Grand Raid Godefroy Enduro: de beslissing valt in de slotspecial

Door Jan Geys -

  • Sport

Grand Raid Godefroy Enduro: de beslissing valt in de slotspecial

Voor zijn traditionele endurowedstrijd bood de Grand Raid Godefroy zes klassementsproeven die nog steeds leuk en technisch waren, maar fysieker dan normaal. En de spanning was totaal met een beslissing die pas viel in de laatste special van de dag! 

De zaterdag voor de bekende Grand Raid Godefroy (zie ons verslag) is het traditioneel de dag voor de enduro in Bouillon (en sinds vorig jaar ook voor het gravelevenement, daar vertellen we je de komende dagen meer over). Er is echter een grote verandering: het evenement is dit seizoen een onafhankelijke wedstrijd, dat wil zeggen dat deze geen deel uitmaakt van de Belgian Enduro Cup (BEC). De reden? Een harmonisatie van het timingsysteem voor de BEC waar de GRG Enduro zich nog niet bij heeft aangesloten. Laten we hopen dat de verschillende partijen in de toekomst een oplossing kunnen vinden, zodat dit geweldige evenement terug kan keren in de serie!

De wedstrijdlus keerde terug naar de rijrichting van een paar jaar geleden, met de traditionele Croisettes als voorgerecht, gevolgd door een vernieuwde Dalle à Toff en vervolgens een gloednieuwe special in Alle, de Girouette. Op de terugweg stonden ook de Pic du Diable, de BBQ (een geweldige klassieker!) en vervolgens een herziene DH op het menu. Totaal: 6 klassementsproeven, 42 km en 1200 hoogtemeters.

De klassementsproeven waren fysieker dan gebruikelijk, met een paar vlakke starts en een mooie klim in de Dalle à Toff! Het terrein was ‘s ochtends een beetje vettig en lastig, maar in de loop van de dag droogde de zon de sporen geleidelijk op.

Nadat hij een week geleden in Spa met succes zijn e-bike inruilde voor een fiets zonder ondersteuning, deed Maxime Lichtken dat succes dit weekend dunnetjes over. Hij won de scratch in drie van de zes klassementsproeven van de dag en haalde de eindzege binnen met slechts … 2 seconden voorsprong!

Gabriel Sainthuile was degene die Maxime Lichtken bijna de overwinning wist te ontfutselen. Ook hij was drie keer de snelste in de scratch en stond voor de laatste special nog aan de leiding. Daarin verloor hij echter 6 seconden op zijn dichtste concurrent. Daardoor werden de rollen plots omgedraaid en moest hij zich naast zijn tweede plaats in de scratch troosten met een eerste plaats bij de junioren.

Julien Soussigne reed een zeer constante wedstrijd en eindigde nooit buiten de top vijf in de specials, hij werd 3de in de scratch en was daarmee de tweede beste bij de elites.

Het podium van de scratch werd vervolledigd door Colin Demarteau (4de) en Clément Malevez (5de).

Bij de vrouwen haalde Claire Reuter het voor Mado De Grom.

Bastien Renard bewandelde het tegenovergestelde pad van Maxime Lichtken door voor het eerst de e-bike uit te proberen. Dat deed hij goed: hij won in deze categorie!

Christophe Balon en Joey Smet mochten met hem mee op het podium.

De andere podia van de dag: Elites (Maxime Lichtken voor Julien Soussigne en Colin Demarteau), Kadetten (Briek van Duyse voor Clément Marit en Alex Geukens) en Junioren (Gabriel Sainthuile voor Nolan Bouillon en Tibo Breugelmans).

En dit waren de podia bij de Masters 1 (Ben Pauwels voor Wannes Kreynen en Arnaud Meunier) en Masters 2 (Nicolas Croisier voor Tom Lambrechts en Svenn Schoolmeester).

Wat de BEC betreft, deze serie hervat aanstaande zaterdag 14 september in Amay voor de finale manches van de Belgian Enduro Cup en de Young Promotion Cup!

Volledige uitslag

DoorJan Geys