Presentatie & test | Assos Trail-collectie
Door Jurgen Groenwals -
Het Zwitserse Assos heeft als fabrikant van hoogwaardige en kwalitatieve fietskledij een flinke traditie en een uitstekende reputatie. Met de Assos Trail-collectie richt het merk zijn pijlen nu op de wereld van de allmountain- en trailliefhebber.
Met dank aan Assos
De geschiedenis van Assos leest als een blik op de geschiedenis van het moderne wielrennen. Toni Maier, oprichter van het bedrijf en tot op heden actief, lag in 1976 aan de basis van het eerste carbon frame. Datzelfde jaar verdrong hij wollen kledij naar de achtergrond met de eerste lycra shorts. De goocheldoos van Toni was echter nog lang niet leeg.
Twee jaar later verscheen de Zwitserse renner Daniel Gisiger in het eerste anatomische skinsuit op de piste. V-shaped aero-velgen, het systeem om je in verschillende laagjes te kleden, de eerste zeem (de veelgeprezen elastic insert), … een rits innovaties die we allemaal aan Assos te danken hebben. De impact die de ontwikkelingen van Toni Maier op de fietsmarkt hebben, zijn niet te onderschatten.In het meest Italiaanse deel van Zwitserland hebben de kinderen van Toni het bedrijf ondertussen in handen. De flamboyante zoon Roche houdt zich met de nieuwe designs en concepten bezig, dochter Désirée heeft het commerciële en PR-luik in handen.
Sinds 2015 is Assos eigendom van een Amerikaans consortium; aan het hoofd staat Assos-adept van het eerste uur, de Amerikaan Phil Duff als nieuwe CEO. Assos CEO Phil Duff: “Mijn vrouw en ik gebruiken reeds Assos sinds de jaren 70. Toevallig waren wij zowat de eerste Assos-klanten in de USA, grappig dat het deze weg is uitgegaan. Er zijn onvoorstelbaar veel fabrikanten van fietskleding op de markt. Er komen fabrikanten bij en er verdwijnen er weer. Fietskleding fabriceren is op zich niet zo enorm moeilijk, maar een bedrijf beginnen dat meer dan veertig jaar duurzame en innovatieve producten maakt, is een heel andere uitdaging.”
De voornaamste markt voor Assos is het wegwielrennen, maar ook op mountainbikevlak spreken zij vaak een aardig woordje mee: zo was het hele podium van het Wereldkampioenschap 2012 in Saalfelden voorbehouden voor de Zwitsers, inderdaad met Assos-kledij. En hun logo heb je ongetwijfeld reeds gezien op de tenue van ene Nino Schurter. Wat echter veel minder bekend is, is dat ondertussen veel pro-riders wel degelijk in Assos-kledij reden, zonder dat het logo zichtbaar was. De zeem van Assos kan je nog steeds in eender welke andere short laten innaaien, een service die wel heel erg vaak wordt besteld. Dat maakt van Assos een vaak gebruikt, maar niet altijd even vaak gezien product.
Phil Duff: “Het klopt dat Assos niet gerelateerd wordt met mountainbiken, maar we hebben er nochtans een mooie traditie in. De oorsprong van de baggy shorts, daar zit Assos voor iets tussen. Ten tijde van de eerste echte pioniers – we spreken over Tom Ritchey, Joe Breeze, Gary Fisher – reed men eigenlijk rond in afgesneden jeans en een t-shirt. Met de opkomst van de crosscountry-races waren er veel rijders die van het wegwielrennen kwamen en met de eerste lycra Assos-shorts reden. Toen al was Assos redelijk duur. Om die dure short te beschermen, kochten ze een lichte short om tijdens hun mountainbikeritten over die dure Assos te dragen.”
Assos Trail Collection
In het Italiaanse Calvagese della Riviera luisteren wij naar oprichter Toni Maier en zijn zoon Roche Maier en halen we Phil Duff de nieuwe CEO voor onze microfoon, zijn antwoorden zijn verweven in de tekst. Verder trekken we de nieuwe Trail-collectie aan en gaan we biken. Dat is nu ongeveer vijf maanden geleden. Sindsdien hebben we dat Assos-setje voor zowat al onze mountainbike-uitstapjes gedragen. Hoog tijd om onze bevindingen met jou te delen. De Trail-collectie is een mooie mix van aerodynamics en comfort, uiteraard voorzien van de nodige techniciteit.
