WK MTB Vallnord 2024 | XCO U23-mannen: Luca Martin grijpt zijn kans!

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Sport

WK MTB Vallnord 2024 | XCO U23-mannen: Luca Martin grijpt zijn kans!

Nadat hij dit jaar verschillende keren heel dicht bij de bovenste trede van het podium in de wereldbeker was gekomen, maar altijd ofwel pech had of verslagen werd door sterkere renners, reed Luca Martin op het WK wel de perfecte wedstrijd. De Fransman schonk zijn land daarmee alsnog een wereldtitel. 

Aanvankelijk stond de wedstrijd laat in de ochtend gepland, maar de race werd door de organisatie enkele uren vervroegd vanwege het risico op zware stormen later op de dag, en met één ronde ingekort. Dat had duidelijk niet bij iedereen hetzelfde effect!

Met zijn status in de wereldbeker (9 overwinningen op samen 10 XCC- en XCO-races, afwezig in Les Gets) en zijn zeer goede prestatie tijdens de Olympische Spelen (7de), was Riley Amos de topfavoriet voor de wereldtitel, maar de Amerikaan miste zijn race compleet. Aan het begin van de wedstrijd zat hij nog in de kopgroep, maar in de derde ronde zakte hij weg in de groep om uiteindelijk als 10de te finishen.

Ook Bjorn Riley – dit seizoen vaak de dauphin van Amos – had geen geweldige dag, hij eindigde als 5de. De race werd een Frans-Zwitsers duel – een zeer origineel scenario in XC – tussen Luca Martin en Dario Lillo. De twee mannen vergrootten eerst samen het gat op hun achtervolgers voordat ze in de laatste ronde om de overwinning streden.

En daarin haalde Luca Martin zijn gram. De Fransman tekende in Vallnord zijn eerste grote internationale zege op en mag het World Cup-seizoen afwerken in de regenboogtrui.

Achter Dario Lillo, die 21 seconden achter de Fransman eindigde, pakte de Deen Tobias Lillelund het brons (+52 seconden). De Zwitser Luke Wiedmann werd 4de en Bjorn Riley zoals reeds gezegd 5de. Na goede prestaties dit seizoen in de wereldbeker, viel er voor Nederland slechts een 22ste plaats uit de kast voor Tom Schellekens. Rens Teunissen van Manen werd pas 38ste, Frits Biesterbos 40ste. De Belg Jarne Vandersteen werd 58ste.

Uitslag WK MTB Vallnord 2024 XCO U23-mannen

DoorJan Geys