World Cup XCC Lake Placid 2024: Frei en Koretzky aan het feest in de VS

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup XCC Lake Placid 2024: Frei en Koretzky aan het feest in de VS

Net als vorig seizoen eindigt de wereldbeker XCO aan de andere kant van de Atlantische Oceaan met eerst de manche in Lake Placid (VS), gevolgd door die in Mont-Sainte-Anne (Canada). Naar goede gewoonte werd het weekend geopend met de shorttrack. Waar Victor Koretzky bij de mannen zijn regenboogtrui extra in de verf zette, kregen we bij de vrouwen een verrassende winnares.

Vrouwen 

Bij de vrouwen was het de olympische kampioene van Rio 2016, Jenny Rissveds, die lange tijd aan de leiding reed.

De zege moest ze echter laten aan de Zwitserse Sina Frei, die na een moeilijk seizoen vorige week voor het eerst haar neus aan het venster stak met een tweede plaats in het WK Marathon.

“Dit is heel leuk. Het is mijn eerste wereldbekeroverwinning in de shorttrack en het is heel bijzonder. Ik probeerde in het wiel te blijven zitten, te wachten en geduldig te zijn, en in de laatste ronde duwden we het gaspedaal in tot de finish. Ik voelde op dat moment dat ik moest gaan. Ik heb het geprobeerd en ik ben erg blij dat ik heb gewonnen”, vertelde de winnares van de dag.

Jenny Rissveds moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Evie Richards.Anne Terpstra eindigde als 13de, Emeline Detilleux als 30ste en Anne Tauber als 38ste.

Door de afwezigheid van Puck Pieterse, die in Zürich wereldkampioene werd bij de beloften, was een achtste plaats voldoende voor Alessandra Keller om de eindzege in de World Cup XCC veilig te stellen!

“Het is ongelooflijk. Het eindklassement was een van mijn grote doelen. Regelmaat is een van mijn levensdoelen. Het veiligstellen van het algemeen klassement betekent veel voor mij. Vandaag reed ik een redelijk goede race, maar ik maakte een fout die mij het podium heeft gekost. Ik ben erg blij om er weer te staan en vooral om de eindzege binnen te halen met nog één wedstrijd te gaan”, aldus Allesandra Keller.

Uitslag World Cup XCC Lake Placid 2024 vrouwen

Tussenstand World Cup XCC 2024 vrouwen

Mannen

Bij de mannen was het Alan Hatherly, de nieuwe wereldkampioen XCO, die de bal aan het rollen bracht, waarmee hij aantoonde dat hij zich snel kan aanpassen aan het korte format. Ploeggenoot Simon Andreassen loste hem al snel af, het Cannondale Factory Racing Team had ongetwijfeld een teamstrategie!

Net op dat moment maakte de leider in de tussenstand, Sam Gaze, een fout vlak voor het passeren van de tunnel. Wanneer hij terug was rechtgekrabbeld, bevond hij zich in laatste positie.

Zijn grootste concurrent voor de eindzege, de Fransman Victor Koretzky, had zijn laatste woord nog niet gezegd en plaatste in de laatste ronde een aanval waarop niemand kon reageren. Een nieuwe zege dus voor Koretzky, die daarmee zijn regenboogtrui in de verf zette.

“Het was ongelooflijk. Het was mijn eerste race [met de regenboogtrui] en ik had veel plezier. Het is altijd bijzonder om deze trui te dragen. Het is maar voor een jaar, dus je moet ervan profiteren. Hier, voor het Amerikaanse publiek, was het echt leuk. Ze staan ​​nog steeds in brand. Ik kan niet wachten tot morgen”, verklaarde Koretzky.

De Deen Simon Andreassen werd tweede voor Alan Hatherly. Pierre de Froidmont eindigde als 9de, Jens Schuermans als 12de. Sam Gaze sleepte finaal een 32ste plaats uit de brand, wat goed was voor 42 punten en waardoor hij nog steeds in de running is voor de eindwinst. Koretzky is nu de nieuwe leider, met een voorsprong van 154 punten op Gaze (de winnaar in Mont-Sainte-Anne krijgt volgende week 250 punten).

Uitslag World Cup XCC Lake Placid 2024 mannen

Tussenstand World Cup XCC 2024 mannen

DoorJan Geys