WK MTB Vallnord 2024 | XCO U23-vrouwen: wie anders dan Holmgren

Door Jan Geys -

  • Sport

WK MTB Vallnord 2024 | XCO U23-vrouwen: wie anders dan Holmgren

In een race die werd gekenmerkt door de ongebruikelijke opstelling samen met de elite-vrouwen (vanwege dreigend onweer aan het eind van de dag), liet Isabella Holmgren nog maar eens zien dat ze geen rivalen had onder de belofte-vrouwen in XCO. Olivia Onesti probeerde, maar moest genoegen nemen met de zilveren medaille. 

En dossard sombre les U23, en dossard clair les Elites.Vanwege zorgwekkende weersvoorspellingen voor de namiddag besloot de organisatie om de belofte- en elite-vrouwen samen te laten starten om zo het programma van de dag in te korten. Voor de startpositie werd gekeken naar de UCI-ranking, en dus stonden de U23-rensters zij aan zij verspreid met de elites en niet met elkaar. Op sportief vlak zorgde dit voor een situatie waarin de rensters vooraan het voordeel hadden in het wiel van hun snellere en oudere collega’s te kunnen mee glippen, voor de rensters achteraan betekende vijftig extra starters nog meer opstoppingen op de singletracks.

De topfavoriete moesten we zoeken onder Canadese vlag. Isabella Holmgren won dit jaar op wereldbekerniveau alle XCO-manches waaraan ze deelnam en op één na ook alle XCC-wedstrijden.

Maar ook Olivia Onesti wilde haar geluk beproeven. Bij afwezigheid van Holmgren won ze de World Cup XCO in Crans-Montana en omdat de Française een gunstigere startpositie had, ging ze snel van start om meteen een aanzienlijk gat te creëren ten opzichte van haar concurrenten in de categorie. Maar net zoals bij Tom Pidcock, is er weinig dat Isabella Holmgren kan tegenhouden eens ze vertrokken is, en 20 of 25 seconden zijn niet voldoende om haar af te schrikken.

Toen ze halverwege de tweede ronde terugkeerde bij de Française, trok de Canadese vrijwel onmiddellijk door. Nadien bleef ze het gat vergroten. Meer zelfs, Holmgren ging vol de strijd aan met de elites in het veld. Tijdens de mooiste race van het jaar tegen de besten in de eredivisie strijden was een unieke kans. Ronde na ronde schoof ze enkele plaatsen op, om finaal als vijfde te eindigen, tussen Candice Lill en Loana Lecomte! Er is geen scratch-ranking om het officieel te maken, maar dat maakt niet uit: degenen die de race bijwoonden, weten het en zagen dat het goed was.

Olivia Onesti eindigde als tweede, op 1’17 van de Canadese.

Madigan Munro leek vanaf de tweede ronde de beste kaarten in handen te hebben voor het brons, maar in de volgende ronde moest ze toezien dat Valentina Corvi en Emilly Johnston terugkeerden, om ze vervolgens te moeten laten rijden.

De strijd tussen de Italiaanse en Canadese draaide al snel in het voordeel van deze laatste. Brons dus voor Johnston. Valentina Corvi moest zich nog reppen om vierde te worden, voor Ella McLean-Howell, die vijfde werd.

De top 10 werd vervolledigd door Sina van Thiel, Ava Holmgren, Kira Böhm, Ginia Caluori en Madigan Munro.

Uitslag WK MTB Vallnord 2024 XCO U23-vrouwen

DoorJan Geys