellen zowel vooraan als achteraan uitgerust met 29″-wielen. Daarrond liggen banden van 2.6″. De vering moest iets meer lineair werken dan op de Spectral:ON.

Het frame van de Neuron:ON is een copy van de Spectral:ON, maar de geometrie kreeg een kleine wijziging. De semi-geïntegreerde batterij kan makkelijk verwijderd worden en ondersteunt de Shimano-motor. Om de bodemspeling te vergroten, werd de motor niet horizontaal geplaatst, maar wel schuin in het verlengde van de onderbuis.Canyon behoudt het vertrouwen in de Shimano E8000-motor, wat garant moet staan voor een sterk presterende motor. Toch hadden we liever gezien dat Canyon voor de nieuwe Shimano Steps E7000 had gekozen (lees hier onze eerste test van deze nieuwe motor), om zo het toegankelijkere karakter van de Neuron:ON te accentueren. De seriemodellen van de nieuwe Neuron:ON zijn op het stuur uitgerust met de nieuwe bediening met twee knoppen van de E7000 en niet met deze van de E8000, zoals op onze testfiets nog wel het geval was.

De bevestiging van de achterdemper kan, in tegenstelling tot op de Spectral:ON, niet verschoven worden op de Neuron:ON. Hierdoor kun je de geometrie van deze laatste niet lichtjes wijzigen. Op zich is dit geen groot gemis, want in de praktijk wordt deze mogelijkheid weinig toegepast. En wanneer we het doelpubliek van deze Neuron:ON bekijken, is dit een terechte keuze.

Net zoals bij zijn grote broer, heb je bij de Neuron:ON de keuze uit vijf maten: van XS tot XL. De XS en S zijn enkel met 27,5″-wielen verkrijgbaar. De geometrie blijft in dat geval bijna hetzelfde, enkel de balhoofdhoek wijzigt. 

Het gamma van de Canyon Neuron:ON telt drie modellen voor de heren en twee voor de dames. De prijzen gaan van 3299 euro voor de 5.0 tot 4299 euro voor de 7.0. Ze zijn allen uitgerust met een dropper post. RockShox en Fox leveren allebei (afhankelijk van de versie) de nodige onderdelen voor de veringen. De rest van de uitrusting wordt grotendeels toevertrouwd aan Shimano (wielen, aandrijving, remmen). Stuur en stuurpen komen van Race Face. 

Het comfortabele SD:ON-zadel tovert een glimlach op ons gezicht. Bergop kunnen we ons stevig in het zadel planten en zo het gewicht van het bovenlichaam goed naar voren brengen. Alle versies zijn op de bovenbuis uitgerust met een USB-poort die als voeding kan dienen voor een lamp, een gps of je smartphone.

Tot slot werpen we nog een blik op de banden. Canyon heeft de Neuron:ON uitgerust met een Schwalbe Hans Dampf en Nobby Nic, telkens met een Addix Speedgrip compound, en niet met specifieke banden voor e-mountainbikes. De flanken zijn versterkt en de banden zijn voorzien van een Apex-casing om de stijfheid van het karkas te verbeteren, ook bij een lage bandenspanning.

Canyon Neuron:ON 7.0: de terreintest

Visueel zou je de Spectral:ON en Neuron:ON nog door elkaar kunnen halen, maar op het terrein is het verschil overduidelijk. De Neuron:ON heeft namelijk een braver karakter dan zijn grote broer, al bezit ook hij de nodige genen die zo eigen zijn aan Canyon. We mochten onze testrit afhaspelen op de Neuron:ON 7.0, het topmodel uit het gamma. Doordat er enkel nog een (iets te grote) XL voorhanden was, werd deze eerste kennismaking extra bemoeilijkt. Sommige van onze bevindingen hebben we dan ook wat getemperd in afwachting van een duurtest met de correcte fietsmaat.

Zittend in het zadel is de zitpositie vrij neutraal te noemen. Ondanks de iets te grote maat van fiets, zitten we toch comfortabel. We hebben dan ook niet het gevoel dat we om het even wat willen veranderen. Wanneer we onze eerste kilometers over asfalt malen, hebben we ook niet de neiging om met de lockout van de demper te spelen.

Al snel duiken we de eerste singletracks in. Daar klieft de Canyon Neuron:ON lekker snel door. Zonder nerveus te worden, bereikt hij vlotjes het punt waarop de ondersteuning zichzelf uitschakelt. We cruisen met veel gemak en vertrouwen over het steeds technischer wordende terrein.

