Nieuw 2025 | Kona Hei Hei CR: welkom in ‘fun country’
Door Jan Geys -

Kona bekijkt crosscountry niet enkel en alleen met een wedstrijdbril, maar ziet het als een kans om een fiets te ontwerpen met een korte veerweg, die goed klimt, licht is en vooral leuk om te rijden. Ook de vorige versie van de Kona Hei Hei ging al deze kant op, anno 2025 cultiveert hij zijn anders-zijn nog wat meer.
De eerste Kona Hei Hei verscheen in 1991, in de vorm van een titanium hardtail, wat voor die tijd al atypisch was. In de jaren 2000 werd hij omgetoverd tot een full-suspension XC-fiets, en die erfenis wordt vandaag voortgezet in de vorm van deze carbon machine die zich niet meer echt als XC-machine profileert, althans niet meer als XC-wedstrijdfiets.
Op papier blijft deze nieuwste versie van de Kona Hei Hei behoorlijk dicht bij zijn vorige versie en ook bij de meeste moderne XC-fietsen. Maar hoewel sommigen onlangs nog races hebben gewonnen op de Hei Hei (met name Cory Wallace die zijn laatste solo 24-uur wereldkampioenschap op deze fiets won), mikt Kona met dit chassis met korte veerweg meer op een bepaald soort plezier dan op pure prestaties. In die zin komt hij ook dichter in de buurt van de nieuwste Rocky Mountain Element.
Wat zijn de ingrediënten van wat het merk met een kleine marketingknipoog ‘fun country’ noemt? Allereerst nemen we een carbon frame met 120 mm veerweg achteraan en met een iets grotere anti-squat dan op de vorige versie om de prestaties te verbeteren. Maar we merken ook de terugkeer van een draaipunt op lagers aan het uiteinde van de staande achtervork om de verbinding te maken met de liggende achtervork. Kona mikt dus niet langer op de vervorming van de koolstofvezels om meer gevoeligheid te verkrijgen bij kleine schokken en een betere controle over de vering.
De bovenste link werd dunner en discreter. Als demper werd gekozen voor de nieuwe RockShox Deluxe Ultimate, die een groter volume heeft dan de SIDLuxe. Kona adviseert een royale SAG van 30% (vergeleken met 20 tot 25% voor de meeste XC-wedstrijdfietsen). Kona wil op die manier dichter bij de sensaties van een kleine Process komen, de trail-/all-mountainbike van het merk.
Ook aan de voorkant vinden we met de RockShox Pike een voorvork die meer op trail is gericht, in plaats van een pure XC-voorvork. De veerweg bedraagt 130 mm, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor 120 mm, zonder dat de geometrie hierdoor al te veel wordt verstoord.
De balhoofdhoek bedraagt 66° en de reach van 449 mm (medium) komt overeen met het huidige gemiddelde voor moderne XC/trailbikes. Bovendien is de zitbuis rechter geplaatst dan bij de vorige generatie, voor een betere zitpositie op steile hellingen.
We merken ook op dat Kona niet is gezwicht voor de modegrillen. De kabels zijn weliswaar in het frame geïntegreerd, maar deze lopen nog steeds via de zijkanten van de balhoofdbuis en niet door de headset. Binnenin worden de kabels over de volledige lengte geleid.
Het bottom bracket heeft een PressFit BB92-standaard. Net daarboven zien we een ISCG-dropout voor de montage van een chain guard. We merken ook op dat er maar liefst 9 nokken zijn die kunnen dienen als bevestigingspunten voor bidonhouders of bagage, wat liefhebbers van ultra-lange afstanden zal bekoren.
Er zal slechts één model te verkrijgen zijn van de Kona Hei Hei met een prijs van 6499 euro. Deze is uitgerust met een Pike-voorvork, de nieuwe Sram 90-aandrijving, Sram Motive 4-zuigerremmen en DT370/WTB i30-wielen met Maxxis 2.4-banden.
Daarnaast is er voor de som van 2699 euro ook een framekit leverbaar van de Kona Hei Hei, zodat je de fiets naar wens kunt samenstellen.
Meer info via https://en-eu.konaworld.com/products/hei-hei-cr-g10