Nieuw | Canyon Exceed 2025: een breuk met het verleden

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Canyon Exceed 2025: een breuk met het verleden

De evolutie is nooit te stoppen. Zo ook niet in het XC-landschap dat de laatste jaren flink door elkaar werd geschud. Circuits worden almaar technischer en uitdagender, wat op hun beurt de nood aan full-suspensions heeft versterkt. Deze laatste groep ontwikkelt dan ook in razendsnel tempo met enerzijds de modellen met steeds meer veerweg en anderzijds de nieuwe modellen met een kleine veerweg, genre Trek Supercaliber, die – naast de opkomst van de gravelbike – aan het marktaandeel van de hardtails knabbelen. Tot op het punt dat iedereen zich begon af te vragen wat het met de hardtails moest aanvangen. En dus vond Canyon het moment rijp om de Canyon Exceed een frisse look te geven, waarbij hij alles wat hij geleerd heeft van het racen meeneemt naar de adventure riding scene.

Vergeet de ranke fiets met smalle banden van vroeger, de nieuwe Canyon Exceed is een XC-fiets die heel wat capabeler moet zijn en je niet in de eerste de beste afdaling in de struiken doet eindigen. Alleen omdat hardtails geen achtervering hebben, betekent dit nog niet dat men de rijkwaliteiten niet kan aanpassen. Met de nieuwe Exceed heeft Canyon zich actief ingespannen om de laterale stijfheid van de achterste driehoek te verminderen, zodat het achterwiel beter door ruwe delen van het parcours kan rijden.

Dit hebben ze bewerkstelligd door de verbinding tussen de liggende achtervork en het bottom bracket minder stijf te maken. Het slankere profiel van de liggende achtervork moet voor genoeg beweging zorgen om het terrein te volgen zonder dat dit ten koste gaat van de directe krachtoverbrenging die alleen een hardtail kan leveren.

Ook de geometrie heeft een invloed op die extra dosis stabiliteit. En dus koos Canyon voor een vlakke balhoofdhoek van 67° (tegenover 69° op het vorige model), gecombineerd met een 10 mm langere reach en een wielbasis die tot wel 30 mm langer wordt naargelang de fietsmaat. De standover-hoogte werd verlaagd voor meer wendbaarheid. Trends die we onder meer ook al zagen bij de nieuwe Trek Procaliber of Orbea Alma … De L en XL krijgen daarnaast ook een langere liggende achtervork.

We hadden door deze wijzigingen meer veerweg kunnen verwachten, maar die blijft onveranderd op 100 mm, net zoals de Origine Théorème HT, waar de nieuwe Alma naar 110 mm overstapt en de nieuwe Procaliber zelfs naar 120 mm.

De VCLS 2.0-zadelpen van Canyon maakt een comeback, dit keer in een nieuwe diameter van 31,6 mm. De reden? Een dikkere zitbuis opent de weg naar meer opties van dropper posts, moest je deze upgrade voor ogen hebben. De gepatenteerde carbon VCLS 2.0 flex post is echter enkel te vinden op de Exceed CF 9, het topmodel, maar kan optioneel bijbesteld worden op de andere modellen. Het innovatieve ontwerp met een bladveer dient om de scherpe kantjes van hobbels en trillingen te halen.

Gemaakt voor avontuur

Met zijn nieuwe uiterlijk zullen we de nieuwe Canyon Exceed niet meer zien meesprinten voor wereldbekersucces, iets wat hij in het verleden wel vaak deed in de handen van onder meer Pauline Ferrand-Prévot, maar in andere kringen heeft hij wel een trouwe fanbase ontwikkeld. Zo heeft de Exceed een cultstatus verworven in bikepackingkringen vanwege de manier waarop hij efficiëntie en capaciteit in evenwicht brengt. Zijn voordeel is dat hij sneller is dan een gravelbike als het terrein ruwer wordt, maar lichter is dan een full-suspension setup.

De verschillende bevestigingspunten op de fiets bieden ruimte voor maar liefst drie bidons van 750 ml (behalve op de XS-versie) en in de voorste driehoek is plaats voor een flinke frametas, want ondanks de lagere standover-hoogte, was het ontwerpteam van Canyon vastbesloten om het volume van de voorste driehoek van zijn voorganger te behouden.