De 29″-wielen en de achtervering (die gevoelig werkt in het begin van de veerweg zonder bij de minste schok volledig in te duiken) werken perfect samen op dit terrein. Door de felle regen de dag voor onze testrit, lag het parkoers er glad en glibberig bij. De grip van de uitstekende Schwalbe-banden krijgt het dan ook hard te verduren, maar de Neuron:ON blijft er blindelings op vertrouwen en zet onverstoord zijn weg verder door modder en over stenen en natte boomwortels.

We moeten dan ook geen onnodige energie verspillen en met de juiste trapcadans en ondersteuning blijven we onwrikbaar op het uitstekende SD:ON-zadel zitten. De bodemspeling is voldoende, want onze cranks van 170 millimeter komen niet in aanraking met de ondergrond.

Door de relatief korte liggende achtervork en de vrij vlakke zitbuishoek hadden we bergop een beetje schrik voor het rijgedrag van de Neuron:ON. Onterecht. Komt het door de 29″-wielen? Feit is dat deze Canyon Neuron:ON amper de neiging heeft om te steigeren. De vaak netelige oefening om vanuit stilstand te vertrekken op een steile bergwand, wordt probleemloos uitgevoerd. Hop, we laten het zadel wat zakken en we zijn weg. Toch handig, deze Neuron:ON!

Eens boven op de top, is het tijd voor een eerste afdaling. De Canyon Neuron:ON heeft geen probleem met het brede en snelle pad. Misschien komt het door de XL, maar wij zouden de Neuron eerder omschrijven als een stabiele fiets en niet zozeer als een speelse. De veringen werken perfect samen en ook hier knallen we rond met een fikse dosis vertrouwen. We hebben dan ook het gevoel dat we met meer millimeters onderweg zijn dan de aangekondigde 130 millimeter.

Vooraan werkt de Fox 34 met een Grip-demper perfect. Wij zijn nog steeds fan en qua gedrag geven we zelfs de voorkeur boven de FIT-4-demper. We begeven ons ondertussen naar enkele enduropaden waar we door onze XL en de hoogte van het zadel in sommige stukken in het nadeel zijn. Over het algemeen trekt de Canyon:ON zich echter heel goed uit de slag. Hij is dan ook enorm vergevingsgezind. Natuurlijk is dit geen endurofiets, maar hij stuurt vlot door de bochten.

Achter zijn zachte karakter schuilt dan ook een fiets die snel wil gaan. De genen van Canyon zijn dus duidelijk aanwezig in de Neuron:ON. Kleine jumps zijn een formaliteit voor hem. Door de grote massa en stijfheid van de fiets, hinkt de Fox 34 qua stijfheid soms wat achterop, maar vervelend wordt het nooit. We komen alleszins nooit in de problemen.

Wel een valse noot vinden we bij de remmen. Het zijn niet zozeer de remmen zelf, maar eerder de remschijven van 180 millimeter die volgens ons niet thuishoren op een e-mtb.

Verdict

Canyon maakte met de Spectral:ON, een agressieve en scherp dalende all mountain die een ervaren hand vereist, zijn debuut bij de mountainbikes met elektrische ondersteuning. Met de Neuron:ON vergroot Canyon nu zijn aanbod en deze trail/all mountain heeft volgens ons alles in huis om een besteller te worden. Dat dankt hij onder meer aan zijn zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is hij comfortabel en met zijn neutraal rijgedrag moet hij heel wat gebruikers of toekomstige gebruikers van elektrische mountainbikes kunnen bekoren. Hij presteert in alle omstandigheden goed en is niet bang om zijn limieten op te zoeken. De nieuwe Canyon Neuron:ON is dan ook niet enkel exclusief voorbehouden voor de minder ervaren bikers, ook bikers met meer ervaring zullen het nodige plezier beleven aan zijn stuur. Van de zondagse toertocht tot een raid in het gebergte, alles kan hij aan.

Meer info op www.canyon.com/nl-be/e-bike/neuron-on

Links:
Onze presentatie en eerste test van de Neuron CF: www.vojomag.nl/eerste-test-canyon-neuron-cf-2019-de-ultieme-allrounder

Onze test van de Canyon Spectral :ON: www.vojomag.nl/test-canyon-spectralon-8-0-adrenalineboost-verzekerd

Onze eerste test van de Shimano Steps E7000-motor: www.vojomag.nl/eerste-test-de-nieuwe-shimano-steps-e7000

DoorPierre Fluckiger