Kalender wereldbeker MTB 2025: gevulder dan ooit

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Sport

Kalender wereldbeker MTB 2025: gevulder dan ooit

De UCI en Warner Bros. Discovery hebben zojuist de officiële kalender voor de wereldbeker MTB 2025 onthuld, en het minste wat we kunnen zeggen is dat het een druk jaar zal worden! In sommige disciplines staan er tussen april en oktober maar liefst tien wereldbekermanches op het programma. Verder zien we enkel in het downhill twee nieuwe bestemmingen.

Staat Brazilië op het punt het stokje over te nemen van Pietermaritzburg? Rond 2010 was de Zuid-Afrikaanse stad enkele keren gaststad voor de opening van de World Cup MTB, om het seizoen warm te beginnen als het weer op het noordelijk halfrond nog grillig kan zijn. Maar na Petrópolis in 2022 en Mairiporã en Araxá in 2024, keren we ook in 2025 weer naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, althans de XC-rijders die in Araxá … twee keer aan de bak mogen!

Dit zeer spectaculaire circuit is zeer populair bij de renners en mag in april inderdaad twee manches op rij organiseren. Een operatie die we in 2020 zagen met de moeilijkheden die verband hielden met de Covid-19 pandemie, maar die in het reguliere seizoen iets verrassender is. We weten nog niet of de races op identieke, totaal verschillende of vergelijkbare routes met enkele variaties zullen plaatsvinden.

Daarna is het de beurt aan enduro en downhill met de opening van het seizoen voor de eerstgenoemde discipline in Pietra Ligure in plaats van bij buurman Finale Ligure (in het weekend van 9 tot 11 mei), gevolgd door een dubbele manche in het Poolse Bielsko-Biała, net zoals dit jaar. De iconische manche van Fort William, waarmee het DH-seizoen in 2024 werd gelanceerd, verdwijnt in 2025. We weten dat de lange route niet bepaald geliefd is bij Warner Bros. Discovery, maar we hopen er snel terug te keren.

Een week later keert de XC terug naar Europa met de klassieker van Nové Město Na Moravě, terwijl DH en enduro het volgende weekend, van 30 mei tot 1 juni, in het Franse Loudenvielle worden verwacht voor een nieuwe gezamenlijke manche.

Dit zeer grote raceblok van 5 wereldbekerweekends op rij (alle disciplines samen) eindigt van 5 tot 8 juni in Leogang, waar we een van de twee drievoudige manches (XC, enduro en DH) van het seizoen krijgen.

Een week pauze en daar gaan we weer voor 4 weken racen, eerst met Val di Sole voor de XC en DH op 20-22 juni en vervolgens Val di Fassa, iets verder naar het oosten, voor de enduro het volgende weekend. Enduro en DH zullen nog een week in Italië doorbrengen om de prachtige paden van La Thuile te verkennen, waar tot 2021 regelmatig een manche van de EWS werd georganiseerd. Een World Cup Downhill zag men hier nooit eerder, voor hen wordt het dus een compleet nieuwe piste!

Dit blok eindigt met de stop in Pal Arinsal (of Vallnord) voor de XC- en DH-renners, dat terugkeert naar het wereldbeker-circuit na dit jaar gastheer te zijn geweest van de wereldkampioenschappen. Dan volgt een langere pauze en dat is welverdiend!

Iedereen keert aan het einde van de zomer terug voor de tweede drievoudige manche van het seizoen, in de Haute-Savoie (van 21 tot 31 augustus). Dit jaar organiseerde Les Gets zoals gewoonlijk de XC en de DH terwijl de marathon zich in Combloux afspeelde, maar voor 2025 is er nog niets bevestigd. Voor de endurorenners eindigt het seizoen daar na 7 manches, die net als in 2024 allemaal in Europa plaatsvinden.

Na de wereldkampioenschappen in het Zwitserse Wallis mogen de XC- en DH-renners hun verblijf in het Alpenland verlengen voor de comeback van Lenzerheide, het bolwerk van Nino Schurter. Zal hij op dat moment nog actief zijn als renner? Die vraag rijst elk jaar een beetje meer …

Net als dit jaar wordt het XC- en DH-seizoen afgesloten met een Noord-Amerikaanse tournee, eerst langs Lake Placid (3-5 oktober) dat een ontdekking zal zijn voor de downhillers, en vervolgens Mont-Sainte-Anne het weekend erna.

Afgezien van de afwezigheid van Fort William zijn er geen echte verrassingen in deze wereldbekerkalender: alle gaststeden zijn bekend en hebben in het verleden al één – en vaak meerdere – World Cups georganiseerd. De verrassing komt meer voort uit het aantal wedstrijden, we moeten teruggaan naar de eerste edities van de wereldbeker, tussen 1992 en 1997, om in XC zo’n uitgebreid programma te vinden. In downhill is dit simpelweg nog nooit gebeurd. Het indelen van het seizoen zal daarom meer dan ooit een sleutelfactor zijn voor wie interesse heeft in het algemeen klassement.

Samengevat:

  • De World Cup crosscountry (XCO) en shorttrack (XCC) 2025 bestaat ​​uit tien manches (twee meer dan in 2024), waarvan zes in Europa
  • De World Cup Downhill 2025 zal eveneens uit 10 manches bestaan ​​(drie meer dan in 2024), waarvan slechts twee buiten Europa.
  • De World Cup Enduro bestaat uit 7 manches (één meer dan in 2024), allemaal in Europa
  • De kalender van de World Cup Marathon (XCM) werd nog niet meegedeeld

Kalender wereldbeker MTB 2025:

  • 3-6 april: Araxá (Brazilië) – XCC / XCO #1
  • 10-12 april: Araxá (Brazilië) – XCC / XCO #2
  • 9-11 mei: Pietra Ligure (Italië) – EDR #1
  • 16-18 mei: Bielsko-Biała (Polen) – DH #1 & EDR #2
  • 23-25 mei: Nové Město Na Moravě (Tsjechië) – XCC / XCO #3
  • 30 mei – 1 juni: Loudenvielle-Peyragudes (Frankrijk) – DH #2 & EDR #3
  • 5-8 juni: Leogang (Oostenrijk) – XCC / XCO #4, DH #3 & EDR #4
  • 20-22 juni: Val di Sole (Italië) – XCC / XCO #5 & DH #4
  • 27-29 juni: Val di Fassa (Italië) – EDR #5
  • 3-6 juli: La Thuile (Italië) – DH #5 & EDR #6
  • 9-13 juli: Pal Arinsal (Andorra) – XCC / XCO #6 & DH #6
  • 21-31 augustus: Haute-Savoie (Frankrijk) – XCC / XCO #7, DH #7 & EDR #7
  • 18-21 september: Lenzerheide (Zwitserland) – XCC / XCO #8 & DH #8
  • 3-5 oktober: Lake Placid, NY (USA) – XCC / XCO #9 & DH #9
  • 9-12 oktober: Mont-Sainte-Anne (Canada) XCC / XCO #10 & DH #10

Ter herinnering: de wereldkampioenschappen in Wallis, in Zwitserland, zullen alle MTB-disciplines samenbrengen. Ze gaan door van 30 augustus tot 14 september 2025 op volgende locaties en dagen: Enduro (Aletsch Arena) op 30 augustus, Marathon (Verbier, op het parcours van de Grand Raid) op 6 september, DH (Champéry) op 6 en 7 september, XCC (Zermatt) op 9 september en XCO (Crans-Montana) van 11 tot 14 september.

DoorJan Geys