Pauline Ferrand-Prévot tekent bij Visma-Lease a Bike en viseert de Tour de France

Door Jan Geys -

  • Sport

Pauline Ferrand-Prévot tekent bij Visma-Lease a Bike en viseert de Tour de France

Nog geen 10 dagen na haar olympische titel in het XC-mountainbiken bevestigt Pauline Ferrand-Prévot officieel het gerucht dat al maanden de ronde doet: ze tekent voor de komende drie jaar bij de professionele wegploeg Visma-Lease a Bike, met als grote doel het winnen van de Tour de France!

Eind mei maakte Pauline Ferrand-Prévot bekend dat dit seizoen haar laatste mountainbikeseizoen zou zijn, ongeacht de uitkomst van haar olympische droom. Sinds het behalen van de olympische titel had de Française officieel nog niets laten horen, maar het gerucht ging dat ze graag weer op de weg zou willen rijden, een discipline waarin ze in 2014 wereldkampioene werd bij het toenmalige team Rabobank, nu Visma-Lease a Bike.

En het is de naam van dat laatste team dat in de wandelgangen als nieuwe werkgever circuleerde van PFP. Vandaag hebben beide partijen het gerucht officieel gemaakt: Pauline Ferrand-Prévot heeft voor drie seizoenen, van 2025 tot en met 2027, getekend bij de Nederlandse structuur. Bij de vrouwen beschikt Visma-Lease a Bike niet meteen over de meest indrukwekkende ploeg van het peloton, maar het team kan nog steeds rekenen op de diensten van Marianne Vos (37 jaar), een van de grootste wielrensters uit de geschiedenis en oud-ploeggenote van Ferrand-Prévot bij de Rabo Vrouwen. Ook de veelbelovende Fem van Empel (21 jaar), de regerende dubbele wereldkampioene CX, maakt deel uit van het team.

Op 32-jarige leeftijd heeft Pauline Ferrand-Prévot nog enkele jaren carrière voor zich, zoals de successen van Marianne Vos dit jaar aantonen (Dwars door Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad). Het zijn echter niet de eendagskoersen die de Française interesseren, maar de grote rondes en één daarvan in het bijzonder: de Tour de France.

Het evenement werd in 2022 nieuw leven ingeblazen en wordt (voorlopig) over zeven of acht dagen betwist, maar de wedstrijd wint elk jaar aan populariteit en niveau. Voor Pauline Ferrand-Prévot zou het het hoogtepunt zijn van een uitzonderlijke carrière: meervoudig wereldkampioene in XCC, XCO en XCM mountainbiken, wereldkampioene CX, wereldkampioene op de weg, olympisch kampioene MTB XCO … Ze heeft al een van de indrukwekkendste palmares in de wielersport, en het toevoegen van een titel in de Tour de France (en wie weet een olympische wegtitel?) zou de kers op de taart zijn.

De uitdaging is ambitieus. En waar bij de mannen de winnaars van de grote rondes steeds jonger worden, is dat bij de vrouwen anders: Elisa Longo Borghini won dit jaar op 32-jarige leeftijd de Giro Donne, Annemiek van Vleuten behaalde in 2022 de hattrick Giro Donne – Tour de France Femmes – La Vuelta Femenina op 40-jarige leeftijd … Alles is dus mogelijk voor de Française!

In afwachting zouden we haar dit seizoen nog een paar keer op de mountainbike aan het werk moeten zien, aangezien ze in een interview na haar olympische titel bevestigde dat ze aan de start zal staan ​​van de wereldkampioenschappen die het laatste weekend van augustus plaatsvinden in Vallnord (Andorra). Voor een laatste regenboogtrui in XC?

DoorJan Geys