EWS Pietra Ligure: een enduro achter (half)gesloten deuren
Door Christophe Bortels -
Afgelastingen, evenementen die uitgesteld worden of op het allerlaatste nippertje worden toegevoegd, … dankzij de coronacrisis zal 2020 geboekstaafd staan als het jaar van de onzekerheden. Ook de Enduro World Series ontsnapte er niet aan. Gelukkig kon de serie nog drie evenementen behouden, wel onder bepaalde voorwaarden. Met als voornaamste voorwaarde het verbod op enig publiek aan de rand van de specials. Wij gingen in Pietra Ligure ‘de sfeer’ opsnuiven van een wedstrijd die achter gesloten deuren werd betwist. Of toch zo goed als!
Slechts enkele kilometers en een heuveltop scheiden Pietra Ligure en Finale Ligure van elkaar. Finale Ligure kennen we al langer, want daar verwelkomt men sinds 2013 elk jaar een manche van de Enduro World Series. Voor Pietra Ligure is het een première.
De twee buurgemeentes lijken sterk op elkaar. Beide liggen aan zee, hebben een prachtig strand en een wirwar van gezellige kleine straatjes. Wat echter ontbreekt, is de opwinding die gewoonlijk gepaard gaat met de komst van een prestigieus evenement als de Enduro World Series.
Nochtans wordt ook hier het grootste plein van het dorp ingenomen door alles wat met de wedstrijd te maken heeft, zoals de start en het podium, maar ook door enkele stands van de event-partners en de technische assistentie.
Nieuwsgierigen worden door dranghekken op afstand gehouden.
Hetzelfde verhaal in de paddocks van de teams, die verspreid staan opgesteld in de straatjes vlakbij de belangrijkste voetgangersader. Elke structuur wordt vriendelijk gevraagd om in zijn eigen bubbel te blijven om vermenging met anderen te voorkomen.
Zoek in de paddocks niet naar andere stands dan die van de teams. Net als in Finale Ligure volgend weekend, is er in Pietra Ligure geen exposantendorp. Het doel ook hier: voorkomen dat het publiek en de fans worden aangezet om naar Pietra te komen.
In de paddocks geldt een mondmaskerverplichting.
Om toegang te krijgen, wordt eerst de lichaamstemperatuur gecontroleerd. De media moet het ook doen zonder een perszaal. Wederom om te vermijden dat journalisten van verschillende nationaliteiten met elkaar in contact zouden komen. Ze worden vriendelijk gevraagd om vanuit hun hotel te werken.
Overal in de stad staan strategisch geplaatste gelautomaten om je handen te desinfecteren.
Toegangssluizen, een verplichte rijrichting, wegmarkeringen: in de startzone wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de afstandsregels worden gerespecteerd en om de interactie met het publiek te beperken.
Ook in de startzone is een mondmasker verplicht, net zoals in de shuttles die gebruikt worden voor de trainingen. De Enduro World Series heeft een zeer gedetailleerd “Covid-19 protocol” gepubliceerd voor rijders en teammanagers. Zo moeten de renners een afstand bewaren van 2 meter bij de start van de specials, is er geen fysieke briefing voor de renners of teammanagers, zijn er geen bevoorradingen op het parkoers maar enkel waterpunten en moeten de renners zelf hun transponder monteren en verwijderen van de fiets, … Niets wordt aan het toeval overgelaten.
Het is veel stiller dan normaal wanneer de renners zich op zondagochtend op gang trekken. Geen geschreeuw, geen applaus …
Een paar kleine groepjes nieuwsgierigen of teamleden wonen, op voldoende afstand van elkaar, de presentatie van de renners bij. Aan het einde van de dag zullen de winnaars op datzelfde podium gehuldigd worden, waarbij ze zelf de trofee van de tafel moeten nemen.
Om de toestroom van toeschouwers naar de specials te vermijden, werden het parkoers en het uurschema geheimgehouden. Alleen een code, die wordt verstrekt aan de rijders die aan de race deelnemen, geeft toegang tot de officiële paden van de Enduro World Series.
Ondanks het top secret parkoers, het verbod op toeschouwers en het feit dat de specials in de heuvels moeilijk te bereiken zijn, zien we hier en daar toch publiek opduiken aan de rand van het parkoers.
Al hangt er geen bruisende sfeer zoals anders en zien we geen toestroom van mensen op de hot spots. We hebben de indruk vooral journalisten, fotografen, cameramensen en begeleiders te zien en geen ‘gewone’ toeschouwers.
Ook de specials van de slotmanche in Finale Ligure, die het komende weekend wordt gereden, blijven tot op het allerlaatste moment geheim. Daar nam de organisatie nog een bijkomende moedige beslissing: de mythische en iconische special DH Men zal dit jaar voor het eerst niet op het programma staan. Nogmaals om elke bijeenkomst van toeschouwers te vermijden …