Kalender 2025: Belgian Ardennes Marathon Series keert terug naar de bron

Door Jan Geys -

  • Sport

Kalender 2025: Belgian Ardennes Marathon Series keert terug naar de bron

Na verschillende seizoenen met een ongewijzigde kalender, heeft de Belgian Ardennes Marathon Series ervoor gekozen om zich in 2025 opnieuw te concentreren op de oorspronkelijke regio waaraan het zijn naam dankt: de Belgische Ardennen. Resultaat: volgend jaar verdwijnen er twee evenementen uit de kalender die dus nog maar vijf mountainbikemarathons telt in plaats van zeven de afgelopen jaren.

Toen de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS) in 2017 gelanceerd werd, bracht de serie aanvankelijk zes Ardense MTB-marathons samen: La Hallonienne, de Ardennes Trophy, de Raid des Hautes Fagnes, de Chouffe Marathon en de Grand Raid Godefroy, zonder de Cimes de Waimes te vergeten, die daarna van de kalender verdween. Hieraan werd in 2021 de Raid Bocq (in Anhée / Godinne) toegevoegd en het jaar daarop volgde de Hard’n Marathon (in Miavoye, in dezelfde regio). Twee evenementen buiten de feitelijke Ardennen.

Verrassing: deze twee wedstrijden zullen volgend jaar geen deel meer uitmaken van de serie, aangezien de vijf oprichtende organisaties van de BAMS hebben besloten de serie te heroriënteren op de regio van herkomst. “We wilden onze waarden versterken en terugkeren naar de identiteit van onze challenge”, leggen ze uit in een gezamenlijk persbericht. “Dit is de reden waarom we er collectief voor hebben gekozen om terug te gaan naar de basis en alleen de vijf organisaties te behouden die allemaal in dezelfde perimeter van de Belgische Ardennen gevestigd zijn en verenigd zijn door hetzelfde credo – om ervoor te zorgen dat onze challenge een echt feest is waar elke mountainbiker zich op zijn gemak zal voelen voor, tijdens en na elk van onze respectievelijke races. We dachten dat een seizoen met vijf MTB-marathons die redelijk ver uit elkaar zijn geplaatst op de kalender, voldoende zou moeten zijn voor onze deelnemers, waarvan het merendeel amateurs zijn, zowel qua verplaatsingen als qua voorbereiding”, aldus nog het persbericht.

Een andere nieuwigheid is de creatie van het label ‘BAMS Access’ om de kortere afstanden te promoten die worden aangeboden door drie van de vijf organisaties en die niet meetellen voor de BAMS-ranking. Het doel is om jongere, beginnende en/of minder getrainde personen te bereiken die hopelijk in latere jaren deel zullen nemen aan de langere marathonafstanden. De afstanden met een BAMS Access-stempel komen we tegen tijdens La Hallonienne (15, 25 en 45 km), de Ardennes Trophy (45 km) en de Grand Raid Godefroy (35 en 50 km).

Het seizoen begint zoals gebruikelijk met La Hallonienne, in Grand-Halleux, op maandag 21 april, drie weken later dan in 2024 aangezien de datum van Paasmaandag van jaar tot jaar verandert. Voor de BAMS-ranking telt slechts één afstand mee, namelijk de 80 km.

Anderhalve maand later, op zondag 8 juni, is het de beurt aan de Ardennes Trophy in La Reid. Daar tellen twee afstanden mee: 65 en 95 km.

Na de Ardennes Trophy hoef je niet lang te wachten op de volgende wedstrijd die twee weken later plaatsvindt in Malmedy, op zondag 22 juni. Tijdens de beroemde Raid des Hautes Fagnes heb je de keuze uit een 65 km, een 90 km en de niet te missen 115 km, die alle drie punten opleveren voor het algemeen klassement van de BAMS.

Op zondag 17 augustus komt er met de Chouffe Marathon een einde aan de twee maanden durende zomervakantie. Met afstanden van 65 en 95 km kan je de prachtige streek van Houffalize (her)ontdekken.

Nu de Raid Bocq de serie verlaat, krijgt de Grand Raid Godefroy op zondag 14 september in Bouillon zijn status als seizoensfinale terug. De dag na de GRG Gravel en GRG Enduro staan ​​er MTB-marathons van 70, 90 en 120 km op het programma.

Uiteraard kun je dankzij onze wedstrijdverslagen elk van deze wedstrijden opnieuw beleven op Vojo. Tot ziens in april 2025 voor de lancering van het 7de seizoen van de BAMS!

Kalender BAMS 2025

  • 21 april 2025: La Hallonienne (BAMS 80 km + BAMS Access 15, 25 & 45 km) – Verslag 2024
  • 8 juni 2025: Ardennes Trophy (BAMS 65 km & 95 km + BAMS Access 45 km) – Verslag 2024
  • 22 juni 2025: Raid des Hautes Fagnes (BAMS 65 km, 90 km & 115 km) – Verslag 2024
  • 17 augustus 2025: Chouffe Marathon (BAMS 65 km & 95 km) – Verslag 2024
  • 14 september 2025: Grand Raid Godefroy (BAMS 70 km, 90 km & 120 km + BAMS Access 35 km & 50 km) – Verslag 2024

DoorJan Geys