OS Parijs 2024 | MTB vrouwen: gouden tranen voor Pauline Ferrand-Prévot, van ontgoocheling voor Puck Pieterse!

Door Jan Geys -

• Staff pick

• Sport

Ze heeft het gedaan! Pauline Ferrand-Prévot kwam als een van de grote favorietes naar Parijs en na een lange solo pakte de Française de enige titel die nog ontbrak in haar rijkgevulde prijzenkast, die van olympisch kampioene! Haley Batten pakte het zilver en Jenny Rissveds het brons.

Na een ultrasnelle start van de race, onder impuls van Loana Lecomte en Puck Pieterse, plaatste Pauline Ferrand-Prévot aan het begin van de tweede ronde een verschroeiende aanval waar niemand een antwoord op had. De Française reed iedereen op een hoopje en ging de laatste ronde in met een voorsprong van ruim drie minuten op de dichtste achtervolgsters.

Zowel Lecomte als Pieterse kregen dan ook nog eens af te rekenen met pech op het veelbesproken circuit van deze Olympische Spelen: de eerste kwam ten val en werd afgevoerd op een brancard (zonder al te veel erg volgens de eerste informatie), de Nederlandse reed achteraan lek waardoor alle hoop op een olympische medaille – Pieterse reed in tweede stelling – ging vliegen.

Jenny Rissveds en Haley Batten deelden hun wedstrijd verstandig in en reden een foutloos parcours. Halverwege de wedstrijd grepen ze, luttele seconden voor ze ten val kwam, Lecomte bij haar nekvel. Na de val van de Française lag de weg naar een medaille voor allebei plots open en na een duel van twee ronden was de Amerikaanse net een tikkeltje sterker dan de Zweedse. Al zal deze laatste ongetwijfeld ontzettend blij zijn met deze nieuwe medaille, acht jaar na haar gouden plak van Rio en de daarop volgende moeilijke periode die ze moest doorstaan.

Puck Pieterse wist zich goed te herpakken na haar lekke band maar strandde op de meest ondankbare plaats, net naast de medailles, de jonge Nederlandse werd vierde. Evie Richards werd 5de, Laura Stigger 6de, Alessandra Keller 7de, Samara Maxwell 8ste, Anne Terpstra 9de en Blanka Vas 10de.