World Cup MTB Mont-Sainte-Anne 2024 | XCC: het doek valt!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Mont-Sainte-Anne 2024 | XCC: het doek valt!

En hier zijn we alweer bij de laatste wereldbekermanche van het seizoen 2024! Net als vorig jaar werd de finale in het Canadese Mont-Sainte-Anne gehouden, waar het weekend in stijl begon met de shorttrack. Een terugblik op de overwinning van de Zwitserse Sina Frei en de Fransman Victor Koretzky.

Vrouwen

Zoals de dag voor de race aangekondigd via een bericht op haar sociale netwerken, was Haley Batten afwezig aan de start. De renster van Specialized Factory Racing wist te vertellen dat ze nog steeds last heeft van hoofdpijn, na haar val tijdens de wereldkampioenschappen marathon, waardoor ze ook al verzaakte aan de wedstrijd van Lake Placid. Ook Puck Pieterse liet de Amerikaanse tournee aan haar voorbijgaan, zij verkoos het WK op de weg (wat haar de titel opleverde bij de U23) en vervolgens het WK gravel.

De eindwinnares van de World Cup XCC lag al voor de start vast, die werd vorige week in Lake Placid al veiliggesteld door de Zwitserse Alessandra Keller.

De Italiaanse Chiara Teocchi nam het voortouw aan het begin van de race, maar de grote namen zaten achter haar rug klaar om op het juiste moment toe te slaan.

We stellen vast dat Evie Richards (en haar teamgenote Gwendalyn Gibson) niet hebben gekozen voor hun Trek Supercaliber, maar wel voor de nieuwe Trek Top Fuel die we onlangs uitgebreid hebben getest: Test | Trek Top Fuel: zeer aan te bevelen. Het Amerikaanse merk biedt geen crosscountry-frame met een veerweg van 120 mm aan, een vaststelling die we ook tijdens onze test maakten. Gebruikten ze het standaardframe dat uitgerust was met componenten die zijn ontworpen voor prestaties (let bijvoorbeeld op de elektronische Flight Attendant-veringen) of een prototype van een specifiek frame? De weddenschappen zijn geopend.

Het was de Française Loana Lecomte die de boel in vuur en vlam zette door een aanval te plaatsen op de lange klim van de laatste ronde! Zo kregen we een kopgroep van acht …

… die een paar bochten verder nog maar vier rensters telde. Daarvan bleven er in de laatste honderden meters slechts twee over: Loana Lecomte en Sina Frei. Wie zou het halen?

Het was Sina Frei die voor de tweede week op rij met de bloemen aan de haal ging, nadat ze tot een week geleden nog nooit een wereldbeker XCC had gewonnen (in 2021 werd ze in Val di Sole wel al eens wereldkampioene in deze discipline).

“Het is te gek voor woorden, ik geloof het niet. Dit is echt hoe ik het seizoen wilde afsluiten. Alles gaat goed, ik zit in een geweldig team, er is een geweldige sfeer. Haley (Batten) kon bijvoorbeeld niet meedoen vandaag, maar ze heeft ons enorm aangemoedigd. Ik probeerde in een goede positie te zitten voor de laatste rechte lijn en viel aan voor de laatste twee bochten”, aldus Sina Frei.

Achter haar rug kon Loana Lecomte een sterk terugkerende Evie Richards nog net afhouden voor de tweede plaats. Rebecca Henderson en Candice Lill vervolledigden de top vijf. Anne Terpstra viel met haar 14de plaats buiten de top tien, Emeline Detilleux eindigde als 24ste, Anne Tauber als 26ste.

Uitslag World Cup XCC Mont-Sainte-Anne 2024 vrouwen

Het eindpodium van de World Cup XCC met op één Allessandra Keller, op twee Evie Richards en op drie Rebecca Henderson.

Eindklassement World Cup XCC 2024 vrouwen

Mannen

Tijd voor de mannen om uit de startblokken te schieten!

 

Vanaf het begin van de race was de volgorde logisch: nummer één (Alan Hatherly) werd gevolgd door nummer twee (Victor Koretzky).

Luca Schwarzbauer kwam dit jaar iets minder in beeld dan vorig seizoen, maar in Mont-Sainte-Anne zagen we hem weer als vanouds het tempo dicteren.

Rondenlang zagen we een lang, uitgerekt peloton.

Luca Schwarzbauer probeerde verschillende keren te ontsnappen, maar tevergeefs … Victor Koretzky en Mathis Azzaro kleefden aan zijn achterwiel.

De beslissende aanval kwam van de Fransman Victor Koretzky! In de laatste ronde had niemand een antwoord op de snedige demarrage van de wereldkampioen, behalve zijn landgenoot Mathis Azzaro.

Maar Mathis Azzaro moest genoegen nemen met de tweede plaats, na een spectaculaire en spannende laatste ronde!

“Ik kon niet vooraan rijden, het tempo was te hoog. Ik vind het leuk als je van tempo moet veranderen, hier was het gewoon vol gaan tot het einde. In de laatste ronde probeerde ik een gaatje te slaan. Nu ik ben ik zeker van de eindwinst”, aldus de Fransman na zijn elfde overwinning van het seizoen.

Mathis Azzaro eindigde als tweede, Alan Hatherly als derde.

 

Pierre de Froidmont eindigde met zijn negende plaats nog net in de top tien, Jens Schuermans werd 12de.

Uitslag World Cup XCC Mont-Sainte-Anne 2024 mannen

Victor Koretzky is de eindwinnaar van de World Cup XCC 2024, voor Alan Hatherly en Luca Schwarzbauer. Door zijn slechte prestatie vandaag viel Sam Gaze naar de 4de plaats terug en zag hij het podium onder zijn neus wegglippen, met een verschil van 5 punten.

Eindklassement World Cup XCC 2024 mannen

DoorJan Geys