BK MTB Beringen 2024 | XCO: lange solo’s bezorgen Detilleux en De Froidmont het goud

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Sport

BK MTB Beringen 2024 | XCO: lange solo’s bezorgen Detilleux en De Froidmont het goud

Twee dagen na de Belgische kampioenschappen Short Track, waar Emeline Detilleux en Jens Schuermans het goud op zak staken, was het op de Belgische nationale feestdag de beurt aan het BK XCO 2024! Dit zijn de foto’s van de dag en de resultaten:

Na vijf edities op het beroemde circuit van Houffalize, vinden de Belgische kampioenschappen XC dit jaar op een iets noordelijkere locatie plaats, meer bepaald in Beringen. Hier in Limburg zijn geen natuurlijke heuvels te vinden, maar wel een oude mijnsite en zijn imposante terril, waarop een bikepark ligt dat bestaat uit een XC-parcours en verschillende korte maar steile enduro-trails. De site was in 2012 al het toneel van de Belgische kampioenschappen crosscountry en organiseert elk jaar een van de eerste veldritten van de winterkalender.

Waar de Short Track plaatsvond op het bovenste gedeelte van de mijnterril (zie onze reportage), werd de start van de XCO helemaal onderaan de heuvel gegeven, een heuvel die per ronde drie keer moest worden beklommen langs verschillende kanten. De statistieken van dit zeer fysieke, maar ook zeer technische circuit: 4,6 km en 224 meter positief hoogteverschil. Gelukkig voor de deelnemers was het iets koeler dan vrijdag toen de XCC plaatsvond bij een temperatuur van 30° … Het regende zelfs een beetje deze zondagochtend, waardoor het terrein er op sommige plaatsen lastig bijlag.

Vrouwen

Emeline Detilleux had vrijdag tijdens de Short Track niet veel concurrentie en voor de crosscountry was dat niet anders. Er stonden namelijk maar drie eliterensters aan de start, waaronder één Elite 2 (elite zonder contract). We kijken al uit naar de volgende generatie … als die er ooit komt!

Vanaf de eerste stijgende meters neemt de regerende Belgische kampioene enkele lengtes voorsprong.

Tessa Zwanepoel, de enige andere Elite 1 aan de start, zal Detilleux niets in de weg leggen tijdens haar zoektocht naar een nieuwe zwart-geel-rode trui, terwijl Britt Segers genoeg heeft aan uitrijden om de titel bij de Elite 2 binnen te halen.

In het kielzog van de elites gaan de U23-vrouwen op pad en daar neemt Julia Grégoire meteen de leiding, vastbesloten om haar Belgische titel bij de beloften te verlengen.

Net als tijdens de XCC is Emeline Detilleux zeer op haar gemak tijdens de vele sprongen …

… duwt ze hard als de helling steiler wordt …

… terwijl ze gefocust blijft op de technische gedeelten. Een domme fout één week voor de Olympische Spelen mag niet alles verpesten!

Achter haar vliegt Julia Grégoire richting een nieuwe titel bij de beloften.

De vele rotsblokken zorgden ervoor dat veel deelnemers in de fout gingen.

Na drie ronden en een lange solorit van 1 uur en 3 minuten wint Emeline Detilleux met een voorsprong van bijna 9 minuten (!). Het is haar 4de Belgische titel op rij.

Zelfs een ‘gemakkelijke’ wedstrijd (al is geen enkele wedstrijd echt gemakkelijk, je moet nog steeds heelhuids finishen) weerhoudt de Waalse er niet van om met een grote glimlach aan de finish te verschijnen!

Het is geen verrassing dat Britt Segers (2de en Belgisch kampioene Elite 2) en Tessa Zwanepoel (3de) het podium bij de elites vervolledigen.

Julia Grégoire wint zoals verwacht opnieuw bij de U23. Net als in de Short Track haalde ze het voor Chloé Van Den Eede en Mirte Hubrechts.

Mannen

Nog voor de wedstrijd bij de mannen van start ging, kregen we nieuws te horen dat inslaat als een bom: Jens Schuermans, vrijdagavond nog gekroond tot Belgisch kampioen Short Track, start niet!

