WK MTB Vallnord 2024 | Team Relay: Amerika haalt het in extremis voor Frankrijk

Door Jan Geys -

  • Sport

WK MTB Vallnord 2024 | Team Relay: Amerika haalt het in extremis voor Frankrijk

De Wereldkampioenschappen MTB 2024 in Vallnord zijn officieel geopend! Op de eerste competitiemiddag waren alle ogen gericht op de Team Relay. Frankrijk leek daarin op weg naar goud, maar op het laatste moment trok het Amerikaanse team het laken alsnog naar zich toe:

Zoals wel vaker in de Team Relay kozen veel landen voor een mannelijke U23-renner om de wedstrijd te openen. Zwitserland met Finn Treudler, Frankrijk met Luca Martin en Groot-Brittannië met Max Greensill waren enkele landen die deze tactiek toepasten. Andere landen besloten vanaf het begin hard toe te slaan door een van hun beste, zo niet hun beste, renner in de selectie op te stellen, zoals Italië met Luca Braidot of Denemarken met Albert Philipsen.

Die tactiek loonde aangezien Italië en Denemarken respectievelijk als eerste en derde uit de startblokken schoten. Frankrijk kwam nog voor halfweg de eerste ronde langszij en nam de leiding over.

De verrassing kwam echter uit de VS. Christopher Blevins kon in de laatste ronde de achterstand op Mathis Azzaro goedmaken en mocht samen met Brayden Johnson, Nicholas Konecny, Haley Batten, Vida Lopez de San Roman en Madigan Munro op het podium om de wereldtitel in ontvangst te nemen. Frankrijk eindigde op drie luttele seconden als tweede, Italië als derde. Zwitserland, dat vorig jaar goed was voor goud, eindigde als vijfde na Canada.

België en Nederland namen niet deel aan de Team Relay.

Foto copyright UCI

DoorJan Geys