Nieuw | Daar is de aluminium Specialized Stumpjumper

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | Daar is de aluminium Specialized Stumpjumper

Iets meer dan twee maanden na de release van de carbon modellen is de Specialized Stumpjumper 15 nu ook verkrijgbaar in aluminium! Versies, prijzen en kleine wijzigingen aan het frame: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe modellen:

Hoewel hij nu pas in de Specialized-catalogus verschijnt, is het frame van de Stumpjumper 15 Alloy in elk opzicht identiek aan dat van de carbon versies. De veerweg (145 mm aan de achterkant, 150 of zelfs 160 mm aan de voorkant), de ophanging met de Genie-demper, de geometrie en de talrijke aanpassingen ervan, … Zelfs het opbergvak in de onderbuis dat zeldzaam is op aluminium frames vanwege de grotere moeilijkheidsgraad van de implementatie, maakt deel uit van dit model.

Alle details over de nieuwe Stumpjumper – de presentatie, met alle uitleg over de geometrie en de specifieke Genie-demper, evenals onze eerste indruk – kan je terugvinden in dit artikel: Test nieuw | Specialized Stumpjumper 15: zijn spel verbeteren.

We merken slechts twee kleine veranderingen op: de hoek van de zitbuis is rechter op de kleine maten (78° op de S1, 77° op de S2), maar vlakker op de grote maten (76,5° op de S5 en S6) en er is een doorgang voorzien voor een derailleurkabel. In tegenstelling tot het carbon frame is dit frame niet exclusief gereserveerd voor draadloze aandrijvingen.

Van dit aluminium frame worden drie modellen aangeboden, tegen prijzen die, het moet gezegd, hoog zijn voor dit materiaal en gezien de uitrusting:

  • Stumpjumper 15 Alloy, 3250 euro: RockShox Psylo Silver-voorvork (150 mm, Motion Control-cartridge), X-Fusion 02 Pro RL-demper, Shimano Deore M6100-aandrijving, Shimano MT420-remmen, Specialized Alloy-wielen (29 mm interne breedte), Specialized Butcher T9 (vooraan) en Eliminator T7 (achteraan) met Grid Trail-karkas.
  • Stumpjumper 15 Comp Alloy, 4500 euro: Fox 36 Rhythm-voorvork (150 mm) en Fox Float Genie-demper, Shimano SLX-aandrijving, TRP Trail Evo-remmen, Specialized Alloy-wielen (30 mm interne breedte), Specialized Butcher T9 (vooraan) en Eliminator T7 (achteraan) met Grid Trail-karkas.
  • Stumpjumper 15 Fox Coil Alloy, 6200 euro: Fox 38 Factory Grip X2-voorvork (160 mm) en Fox DHX Factory-demper, Shimano SLX-aandrijving, TRP DH-R Evo remmen, Roval Traverse-wielen (30 mm interne breedte) met DT Swiss 370-naven, Specialized Butcher T9 (vooraan) en Eliminator T7 (achteraan) met Grid Trail-karkas. Dit model is niet beschikbaar in maat S1.

Tot slot is er ook nog een framekit voor een prijs van 2600 euro met de Fox Float Genie-demper.

Meer info via www.specialized.com

DoorJan Geys