Pierre de Froidmont – die nu topfavoriet is om zichzelf op te volgen – legt voor de start uit aan Daan Soete wat er is gebeurd. Toen Schuermans na zijn zege in de XCC van de top van de terril naar beneden reed, kwam hij stom ten val. Vonnis: een breukje van het scaphoid-bot in de pols en een passage langs de operatietafel op maandagochtend, in de hoop samen met zijn vriend Pierre naar de Olympische Spelen te kunnen afreizen.

16u50: de start is zojuist gegeven en het is Arne Janssens die het peloton aanvoert. Clément Horny, Pierre de Froidmont en Daan Soete zitten in zijn wiel.

Net zoals bij de vrouwen, mogen de beloften kort na de elites aan hun wedstrijd beginnen.

Nog vóór het einde van de eerste ronde heeft Pierre de Froidmont zich al aan de kop van de race geïsoleerd!

Clément Horny en Daan Soete zijn de eerste achtervolgers, zij het wel al op een twintigtal seconden.

Arne Janssens volgt nog wat verderop.

Net als Emeline Detilleux twee uur eerder is Pierre de Froidmont vertrokken voor een lange solo waarbij hij zijn voorsprong stelselmatig zou uitbouwen.

Maar ook hij moet gefocust blijven in de verschillende technische passages in Beringen.

Achter hem kleeft Daan Soete aan het wiel van Clément Horny.

Na vier van de vijf af te leggen ronden heeft Pierre de Froidmont al meer dan een minuut voorsprong.

Voor een beetje spanning moeten we bij zijn achtervolgers gaan kijken, waar Clément Horny en Daan Soete in de voorlaatste ronde nog steeds wiel aan wiel rijden.

Arne Janssens zit comfortabel op de 4de plek, terwijl Tom Meeusen, de 5de Elite 1-renner aan de start, iets eerder in de wedstrijd heeft opgegeven.

Bij de beloften was de strijd tussen Jarne Vandersteen (links, nummer 301) en Théo Demarcin (rechts) tijdens de eerste ronden zeer intens. Even werden ze vergezeld door Daan Depuydt, maar nadat die overboord moest ging het tussen de eerstgenoemde kemphanen voor de titel. In de vierde van de vijf af te leggen ronden wist Vandersteen zijn rivaal van de dag dan toch af te schudden.

Met een voorsprong van ruim 2 minuten aan het einde van de race heeft Pierre de Froidmont alle tijd om van zijn overwinning te genieten!

Maar onder deze bijzondere omstandigheden houdt Pierre de Froidmont zijn zegegebaar heel bescheiden. “Het is echt jammer wat er met Jens is gebeurd. Maar ik heb ondanks alles me 100% gegeven, mijn hartslag lag steeds hoog! Het terrein was superglad en ik had vooraan dan ook een bredere band gemonteerd om niet verrast te worden. Je moest echt gefocust blijven … Het was een goede laatste repetitie voor de Spelen!”

Daan Soete en Clément Horny waren de hele race onafscheidelijk en pas in de allerlaatste ronde viel de beslissing wie met het zilver naar huis mocht gaan, en wie met het brons. En het wis Soete die als tweede over de meet rijdt en Horny in het slot nog meer dan een minuut aan de broek smeert.

Het podium bij de elites: Daan Soete (2de), Pierre de Froidmont (1ste) en Clément Horny (3de).

Bij de beloften wint Jarne Vandersteen met 43 seconden voorsprong op Théo Demarcin en 2:48 op Daan Depuydt.

Lukas Malezsewski eindigde als 5de in de scratch, na Arne Janssens, en verzekerde zich daarmee van de Belgische titel bij de Elite 2. Erno Mccrae en Tom Van Ingelgom maakten het podium compleet in deze categorie.

In 2025 zou Beringen het toneel zijn voor een nieuwe titelstrijd!

Uitslag BK XCO 2024

Volledige uitslag op Chronorace

DoorJan Geys