Nieuw | Orbea Oiz: dit zijn de wijzigingen voor 2025

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Orbea Oiz: dit zijn de wijzigingen voor 2025

Voor zijn gamma van 2025 heeft Orbea de Oiz bijgewerkt. De XC-fiets van het Spaanse merk wordt uitgerust met een carbon stuur-stuurpencombinatie en een nieuwe telescopische zadelpen uit eigen huis. Dit alles wordt vergezeld door een verbeterde Squidlock-bediening op het stuur waarmee je de veringen kan blokkeren en de dropper activeren.

De Orbea Oiz heeft een solide reputatie bij het publiek en de media, onze laatste duurtest dateert van eerder dit jaar, zie Duurtest | Orbea Oiz M-Team XTR: de zekere waarde.

Voor deze nieuwe versie van de Oiz introduceert Orbea een carbon combo uit één stuk voor de stuurpen en het stuur, iets dat tot nu toe afwezig was op zijn mountainbikes. Deze combo is verkrijgbaar in twee stuurpenlengtes van 75 mm en 90 mm, met een breedte van 760 mm en een negatieve hoek van -20°. Let ook op de integratie van de gps-houder.

Orbea presenteert ook een nieuwe MP10-dropper post, alleen verkrijgbaar met een drop van 100 mm. De positie van het zadel kan over de gehele slag aangepast worden, in plaats van beperkt te zijn tot twee posities. De klemming is compatibel met alle zadelrailsystemen. Het aangekondigde gewicht bedraagt 419 g.

De 2025-versies van de Orbea Oiz zijn allemaal (met uitzondering van de RockShox Flight Attendant-opties) uitgerust met de nieuwe Squidlock-bediening op het stuur, waarmee je de telescopische zadelpen kunt bedienen en kunt kiezen tussen drie posities voor de veringen. Het systeem lijkt alvast veel praktischer in gebruik dan de oude.

Versies en prijzen

 

Orbea biedt vanaf 2025 geen M30-modellen meer aan, het gamma begint met de M21 in OMR-vezels met een prijs van € 4.599. Vervolgens is er de M10 uitgerust met de Shimano XT-groep voor € 5.699 of met de Sram GX AXS T-Type voor € 6.099.

Het gamma gaat verder met de carbon frames uit OMX-vezels (meer premium), beginnend met de M-PRO voor € 6.299, gevolgd door de M-Team AXS voor € 7.299 en de Factory voor € 8.299.

Het topsegment wordt gevormd door de M-LTD, aangekondigd op 9,98 kg (in maat M, met pedalen, bidonhouder en houder voor de gps) en met een adviesprijs van € 10.499.

Meer info via www.orbea.com

Foto’s copyright Orbea

DoorJan Geys