Een van die bidonhouders kan opgeofferd worden voor een bidon met tools, maar weet dat er ook een opbergruimte in het frame aanwezig is. Dit LOAD Internal Storage System komt over van de Lux Trail en zit bovenaan in de onderbuis, en dus niet onder de bidonhouder. De Canyon LOAD Tool Pouch is apart verkrijgbaar en heeft ruimte voor een CO2-patroon, bandenlichters, binnenband en alles wat je nog meer hebt ingepakt voor noodgevallen.

In het frame passen banden tot 2.4 inch. Behalve het instapmodel zijn alle modellen uitgerust met 2.35 inch brede banden. Voor de rest zien we een USD-derailleurhanger, een BSA-bottom bracket en de nodige beschermingen onder de onderbuis en aan beide zijden van de liggende achtervork.

Gewicht was niet de prioriteit van Canyon voor deze nieuwe Exceed, maar wel dat hij robuust genoeg zou zijn voor een avontuurlijk bestaan. Een gelakt frame plus kleine bouten weegt 1450 g, wat een contrast is met de 1312 g van de Canyon Exceed CF 4 die we onlangs naast de Grand Canyon hebben gezet (lees: Oog in oog | Canyon Grand Canyon vs Canyon Exceed CF: een aluminium frame of tot elke prijs een carbon frame?), en al zeker met de 835 g van de Exceed CFR van vijf jaar geleden (zie: Test | Canyon Exceed CFR: lichtgewicht racemachine). Wat nog maar eens aantoont dat de fiets van nu helemaal niet meer lijkt op de fiets van toen!

Versies en prijzen

De Exceed-familie is verkrijgbaar in vijf modellen, die allen hetzelfde carbon frame delen. Zoek niet langer naar de CFR-afwerking, voortaan is hij enkel in een CF-versie beschikbaar. De prijzen gaan van 1999 euro voor de CF 5 tot 4999 euro voor de CF 9. Binnen die modellen zijn drie kleuropties beschikbaar: Berlin Sky grijs, Azzuro Cielo blauw of Cosmos Black. Alle modellen zijn in vijf maten verkrijgbaar, van SX tot XL.

  • Canyon Exceed CF 5 (1999 euro): RockShox Sid SL-voorvork, Shimano DEORE-remmen, DT Swiss LN XC-wielen 25mm, Schwalbe Rocket Ron-banden (2.25, Performance, Addix), Shimano DEORE-aandrijving 32T – 10-51. Gewicht: 12,3 kg.
  • Canyon Exceed CF 6 (2499 euro): RockShox Sid SL-voorvork, Shimano SLX-remmen, DT Swiss X1900-wielen 30mm, Schwalbe Racing Ray-voorband (2.35, Super Race, Addix Speed) en Schwalbe Racing Ralph-achterband (2.35, Super Race, Addix Speed), Shimano SLX-aandrijving 34T – 10-51. Gewicht: 11,3 kg.
  • Canyon Exceed CF 7 (2999 euro): Fox 32 SC Performance-voorvork, Shimano SLX-remmen, Reynolds TR309c XC-wielen 30mm, Maxxis Ikon-banden (2.35, EXO TR, 3C MaxxSpeed), Shimano XT-aandrijving 34T – 10-51. Gewicht: 10,8 kg.
  • Canyon Exceed CF 8 (3999 euro): RockShox Sid SL Select+-voorvork, Sram Level Silver Stealth-remmen, DT Swiss XRC LOG-wielen 30mm, Maxxis Ikon-banden (2.35, EXO TR, 3C MaxxSpeed), Sram GX Eagle-aandrijving 34T – 10-52. Gewicht: 11 kg.
  • Canyon Exceed CF 9 (4999 euro): RockShox Sid SL Ultimate-voorvork, Sram Level Silver Stealth-remmen, DT Swiss XRC1501-wielen 30mm, Schwalbe Racing Ray-voorband (2.35, Super Race, Addix Speed) en Schwalbe Racing Ralph-achterband (2.35, Super Race, Addix Speed), Sram X0 Eagle-aandrijving 34T – 10-52, VCLS 2.0 Carbon-zadelpen. Gewicht: 10,1 kg.

Meer info via www.canyon.com

Foto’s copyright Canyon / Roo Fowler

Door  Jan Geys