WK MTB Vallnord 2024 | Short Track mannen: Victor Koretzky is wereldkampioen!

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Sport

WK MTB Vallnord 2024 | Short Track mannen: Victor Koretzky is wereldkampioen!

De Fransman Victor Koretzky is de nieuwe wereldkampioen shorttrack! Vorig jaar werd hij nog nipt verslagen door Sam Gaze en recenter moest hij de duimen leggen voor Tom Pidcock tijdens de Olympische Spelen in Parijs, maar dit keer was het wel raak voor Koretzky. In Vallnord reed hij naar zijn eerste wereldtitel bij de elites. Hij haalde het voor Charlie Aldridge en Alan Hatherly.

Na de start was het vooral een andere Fransman, Jordan Sarrou, die we de aan de kop van de wedstrijd zagen. “Ik moest mezelf geruststellen na de Olympische Spelen, waar ik niet presteerde zoals ik wilde”, zei Sarrou na de race. Hij knapte misschien net iets te veel werk op en nam een ​​kopgroep mee met onder meer Victor Koretzky, Simon Andreassen, Alan Hatherly, Charlie Aldridge en Christopher Blevins.

En Tom Pidcock? De tweevoudige olympische kampioen viel in het begin van de wedstrijd en zakte ver terug. Ondanks een achterstand van ruim twintig seconden liet de Brit zich niet ontmoedigen en probeerde hij zich weer naar voren te werken. Hij slaagde erin om een handvol plaatsen goed te maken en het gat terug te verkleinen tot minder dan 10 seconden, maar hij moest de feiten onder ogen zien toen de laatste ronden naderden: de overwinning was dit keer niet voor hem.

Vooraan plaatste Victor Koretzky een scherpe aanval in de 8ste van de 10 ronden. Jordan Sarrou en Christopher Blevins slopen mee maar konden het waanzinnige tempo van de olympische vice-kampioen niet volgen.

Koretzky kraakte niet en hield zijn inspanning vol tot op de meet. Achter hem keerde de jonge en sterke Brit Charlie Aldridge terug tot bij het groepje Sarrou, Blevins en Hatherly om hen aan de meet te verrassen voor het zilver.

Het podium met wereldkampioen Victor Koretzky, de zilveren Charlie Aldridge en de bronzen Alan Hatherly!

Christopher Blevins eindigde net naast het podium, voor Jordan Sarrou en Luca Braidot. Tom Pidcock werd uiteindelijk nog 8ste.

Pierre de Froidmont eindigde als 13de, Jens Schuermans als 16de.

De reactie van wereldkampioen Victor Koretzky, vlak na zijn overwinning: “Ik ben in topvorm, het is een raceformat waar ik van houd. Het zal geweldig zijn om deze trui de volgende races te dragen. Hier winnen is bijzonder, omdat ik niet veraf woon. Het was moeilijk om een ​​strategie te hebben, het zit steeds kort op elkaar in dit soort races. Bovendien zijn er hier weinig mogelijkheden om in te halen. Ik probeerde me steeds voorin te handhaven, maar verder had ik niet echt een plan. Ik viel aan om te anticiperen en ik kon volhouden tot de finish. Dat het maar snel zondag is voor de XCO.” 

Uitslag WK MTB XCC Vallnord 2024 mannen:

https://www.vojomag.com/app/uploads/2024/08/Results.pdf

 

DoorJan Geys