Crocodile Trophy 2023: twee dagen korter, een nieuwe startplaats, maar het outback-gevoel blijft
Door Jan Geys -
Als een der oudste MTB-meerdaagsen op onze aardbol zag de Crocodile Trophy in de loop der jaren heel wat andere wedstrijden in zijn voetsporen treden. Toch blijft de Crocodile Trophy een van de meest avontuurlijke wedstrijden op onze planeet. De setting – het Australische Queensland – helpt natuurlijk ook. Maar af en toe dringt er zich vernieuwing op en moet een organisatie zichzelf weer een beetje ‘heruitvinden’. Wij vroegen organisator Gerhard Schönbacher wat er zoal nieuw is in 2023.
© Alexander Zauner / Sportograf
Gerhard Schönbacher was in het tijdperk van Bernard Hinault een van de eerste Oostenrijkse wielerprofs in het peloton. Na zijn wielercarrière besliste hij zich te focussen op het organiseren van MTB-events zoals de Crocodile Trophy en de Alpentour Trophy. Hoe dat tot stand kwam, vertelde hij eerder al in dit artikel ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Crocodile Trophy.
Maar wat ons vandaag nog meer interesseert is de editie van 2023, want hier en daar merken we toch enkele veranderingen op. Op tijd en stond veranderen is goed, maar het is belangrijk dat daarbij het Crocodile-gevoel overeind blijft. En dus legden we Gerhard enkele vragen voor om daar klaarheid in te scheppen.
Gerhard, een korte blik op de datum voor dit jaar – van 5 tot 11 november – leert ons dat er twee dagen minder gekoerst zal worden in de 27ste Crocodile Trophy, kan je ons uitleggen waarom?
De redenen hiervoor zijn dat we de proloog niet meer zo leuk vonden en het te veel gedoe was voor de renners om naar Smithfield te komen. Ook de tweede etappe in Wondecla hebben we geschrapt omdat de paden daar er ondertussen zo slecht bij liggen dat de renners vele kilometers moesten lopen. Bijkomend voordeel is dat een wedstrijd van zeven dagen voor Europeanen heel wat aantrekkelijker is, zeker indien ze niet al te veel vakantiedagen hebben, omdat twee weken nu moeten volstaan om deel te nemen aan de Crocodile Trophy.
Kan je ons al meer vertellen over de ritten en de afstanden?
We hebben zonet de bevestiging gekregen dat de start naar het pittoreske Kuranda (25 kilometer ten noordwesten van Cairns) zal verhuizen, waar de Crocodile Trophy in de jaren 90 zijn apotheose kende. De andere etappeplaatsen kennen we van de voorbije jaren en uiteraard blijft ook de fantastisch mooie finish op het strand van Port Douglas deel uitmaken van het rittenschema. De totale afstand van de zeven ritten zal rond de 600 kilometer schommelen. Verder hebben we beslist om telkens twee nachten op dezelfde plaats te blijven, wat ons minder stress moet bezorgen om het tentenkamp elke dag af te breken en op te bouwen.
© Regina Stanger/Croc Trophy
Naast het sfeervolle tentenkamp (lees hier wat Annemiek van Vleuten wist te vertellen over de sfeer in het kamp) is er nu ook de mogelijkheid om in hotels te overnachten. Kan je ons meer vertellen over deze formule?
Deelnemers kunnen kiezen uit twee verschillende formules in het tentenkamp – de eigen tent of een door de organisatie opgestelde tent – of voor een hotelservice met transfer tussen de etappebestemmingen en het hotel. Die hotels zijn zo gekozen dat de transfers naar de start en van de finish zo kort mogelijk zijn. In de meeste gevallen spreken we over ongeveer 14 kilometer, maar eenmalig zal er ook een transfer zijn van 45 kilometer omdat er in Mt. Molloy slechts enkele hotelkamers beschikbaar zijn.
© Regina Stanger/Croc Trophy
Australië is voor vele Europeanen een once in a lifetime experience waardoor ze een deelname aan de Crocodile Trophy misschien graag delen met familie of vrienden om er nadien nog een vakantie aan te breien. Wordt er tijdens de Crocodile Trophy ook aan deze volgers gedacht? Is er een apart programma voor hen?
Begeleiders kunnen ofwel zelf van start tot finish rijden in hun gehuurde voertuigen, of gebruikmaken van de shuttle van de organisatie op bepaalde delen van de route. Onderweg kunnen ze de renners eventueel ook aanmoedigen op sommige punten. We staan in contact met Tourism Tropical North Queensland (TTNQ) om een toeristisch aanbod aan te vragen voor wie erbij is in de Crocodile Trophy.
© Regina Stanger/Croc Trophy
Corona en vooral het binnenkomen in Australië was lange tijd een issue, is dit volledig verleden tijd?
Dat is volledig verleden tijd, er zijn geen toegangsbeperkingen meer voor Australië!
Tot slot, waar kan men terecht voor meer info of om zich in te schrijven?
Op onze website: www.croctrophy.com/registration/ vinden ze alle informatie.
Rittenschema Crocodile Trophy 2023:
Rit 1: Kuranda – Ringers Rest: 68 km (83 km met de neutralisatie)
Rit 2: Ringers Rest – Ringers Rest: 80 km
Rit 3: Ringers Rest- Atherton: 70 km
Rit 4: Atherton – Atherton: 43 km
Rit 5: Atherton – Skybury Coffee: 130 km
Rit 6: Skybury – Skybury: 125 km
Rit 7: Skybury – Port Douglas: 95 km
Afgelopen weekend werd bekend dat ook Annemiek van Vleuten dit jaar zal deelnemen aan de Crocodile Trophy. Zij vertelt ons in dit artikel waarom ze zo graag terugkeert naar de outback: www.vojomag.nl/interview-annemiek-van-vleuten-voegt-crocodile-trophy-toe-aan-haar-afscheidstournee.