World Cup MTB Nové Město 2024 | XCO U23: een perfect weekend voor Holmgren en Amos

Door Jan Geys -

• Sport

Isabella Holmgren en Riley Amos waren op vrijdagavond al de besten in de Short Track in Nové Město en deden die overwinning later in het weekend nog eens dik over in de XCO bij de U23.

U23-vrouwen

Isabella Holmgren liet er in de XCO geen gras over groeien. De Canadese isoleerde zich al in de startlus alleen aan de leiding. Haar voorsprong ging vervolgens pijlsnel de hoogte in: van 5 seconden aan het einde van de startlus naar 59 seconden aan het einde van de eerste volledige ronde en 1’30” halverwege de wedstrijd!

Ze had tevreden kunnen zijn met die voorsprong, maar ze bleef het gat vergroten: aan de finish bedroeg haar voorsprong op haar naaste achtervolgster meer dan twee minuten. Een autoritaire overwinning die, naar wij hopen, een grote strijd om het algemeen klassement belooft in de volgende manches. Holmgren was immers afwezig in de eerste twee manches in Brazilië en staat daardoor enigszins achter op Kira Böhm.

Achter de Canadese was het ieder voor zich. In de eerste ronde leidde de Zwitserse Elina Benoît een achtervolgende groep waarin we ook Madigan Munro, Olivia Onesti en de leidster van het algemeen klassement, Kira Böhm, aantroffen, maar hun samenwerking duurde niet lang. Vanaf de volgende ronde reed de Amerikaanse Munro alleen op de tweede plaats voor Onesti.

De top 3 zou niet meer veranderen en dus kregen we volgend podium: de Amerikaanse Madigan Munro (in de trui van Pan-Am kampioene) op twee, de nog maar 19-jarige Canadese Isabella Holmgren op één en de Française Olivia Onesti op drie.

Emily Johnston kwam er in het eerste deel van de wedstrijd niet echt aan te pas, maar kwam in de tweede helft opnieuw boven water om een vierde plaats uit de brand te slepen en daarmee waardevolle punten te scoren voor het algemeen klassement, waar ze de tweede positie bezet. De Portugese Ana Santos vervolledigde de top 5 net voor Kira Böhm, die toegaf dat haar benen nog steeds wat stijf waren na haar val in de XCC.

Lauren Molengraaf was op de 35ste plaats de enige Nederlandse in de uitslag.

Kira Böhm behoudt wel de leiding in het algemeen klassement en Emily Johnston staat dus nog steeds tweede, maar Madigan Munro haalt met haar twee podiumplaatsen dit weekend wel een paar punten in. Isabella Holmgren komt na dit perfecte weekend binnen op de 11de plaats.

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Nové Město U23-vrouwenTussenstand World Cup XCO U23-vrouwen

U23-mannen

Drie wereldbekermanches, zes races, zes overwinningen: Riley Amos domineert de categorie U23 met kop en schouders aan het begin van het seizoen 2024! Ongeacht het circuit, ongeacht het scenario, de renner van Trek Factory Racing-Pirelli vindt op dit moment altijd de oplossing om te winnen.

In de XCO van Nové Město was hij in de beginfase iets te enthousiast. Hij wist zich in de startlus af te scheiden van de rest, maar maakte een kleine technische fout in een van de helse beklimmingen die hier en daar letterlijk bedekt zijn met stenen en wortels.

De achtervolgende groep met een zeer actieve Luca Martin, Luke Wiedmann en Bjorn Riley keerde terug tot bij de Amerikaan. Enkele ogenblikken later werd het kwartet een kwintet met de terugkeer van Dario Lillo.

Er was echter meer nodig om Riley Amos te ontmoedigen. De Amerikaan ging snel weer in de aanval en werd aan het einde van de tweede ronde alleen nog vergezeld door Luca Martin, terwijl Luke Wiedmann aan de rekker hing. De Fransman was vastbesloten om zijn tegenstander van zijn voetstuk te stoten, maar net als tijdens de openingsmanche in Mairiporã had de Amerikaan het laatste woord.

In de derde ronde was het Luca Martin die een klein foutje maakte tijdens een klim en dat was alles wat Amos nodig had. Amos ging er opnieuw vandoor en zou dit keer niet meer gezien worden voor de finish. Luca Martin verdedigde met succes zijn tweede plaats, terwijl Luke Wiedmann halverwege de race werd ingehaald door Bjorn Riley en een ronde later achtergelaten zou worden door diezelfde Riley. Wiedmann moest dan ook tevreden zijn met rang vier en de top 5 werd vervolledigd door Alex Malacarne, die nooit mee kon vechten vooraan maar wel een zeer regelmatige wedstrijd reed.

Bij de renners uit de Benelux was het beste resultaat voor Frits Biesterbos, die 8ste werd. Rens Teunissen van Manen werd 14de, Tom Schellekens 22ste, Chris van Dijk 50ste, Jarne Vandersteen 54ste, Théo Demarcin 58ste, Kas van Geest 59ste, Antoine Jamin 65ste, Morris Gruiters 94ste, Brian de Vries 112de, Jelte Jochems 113de, Nick Klijn 122ste, Lars Wit 128ste en Tim Sondermeijer 141ste.

In het algemeen klassement vergroot Riley Amos zijn voorsprong op zijn concurrenten. Bjorn Riley behoudt zijn tweede plaats, maar daarachter zijn de gaten erg klein, aangezien de Europese kampioen Finn Treudler, derde, slechts zeven punten voorsprong heeft op Luca Martin, zelf op de voet gevolgd door Luke Wiedmann en Alex Malacarne, die op gelijke punten staan!

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Nové Město U23-mannenTussenstand World Cup XCO U23-mannen