WK MTB Vallnord 2024 | Short Track vrouwen: Evie Richards verbrodt masterplan Pauline Ferrand-Prévot

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Sport

WK MTB Vallnord 2024 | Short Track vrouwen: Evie Richards verbrodt masterplan Pauline Ferrand-Prévot

Evie Richards won op vrijdagavond voor het eerst in haar carrière de wereldtitel shorttrack. Ze versloeg in Vallnord de olympische kampioene Pauline Ferrand-Prévot die dit weekend haar laatste MTB-wedstrijden betwist.

Evie Richards heeft zichzelf in Vallnord een tweede regenboogtrui cadeau gedaan, nadat ze in 2021 in Val di Sole ook al wereldkampioene werd in de XCO. Dit keer versloeg ze in de shorttrack de uittredende kampioene – en olympisch kampioene – Pauline Ferrand-Prévot.

De Française nam al heel vroeg de controle in handen. Eerst in het gezelschap van Jenny Rissveds, maar het duo zag Evie Richards halverwege de wedstrijd terugkeren, nadat de Britse Puck Pieterse van zich had afgeschud. De Nederlandse voelde zich zichtbaar niet helemaal op haar gemak op het circuit van Vallnord.

In de 5de van de 8 af te leggen ronden kreeg Jenny Rissveds pech waardoor de Zweedse Richards en Ferrand-Prévot moest laten gaan. Rissveds werd bijgebeend door Pieterse maar bleef kalm en reed nog naar het brons.

Aan het begin van de laatste ronde lanceerde Pauline Ferrand-Prévot een aanval op de belangrijkste heuvel van het circuit, waardoor ze met een paar meter voorsprong op Evie Richards aan de afdaling kon beginnen. Maar de Britse wist in de laatste paar honderd meter weer in het wiel van de Française te sluipen. Vanuit het wiel van de Française slaagde ze erin om in een korte en intense sprint toch nog naar de wereldtitel te springen!

De reactie van de nieuwe wereldkampioene: “Ik kan het niet geloven, toen we met z’n tweeën aan de leiding reden en Pauline in mijn wiel bleef zitten, zei ik tegen mezelf dat ik in een slechte positie zat. Zoals ik had verwacht viel ze aan, maar ik wist terug te komen. In de sprint zat ik op de beste plek en kon ik haar verslaan. Ik geloof het nog steeds niet! Ik probeerde zoveel mogelijk in haar wiel te blijven, ik hoopte dat ze in de laatste MTB-trails geen kloof kon slaan en zo gebeurde het!” 

Zoals gezegd kaapte Jenny Rissveds het brons weg voor de neus van Puck Pieterse en de Amerikaanse Gwendalyn Gibson. Anne Terpstra werd 6de. Kate Courtney, Savilia Blunk, Rebecca Henderson en Laura Stigger vervolledigden de top 10. Emeline Detilleux werd 18de, Anne Tauber 24ste. Alessandra Keller, die de World Cup Short Track aanvoert, gaf op.

Neemt Pauline Ferrand-Prévot zondag in het WK XCO revanche, in wat haar allerlaatste mountainbikewedstrijd zal zijn?

Volledige uitslag WK MTB XCC Vallnord 2024 vrouwen:

DoorJan Geys