WK XC Marathon 2024 Snowshoe: XCO-renners Mitterwallner en Andreassen bezetten het podium

Door Jan Geys -

  • Sport

WK XC Marathon 2024 Snowshoe: XCO-renners Mitterwallner en Andreassen bezetten het podium

Drie weken na de wereldkampioenschappen XCO in Vallnord werd er dit weekend in het Amerikaanse Snowshoe gestreden voor de regenboogtrui XCM. Op een veeleisend parcours hadden de specialisten van de discipline moeite om het op te nemen tegen enkele grote namen uit de XCO die een week voor de Noord-Amerikaanse wereldbekertoernee aan deze titelstrijd kwamen deelnemen. Na een wedstrijd van meer dan 100 km won Mona Mitterwallner voor de derde keer bij de vrouwen, Simon Andreassen pakte voor het eerst het goud bij de mannen.  

Het parcours van de marathon in Snowshoe maakte vorig seizoen een opmerkelijke entree in de World Cup XCM. Het parcours, dat zich volgens de officiële statistieken uitstrekt over 104 km met 1988 hoogtemeters, bevat veel technische singletracks die de indruk wekken dat “het nooit stopt”, om de woorden van Lejla Njemčević te gebruiken. Vorig jaar zegevierde zij in het algemeen klassement van de wereldbeker, maar werd ze slechts vierde in Snowshoe. Ze wist nog te vertellen dat “drie en een half uur rijden op dit terrein net een endurorace is!”

Tot overmaat van ramp doet ook het weer vaak zijn duit in het zakje in het Alleghany-gebergte, in het oosten van West-Virginia. Na de kou, de mist en de modder in 2023 was er dit jaar opnieuw modder die de atleten verwelkomde, met flinke stormen een paar uur voor de start van de kampioenschappen. Gelukkig werd het nadien veel zachter en scheen overdag zelfs de zon.

Zoals wel vaker het geval is tijdens de wereldkampioenschappen marathon stonden er ook nu meerdere XCO-renners aan de start, zoals Mona Mitterwallner. De Oostenrijkse is de uittredende wereldkampioene en was ook in 2021 al eens de beste. Omdat dit jaar het WK één week voor de World Cup XCO in het ongeveer 1000 km noordelijker gelegen Lake Placid (maar in dezelfde tijdzone) werd georganiseerd, voegden nog enkele grote namen uit de XCO dit WK toe aan hun programma. Naast Mona Mitterwallner sierden ook de namen van Jolanda Neff, Sina Frei, Candice Lill, Laura Stigger, Haley Batten, Victor Koreztky, Simon Andreassen, Christopher Blevins en David Valero de startlijst.

En de XCO-specialisten zouden het de XCM-renners zeer lastig maken.

Vrouwen

Bij de vrouwen reden na twee uur wedstrijd vijf vrouwen aan de leiding die hun strepen vooral in crosscountry verdiend hebben: Mona Mitterwallner, Jolanda Neff, Sina Frei, Laura Stigger haden het gezelschap van Candice Lill die tot dit jaar vooral uitblonk in de marathon maar dit seizoen voor het eerst ook op het podium eindigde in wereldbekermanches van de XCO. Ze werden nog geen minuut later gevolgd door Haley Batten. Het trio Sofia Gomez Villafane, Vera Looser en Alexis Skarda, volgde toen al op iets meer dan 8 minuten.

Verrast door deze snelle start wisten ze in het tweede deel van de race niet meer terug te komen en werd de overwinning dus in de kopgroep uitgevochten. Het kwintet werd een trio, want Lill, Mitterwallner en Frei wisten Jolanda Neff en Laura Stigger te ontlopen, waarna alles neerkwam op de slotklim die de atleten terug naar de finish bracht.

Daar was Mona Mitterwallner de sterkste. De Oostenrijkse pakte daarmee haar derde gouden medaille, na die van 2021 (Elba, in Italië) en 2023 (Glentress, in Schotland). Dankzij deze wereldtitel kan ze het seizoen 2024 alsnog met een (zeer) goede noot afsluiten, na een maandenlange strijd tegen verschillende infecties, waaronder Covid en salmonellose, waardoor haar XCO-seizoen dit jaar wat de mist inging.

Sina Frei werd na een wedstrijd van ruim vijf uur tweede op slechts 36 seconden, Candice Lill pakte het brons. De Zuid-Afrikaanse eindigde op 1’09 van Mitterwallner. Jolanda Neff werd 4de en Laura Stigger 5de, een top 5 die een podium in de World Cup XCO waardig is. Sofia Gomez Villafane eindigde als 6de op 15’57 van Mona Mitterwallner. De top 10 werd vervolledigd door Vera Looser, Tessa Kortekaas, Alexis Skarda en Rosa van Doorn, de Europese kampioene in de discipline. Haley Batten gaf op na een val, Lejla Njemčević deed hetzelfde na een lekke band in de eerste afdaling.

Mannen

Bij de mannen kregen we een gelijkaardig scenario. Victor Koretzky begon al heel vroeg in de wedstrijd aan een ambitieuze solo. Aan het eerste tussenpunt kwam de Fransman met een paar seconden voorsprong door op een groep van 10 renners met daarin Simon Andreassen, Christopher Blevins, David Valero en Martin Stošek.

Twee uur later reed de Fransman terug mooi in het gareel. Nog zeven renners konden toen aanspraak maken op de regenboogtrui. In de slotminuten maakte de explosiviteit van de XCO-renners het verschil en was het Simon Andreassen die de beste was. De Deen is geen beginneling op het gebied van marathons, hij werd in 2022 al eens derde tijdens het WK MTB-marathon in Denemarken, maar we zagen hem dit jaar vooral schitteren in kortere formats. Zo werd Andreassen Europees kampioen XCC en Europees vice-kampioen XCO en behaalde hij een overwinning in de World Cup XCO. Dit is zijn eerste wereldtitel bij de Elites, alle disciplines samen.

Hij had een voorsprong van tien seconden op Christopher Blevins, die in zijn thuisland droomde van een wereldtitel maar zijn geluk opnieuw zal moeten beproeven. De Amerikaan sprintte naar het zilver voor David Valero, vaak de auteur van geweldige comebacks in de tweede helft van de race in de XCO.

Andreas Seewald werd 6 seconden na Valero 4de, Victor Koretzky eindigde finaal als 5de. De top 10 werd vervolledigd door Martin Stošek, Gioele De Cosmo, Simon Stiebjahn, Cole Paton en Samuele Porro.

Nog lastiger werd het voor de Belgen en Nederlanders: Wout Alleman eindigde op de 32ste plaats, Hans Becking werd 34ste en Frans Claes 36ste.

Uitslag WK XCM 2024 Snoswhoe: uci.org

Foto’s copyright Thomas Maheux – UCI

DoorJan Geys