BK MTB 2024 | Short Track: spanning in de ene wedstrijd, geen concurrentie in de andere

Door Jan Geys -

  • Sport

BK MTB 2024 | Short Track: spanning in de ene wedstrijd, geen concurrentie in de andere

Op de mijnterril van Beringen zijn vrijdagmiddag de Belgische kampioenschappen XC van start gegaan met de Short Track. Dit zijn de foto’s van de dag en de resultaten:

Na verschillende edities op het beroemde circuit van Houffalize, vinden de Belgische kampioenschappen XC dit jaar op een iets noordelijkere locatie plaats, meer bepaald in Beringen. Hier in Limburg zijn geen natuurlijke heuvels te vinden, maar wel een oude mijnsite en zijn imposante terril, waarop een bikepark ligt dat bestaat uit een XC-parcours en verschillende korte maar steile enduro-trails. De site was in 2012 al het toneel van de Belgische kampioenschappen crosscountry en organiseert elk jaar een van de eerste veldritten van de winterkalender.

Voorafgaand aan de XCO-races (die voor de elites op zondag plaatsvinden), konden de deelnemers hun conditie testen en de eerste zwart-geel-rode truien bemachtigen op de Short Track. Waar bij het lange format de start- en finishlijn aan de voet van de terril liggen, is alles rondom de XCC bovenaan de terril te doen! Daar lag een fysieke route van 1,16 km voor 46 meter positief hoogteverschil te wachten, af te leggen gedurende 20 minuten. En tot overmaat van ramp was het vrijdagavond rond de dertig graden!

Vrouwen

Met slechts twee (!) elitevrouwen aan de start valt er helaas niet veel te vertellen over de Short Track bij de vrouwen…

Emeline Detilleux was de grote favoriete om zichzelf op te volgen en het is geen belediging voor Britt Segers, haar enige rivale van de dag, om te zeggen dat ze geen concurrentie had.

Vanaf de eerste ronde ging Detilleux solo om vervolgens haar voorsprong uit te bouwen naarmate de ronden verstreken.

Ze had zelfs de tijd om de show op te voeren tijdens haar solorit.

Na vijf ronden komt er een einde aan de ondraaglijke spanning: Emeline Detilleux behoudt nog een jaar haar Belgische kampioenentrui!

Britt Segers eindigt op bijna anderhalve minuut van de winnares en pakt het zilver.

Bij de beloften ging de zege naar Julia Grégoire voor Chloë Van den Eende en Mirte Hubrechts.

Mannen

Bij de elite-mannen is het deelnemersveld iets groter, maar met slechts elf starters kunnen we het ook geen grote toeloop noemen. Onder hen twee grote favorieten (zowel voor deze XCC als voor de XCO van zondag): Pierre de Froidmont, de regerende kampioen in beide formats, en Jens Schuermans, die van plan is zijn vorig jaar verloren truien te heroveren. Maar ook Daan Soete is iemand waarmee steeds rekening moet gehouden worden.

19u30: het (kleine) peloton is gelanceerd!

Iets na halverwege de eerste ronde is het Daan Soete die het peloton aanvoert, voor Clément Horny en Owen Valcke.

Pierre de Froidmont profiteert van deze zeer steile hobbel om terug te komen op Jens Schuermans, toen vierde.

Bij de eerste passage aan de finish bestaat de kopgroep uit Daan Soete, Clément Horny, Pierre de Froidmont en Jens Schuermans.

Het kwartet zal enkele ronden samenblijven.

Maar met nog twee ronden te gaan is het viertal een trio geworden, aangezien Clément Horny het tempo van zijn gezellen niet meer kon volgen.

In de voorlaatste ronde krijgen we dan eindelijk de strijd waar we op gewacht hebben! Ook Daan Soete heeft moeten lossen zodat enkel de twee topfavorieten Pierre de Froidmont en Jens Schuermans vooraan nog overblijven. Pierre de Froidmont valt als eerste aan om te proberen afstand te nemen van Jens Schuermans, maar dat lukt niet. Verderop, bij het passeren van de streep, is het de beurt aan Jens Schuermans om te versnellen, ook zonder succes.

Laatste ronde, dezelfde plaats, alleen is het deze keer de renner van Giant die zijn duivels ontbindt …

Pierre de Froidmont heeft geen antwoord meer in de benen en Jens Schuermans komt met 23 seconden voorsprong over de finish. Hij is opnieuw Belgisch kampioen XCC!

De renner van het Orbea Factory Team heeft enkele minuten nodig om te herstellen van deze zeer intense race.

Nadat iedereen weer bij zinnen is gekomen, is het tijd om onder een prachtige late middagzon wat na te praten over deze race.

Het podium bij de elites: Pierre de Froidmont (2de), Jens Schuermans (1ste) en Daan Soete (3de). Clément Horny werd 4de, voor zijn ex-ploegmakker Arne Janssens die als 5de eindigde.

Bij de U23-mannen ging het goud naar Jarne Vandersteen voor Brian Schouteden en Antoine Jamin.

Tot zondag voor de Belgische kampioenschappen XCO!

Uitslag Belgisch kampioenschap Short Track 2024

Volledige uitslag op Chronorace

DoorJan Geys