Effeto Mariposa, Pembree & Bontrager: de ‘groene’ nieuwigheden van deze zomer

Door Jan Geys -

  • Techniek

Effeto Mariposa, Pembree & Bontrager: de ‘groene’ nieuwigheden van deze zomer

Aan het begin van het jaar spraken we op onze redactie nog de wens uit dat de mountainbike-gemeenschap zich wat meer om het milieu zou bekommeren, met name op het gebied van producten en innovaties. Het zou pretentieus zijn om te denken dat onze oproep werd gehoord, maar er lijkt langzaam wat beweging in te komen. De afgelopen weken werden er verschillende interessante producten op de markt gebracht zoals een nieuwe anti-lek vloeistof, pedalen en handvatten. Allen claimen ze op een of andere manier ‘groen’ te zijn.

Effetto Mariposa Végétalex

Zoals elke preventieve vloeistof, bestaat Végétalex uit kleine korrels (de sleutel om de gaatjes te dichten) die in een vloeistof baden om de samenhang van het geheel te verzekeren. Sommige merken gebruiken voor deze korrels afval van banden of cellulose. Effetto Mariposa zocht het iets origineler en koos voor … geplette olijfpitten, samen met cellulosevezels, om lekke banden ​​te dichten.

Voor de vloeistof opteerde men niet voor een polymeer dat kan stollen, zoals de natuurlijke of synthetische latex die in de meeste preventieve middelen wordt gebruikt, maar wel voor een vloeistof op basis van xanthaangom. Xanthaangom, dat in de voedingsindustrie gebruikt wordt als verdikkingsmiddel, is een complex koolhydraat dat van nature wordt verkregen door de fermentatie van een bacterie, de Xanthomonas campestris. Geproduceerd in de vorm van vezels, wordt het vervolgens gereduceerd tot poeder en afhankelijk van de gekozen water/xanthaanpoeder-dosering kan het uiteindelijke mengsel meer of minder dik en stroperig zijn.

 

Zonder latex, ammoniak of enig ander potentieel giftig, agressief of allergeen product (het kan desondanks sporen van noten bevatten), is Végétalex volledig biologisch afbreekbaar. Het wordt zoals alle preventieve middelen van Effetto Mariposa in Italië geproduceerd en volgens het merk bedraagt de levensduur van het product in de band meer dan 6 maanden.

Meer info via effettomariposa.eu

Pembree R1V

Bij het nieuwe Engelse merk Pembree heeft men niet zozeer een ‘groene’ keuze gemaakt voor de gebruikte materialen, maar wel voor het fabricageproces en de levenscyclus van het product. Op die manier wil men de constructie van een pedaal zo klimaatneutraal mogelijk maken.

Het resultaat is deze R1V. Ze worden gemaakt in een fabriek in het zuiden van Engeland dat enkel gebruikmaakt van hernieuwbare energie (zonne- en windenergie). Het gebruikte materiaal (aluminium, lagers, …) komt dan weer van zorgvuldig gekozen onderaannemers.

Zo werkt het merk samen met Temwa, een bedrijf dat in Malawi bomen plant en de ontbossing probeert tegen te gaan door er in te zetten op duurzame landbouw. Hiermee probeert men de ecologische voetafdruk te compenseren voor de uitstoot bij het transport van de grondstoffen naar de fabriek en het verzenden van de pedalen. Pembree is daarin heel transparant en deelt op haar website gedetailleerd welke berekeningsmethode er werd gebruikt om de voetafdruk per set pedalen te meten.

Op technisch vlak zijn de Pembree R1V-pedalen gemaakt uit een aluminium lichaam met een concave vorm. Het merk preciseert dat alle afval afkomstig van de machinale bewerkingen, wordt verzameld en gerecycleerd. Aan weerszijden van de pedalen zitten tien vervangbare pinnen uit roestvast staal. Ook de as is uit roestvast staal, terwijl de lagers (naaldlagers aan de binnenkant, kogellagers aan de buitenkant) door SKF worden geleverd.

De naaldlagers worden in Slovakije geproduceerd, de kogellagers komen uit Italië. De externe voetjes voor de pinnen zijn uit aluminium, personaliseerbaar en vervangbaar. Uiteindelijk komt alleen de kleine afdichting, die de as en de lagers beschermt tegen modder of stof, uit China. Tot slot hebben deze pedalen een garantie van 5 jaar.

Daarnaast heeft het merk een Pedal4Pedal-programma op touw gezet waarbij iedereen zijn oude pedalen van welk merk dan ook naar Pembree mag sturen. Pembree zorgt vervolgens voor de recycling en in ruil krijg je een korting van 10% op de aankoop van een paar R1V’s. Een eenvoudig maar lovenswaardig gebaar om te voorkomen dat deze pedalen in de prullenbak terechtkomen en niet of slecht worden gerecycled.

Meer info via pembree.com

Bontrager XR Trail

We eindigen met een bekender merk, Bontrager, dat op zijn beurt met bepaalde handvatten een milieuvriendelijke weg inslaat. De plastic kern van het handvat is afkomstig van gerecyclede materialen.

Bontrager is voor de levering van de grondstoffen voor de handvatten een partnerschap aangegaan met Plastix, een bedrijf dat gebruikte visuitrustingen zoals netten en touwen die doorgaans op de bodem van de oceaan of op een stort eindigen, transformeert en recycleert. Over de afkomst van het rubber en de beugels die gebruikt worden voor de handvatten, zwijgt Bontrager jammer genoeg in alle talen. We gaan er dan ook vanuit dat daar nog alles hetzelfde is als voorheen. Een volgende stap zou kunnen zijn om de inspanningen van Bjorn Bikes, dat gerecycled rubber gebruikt voor zijn handvatten, en Bontrager te combineren voor een handvat dat volledig is gemaakt van gerecyclede materialen?

De gerecyclede plastic kern is te vinden op 3 handvatten in het Bontrager-assortiment: de XR Trail Pro (twee metalen klemmen, ∅ 32 mm, zwart), Elite (een metalen klem, ∅ 31 mm, vijf kleuren) en Comp (een kunststof klem, ∅ 31 mm, vijf kleuren). Let op, het Pro-model is ook verkrijgbaar in een korte 90 mm-versie voor TwistLock-blokkeringen.

Meer info via trekbikes.com

DoorJan Geys