Nieuw | Sram verwelkomt MTB-schijfremmen Motive, Maven Base en DB4/DB6
Door Jan Geys -

Het is een drukke lente voor Sram! Naast twee nieuwe aandrijvingen (Eagle 90 en 70) besloot het merk ook de rest van zijn remaanbod volledig te herzien. Exit Level en Code dus, die plaatsmaken voor de nieuwe Motive, waarvan de lancering gepaard gaat met die van de Maven Base en DB4/DB6.
De nieuwe Eagle 90- en 70-aandrijvingen en de gloednieuwe MTB-remmen met de naam Motive kwamen al aan bod in onderstaande artikels:
- Test nieuw | Sram Eagle 90 & 70: een mechanische aandrijving zonder derailleurpad
- Test nieuw | Sram Motive MTB-schijfremmen: wanneer grenzen vervagen
De nieuwe Sram Motive-remmen maken deel uit van een bredere herziening van het gamma, dat een tikje vereenvoudigd werd. Van de 27 modellen die we tot nu toe in de catalogus kenden, brengt Sram het aanbod terug tot slechts 10 modellen. Dit betekent het einde van het avontuur voor de Level en Code, die vervangen worden door de Motive, en de komst van de Maven Base en DB4 en DB6 naast de DB8.
Omdat een verandering nooit alleen komt, gebruiken alle schijfremmen van Sram voortaan minerale olie. Een keuze die verklaard wordt door de grotere vrijheid van minerale olie vergeleken met DOT-vloeistoffen. Die laatste moeten namelijk aan strenge normen voldoen en zijn identiek, ongeacht het merk. Bij minerale olie daarentegen kan iedereen zijn eigen recept ontwikkelen. Sram heeft op dit gebied samengewerkt met Maxima, dat al leverancier is van de olie voor de veringen, om dit punt te optimaliseren.
Maven Base: de Maven-familie breidt uit
Na de lancering van deze downhill-/enduroremmen in februari jongstleden onthult Sram nu de Maven Base, een goedkopere versie, die echter wel op hetzelfde programma is gericht.
Vergeleken met de Maven onderscheidt de Maven Base zich met een remklauw met vier zuigers van 18 mm (18,5 en 19 mm voor de Maven) en een DirectLink-remhendel (in plaats van SwingLink). “Vergeleken met de rest van de Maven-collectie resulteert dit in een over het algemeen iets minder progressieve remkracht, maar een zeer vergelijkbaar gevoel in de meeste remscenario’s”, legt Benjamin Crowe, productmanager van het remsegment van het merk, uit.
Ter herinnering: de SwingLink-technologie is de technologie die we vinden in de duurdere modellen van het merk. Deze technologie zorgt voor een betere modulariteit van het remmen dankzij de toevoeging van een kleine tussenhendel waarmee de curve van de remkrachtontwikkeling wordt aangepast. Ter vergelijking: een DirectLink-constructie brengt de kracht rechtstreeks over op de remblokken en heeft daardoor een meer ‘aan/uit’-remkarakter. Dit verklaart de kleinere afmeting van de zuigers van deze Maven Base, het is allemaal een kwestie van compromissen.
De remgreep is anders dan die van de Maven en maakt gebruik van de Stealth-constructie. Het hoofdcilinderblok wordt parallel aan het stuur geplaatst zodat de uitgang van de remleiding visueel beter aansluit en naar de basis van de stuurpen wijst voor de interne geleiding van de remleiding.
De Sram Maven Base heeft een adviesprijs van 200 euro per stuk.
DB6/DB4: het goedkopere alternatief
Heb je een déjà-vu-gevoel bij de remklauwen van deze DB6 en DB4 … Dat kan, ze hebben immers dezelfde constructie geërfd van de DB8 en lijken qua uiterlijk erg op de Motive. We mogen niet vergeten dat de DB8’s de eerste remmen met minerale olie waren bij Sram: Nieuw | Sram DB8-remmen met minerale olie.
Het echte verschil is te vinden bij de hendel, die een compleet nieuwe architectuur vertoont. Let op, deze zijn asymmetrisch en dus specifiek voor links en rechts (in tegenstelling tot de hendels van de DB8). Zoals inmiddels gebruikelijk bij het merk, worden deze parallel aan het stuur geplaatst. De reach kan ingesteld worden, maar hiervoor is een inbussleutel van 2,5 mm nodig.
Met de nieuwe DB6 en DB4 wil Sram een goedkoper alternatief aanbieden: “De interne onderdelen maken het ons mogelijk om de prijs te verlagen en deze remmen op instapniveau te plaatsen. Ze zijn betrouwbaar en sterk, maar wel iets zwaarder”, legt Benjamin Crowe uit.
De Sram DB4 wordt geadverteerd met een gewicht van 364 gram voor de achterrem. We weten op dit moment nog niet hoeveel de DB6 weegt. Qua prijs kost de Sram DB6 105 euro en de goedkopere DB4 80 euro per stuk.
Meer info via www.sram.com