Nieuw | Oquo herziet zijn gamma en biedt een levenslange garantie aan

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Oquo herziet zijn gamma en biedt een levenslange garantie aan

Twee jaar na zijn intrede op de markt evolueert Oquo, het door Orbea opgerichte wielmerk, zijn assortiment lichtjes: nieuwe, lichtere en efficiëntere naven voor de XC-modellen en nieuwe, sterkere aluminium velgen voor de enduro-producten. Bepaalde modellen krijgen ook een levenslange garantietermijn. 

Oquo Mountain Performance (XC)

Aan de XC-kant betreffen de nieuwigheden de twee high-end modellen met carbon velgen, de MP 30 LTD en de MP 30 Team. Na aanvankelijk te hebben gefocust op de ontwikkeling van velgen, waarbij DT Swiss-naven en Sapim-spaken werden gebruikt om complete wielen te assembleren, heeft Oquo zich nu ook op de naven geconcentreerd en presenteert het merk zijn eerste twee modellen: de Oquo LTD en de Oquo Team, die telkens ontworpen zijn voor de gelijknamige wielset.

Het gestelde doel is om meer controle te hebben over de constructie van het wiel, omdat de eigenschappen van de naaf met name de keuze van de spaken (formaat, lengte) of hun hoek ten opzichte van de velg bepalen, een essentiële parameter in het gedrag van een wiel. Door zijn eigen naven te ontwerpen, kan Oquo daadwerkelijk aan het wiel als geheel denken, in plaats van de velgen aan te moeten passen voor gebruik met naven van derden.

Op technisch vlak vertonen de twee naven dezelfde kenmerken: flenzen voor straightpull-spaken, een geometrie die is ontworpen om het gebruik van dezelfde spaaklengte aan beide zijden van het wiel mogelijk te maken en inbrengen van de spaken gebeurt zo dicht mogelijk bij de wielas voor een betere krachtoverbrenging.

De verschillen zitten in de freewheelbody, een DT Swiss Ratchet met 36 tanden op de Oquo Team en een DT Swiss Ratchet EXP met 36 tanden op de Oquo LTD, de lagers (26×7 mm op de LTD, 28×7 mm op de Team) en het gewicht. Oquo kondigt een gewicht aan dat 9 g lichter is dan een DT Swiss 240 voor de LTD, ongeveer 200 g aan de achterkant en 100 g aan de voorkant, en 29 g minder dan een DT Swiss 350 voor de Team, ongeveer 220 g aan de achterkant en 120 g aan de voorkant.

Finaal zou een set MP30 LTD-wielen moeten afklokken op 1350 g (€ 1999, 30 mm interne breedte, DT Swiss Aerolite-spaken) en de MP30 Team op 1505 g (€ 1299, 30 mm interne breedte, Sapim-spaken). De aluminium MP28 Pro-wielen profiteren niet van deze wijzigingen en blijven zoals ze momenteel in de catalogus staan.

Oquo Mountain Control (AM/enduro)

In de Mountain Control-familie werkte Oquo daarentegen aan de aluminium velg die te vinden is op de MC32 Team- en MC32 Team Power-modellen. Deze velg is gemeenschappelijk voor beide versies (de Power-versie krijgt simpelweg een robuustere naaf aangepast aan e-mountainbikes) en is extra versterkt aan de zijkanten om een betere schokbestendigheid te bieden.

De velg is ook uitgerust met wat Oquo ‘mini-haken’ noemt, een lichte kraal van 0,5 mm aan de bovenkant van de zijwand die het oppervlak van de velg op dit punt zou moeten vergroten om het risico op beknelling te verminderen, zonder het gewicht al te veel te belasten door deze extra dikte over de gehele hoogte van de velg te verspreiden. Qua afmetingen levert dit een velg op met een interne breedte van 31 mm of 30 mm ter hoogte van de mini-haken. De hoogte bedraagt precies 20 mm.

Het versterken van de velg heeft echter een prijs en dat merken we op de weegschaal: de MC32 Team (€ 699) weegt nu 2080 g (+ 136 g), terwijl de MC32 Team Power (€ 749) 2215 g (+ 70 g) weegt. De carbon MC32 LTD-wielen veranderen niet.

Levenslange garantie en andere informatie

Het andere grote nieuws is de komst van een levenslange garantietermijn voor alle LTD- en Team-modellen (aluminium of carbon velg, MTB en racefiets) uit dit assortiment voor 2025. Deze garantie dekt de eerste twee jaar het hele wiel (gratis vervanging), daarna alleen de velg (deze moet dus opnieuw in elkaar worden gezet met de naaf en de spaken). Als er een slag komt in een aluminium wiel en er lucht lekt, is dit gedekt. Om hiervan te profiteren, moet je de wielen registreren op de website van het merk.

Tot slot gaan de aanpassingsmogelijkheden nog iets verder met een nieuwe kleur en nieuwe decals voor de LTD-modellen, identiek aan die gebruikt in competitie door de teams gesponsord door Oquo/Orbea. Bovendien bevestigt het merk opnieuw de wens om zijn wielen zoveel mogelijk in de Europese Unie te produceren en geeft het trots aan dat de nieuwe MC32-wielen het eerste model in het assortiment zijn dat volledig in de EU wordt geproduceerd.

Meer info via oquowheels.com

DoorJan Geys