Ontdekking | Pallox gravelroute: door de bloesems van het Hageland
Door Jan Van Herck -
Gravel is in, gravel is hip en de gravelroutes en events schieten als paddenstoelen uit de grond. De meest recente paddenstoel is de Pallox gravelroute ontworpen door het gravelcollectief 666gravel. Wij reden alvast de 117 kilometer lange route rond het Belgische Hoegaarden en delen hier onze bevindingen.
Als er één Belgische provincie is die volop inzet op gravel, dan is het Vlaams-Brabant wel. Niet alleen hebben ze in 2023 het allereerste EK/BK gravel georganiseerd, ook dit jaar trekken ze volle bak de gravelkaart. En wel met de organisatie van het WK gravel begin oktober 2024 tussen Halle en Leuven! Maar naast die wedstrijden en events heeft men ook werk gemaakt van ‘vaste’ routes die je kan rijden. Die vaste routes zijn niet uitgepijld zoals de mountainbikeroutes van Sport Vlaanderen, maar zijn enkel op gpx beschikbaar.
Er zijn meerdere routes uitgewerkt met startlocaties doorheen heel de provincie. Zoals in Affligem, Sint-Pieters- Leeuw, Heverlee/Leuven en aan het Sven Nys Cycling Center in Baal. En nu is er dus een nieuwe route gelanceerd die het Hageland aandoet. De naam Pallox Gravel verwijst trouwens naar een gigantisch kunstwerk dat je onderweg tegenkomt. Deze uitkijktoren van gestapelde (stalen) appelkisten, verwijst naar de fruitteelt in deze regio. Vroeger stonden de arbeiders trouwens op een gelijkaardige toren op de uitkijk voor de controle op zwartwerk.
Hoegaarden en Zoutleeuw
Hoegaarden en Zoutleeuw zijn de 2 officiële startlocaties, maar met de gps pikken we gewoon in op de route in de buurt van Boutersem. Wij staan niet op de uitkijk voor zwartwerk, maar staan vooral recht op de trappers. Nergens gaat het écht steil omhoog of naar beneden, maar stiekem loopt de route voortdurend op en af en op en af. Stoempen is de boodschap en naar het einde van de rit toe hakken de 520 hoogtemeters er toch wel in terwijl dat niet eens zo veel is voor een rit van meer dan 100 kilometer.
Deze regio kenmerkt zich niet door uitgebreide bossen maar zet volop in op (fruit)boomgaarden, akkers en weiland. De wind krijgt dus vrij spel en dat voelen we tijdens onze rit. Af en toe vliegen we over het parcours, terwijl het op sommige momenten harken is en proberen van vlak achter elkaar te rijden om wat beschutting te zoeken. Wat de ondergrond betreft, kan je deze gravelrit het best samenvatten met de term ‘easy offroad’. De veldwegen zijn vlot berijdbaar en de route kiest vaak voor autoluwe baantjes (die intussen steeds meer geasfalteerd worden).
Gravelwegen: check
Maar niet getreurd. Als échte gravelaar krijg je ook échte gravel (lees: grind) voor de wielen geschoven. Zoals op de Grote Getedijk in Linter (vergeet niet te stoppen aan het gezellige fietscafé daar). En zelfs langs de Kleine Gete ligt een groots gravelpad. Daarnaast zitten er veel offroad wegen, zoals veldwegen, holle wegen, en boerenpaden in de route. Door de vele vergezichten waarop we getrakteerd worden, is deze rit vooral knap in het prille voorjaar wanneer de talloze fruitgaarden hun lentebloesems uitstallen.
Hoe meer de kilometers vorderen, hoe meer het ons opvalt dat er heel wat kasseistroken (alles opgeteld 10 km) op het parcours liggen. Een 500 meter hier, een iets langere daar, een haakse bocht rondom een kapel ginder. Vooral tussen Tienen en Zoutleeuw liggen enkele joekels van kasseistroken op je te wachten. Ketting naar rechts en stoempen is steeds ons devies en ook nu passen we dat beproefde recept toe. Hou trouwens nog wat jus in de benen voor de ‘oude weg’ in de buurt van Kersbeek. Opnieuw een kasseiklepper van Roubaix-formaat.
De Hagelandse fruitstreek is samengevat een pittige gravelregio vol verrassende wegels en mooie vergezichten. Kom de Pallox Gravelroute verkennen en laat de grindpaden, kasseistroken en veldwegen smaken …
Info:
De route is uitgewerkt door 666gravel voor de provincie Vlaams-Brabant, is op gpx beschikbaar en goedgekeurd door ANB. Je kan deze downloaden via www.toerismevlaamsbrabant.be
Foto’s copyright FONS images