Schwalbe start met binnenbanden recyclingprogramma
Door Jan Geys -
Nederland en België zijn echte fietslanden waarbij Nederland alleen al goed is voor circa 15 miljard fietskilometers per jaar (*). Het kan dan ook niet anders dat er hier en daar een lekke band te bespeuren valt. In de meeste gevallen wordt de binnenband vervangen en weggegooid. Ook in buurland Duitsland is de fiets populair, wat het eveneens Duitse Schwalbe ertoe heeft aangezet om er een recyclingprogramma op te zetten. Nu is het de beurt aan de Benelux om oude binnenbanden in te leveren.
Cycling en Recycling
Schwalbe is al jaren actief om zo groen mogelijk te produceren. Elke Schwalbe-binnenband is 100% recyclebaar en bestaat op dit moment al voor 20% uit gerecycled materiaal. In 2010 won het merk trouwens de eerste Eurobike award met de Green Guard anti-leklaag. Deze lekbescherming bestaat voor een derde uit gerecyclede latexproducten en wordt gebruikt in verschillende banden binnen de Schwalbe-collectie waaronder de bekende Marathon.
In 2015 volgde de eerste Eurobike Green award voor het binnenbanden recyclingprogramma in Duitsland. In 2017 werd de tweede Eurobike Green award behaald met de introductie van de Road Cruiser, de meest ‘groene’ fietsband van Schwalbe. Het rubber van deze band bestaat grotendeels uit een combinatie van natuurlijk rubber en hoogwaardig gerecyclede rubbermaterialen.
Energiebalans
Alle fietshandelaars in de Benelux kunnen zich aanmelden om mee te doen met het recyclingprogramma. Bij aanmelding ontvangen zij materiaal om in de winkel kenbaar te maken dat zij meewerken aan het Schwalbe binnenbanden recyclingprogramma. Op het moment dat fietshandelaars een pakket oude binnenbanden hebben verzameld, kunnen ze deze kosteloos opsturen naar Schwalbe Nederland. Daar worden alle oude binnenbanden verzameld en uiteindelijk per container verstuurd naar de productielocatie in Indonesië waar, door middel van een speciaal de-vulkanisatieproces, de binnenbanden worden gerecycled.
Volgens een studie die Schwalbe liet uitvoeren, wordt bij het recyclen van oude binnenbanden – inclusief alle transportroutes – amper een zesde van de energie verbruikt die nodig is om een gelijke hoeveelheid nieuwe binnenbanden te produceren. Wie meer wil weten over deze studie kan de energiebalans via deze link nalezen: schwalbe.de/schwalbe_recycling/nl/Energiebilanz_EN_20190625
* Bron: CBS Statline. Mobiliteit van personen.