Assos Trail SS shirt
Licht, erg licht, vederlicht, dat zijn zowat de eerste woorden die door mijn hoofd gaan wanneer ik het Assos Trail SS Shirt in handen neem. De weegschaal bevestigt met 120 gram dat vermoeden. Het Trail-shirt is gemaakt van een Triangle-textiel dat vervolgens via de techniek van rondbreien tot shirt werd vervaardigd. Die techniek heeft als grote voordeel dat er geen naden zijn, het gebruikte textiel is licht en flexibel.
Onder de armen zit een mesh van stretchstof. We gaan je niets proberen wijsmaken, eigenlijk weten wij niet zo heel veel van stofjes, textiel, breien en naaien. Wat we wel weten, is hoe dit shirt zich gedraagt op de trails. Het shirt heeft een loose-fit, maar zit toch nog behoorlijk strak rond het lichaam. Het is mooi gestroomlijnd en werkt nergens beperkend in je bewegingsvrijheid. Wil je het nog losser, dan kan je misschien een maatje groter overwegen. De verluchting doet het ook op warme dagen bijzonder goed. Zweet wordt snel en efficiënt afgevoerd en de mesh onder de armen maakt dat de lucht netjes doorheen het hele shirt stroomt.
Vele wasbeurten later ziet het er nog steeds als nieuw uit, geen enkele naad begint los te komen en de prints – verweven in de stof – vertonen geen enkel vuiltje. Duurzaamheid is geen loos begrip bij Assos. Wat we missen is een zakje om iets op te bergen. Akkoord, de meeste all mountain-bikers gebruiken een rugzak, toch vinden wij een zakje, al is het maar om een gelletje weg te steken, toch wel handig. Op heel erg warme dagen zou een ritssluiting eventueel ook handig kunnen zijn. We leggen het voor aan Phil Duff. “We hebben met beide opties gespeeld. Een ritssluiting was aanvankelijk zelfs voorzien. Maar vanuit gewichtsoverwegingen en prijsmatig hebben we uiteindelijk beslist beide te verwijderen. De gebruikte stof is zo licht en zo goed ademend dat de toegevoegde waarde van een ritssluiting in onze optiek niet echt zinvol is.”
Assos Trail Liner short
In het verleden hadden wij niet zo veel aandacht voor welke liner we zouden aandoen, diegene die bovenaan in de schuif lag, die werd het. Dat is nog steeds zo. Alleen ligt die Assos-liner constant bovenaan in de schuif. Wat een heerlijke liner. Als er iets is dat je Assos natuurlijk niet moet leren, is hoe ze liners en zemen moeten maken. Deze benadert de perfectie en staat garant voor urenlang comfort.
Langs de voorkant is een high-stretch van erg zacht materiaal voorzien. Dat materiaal is uitstekend ademend en dat is niet onbelangrijk op een plaats waar zich veel lichaamswarmte verzamelt. Een tien millimeter dikke drielaags memory foam en de gepatenteerde elastic insert interface zijn als een zacht kussentje voor je bips. Die tien millimeter dikte is zo geplaatst dat je in eender welke zitpositie steeds een optimaal comfort hebt. De foam is geperforeerd voor een beter ademend vermogen. De stiksels van het zeem zijn naar de buitenkant weggewerkt, zodat er geen naden kunnen schuren langs die gevoelige plaatsen op je lichaam.
Overigens zitten alle stiksels en alle naden van het short langs de buitenkant. Dat ziet er een beetje vreemd uit, het lijkt alsof je de liner binnenstebuiten draagt, maar vermits deze liner onder een short gedragen moet worden, is dat helemaal geen bezwaar.
De liner wordt op zijn plaats gehouden door een sterke elastische band waar een soort van silicone-grips in verwerkt zijn. Datzelfde principe wordt toegepast op de benen en werkt uitstekend, je liner blijft altijd netjes op zijn plaats zitten.
Ter hoogte van de heup kan je acht millimeter dikke ovalen impact pads plaatsen. Deze zijn verwijderbaar, licht en flexibel. Ze worden in een zakje geplaatst en hinderen nooit tijdens het rijden. Een klein beetje bescherming op de heup is je deel. De Trail Liner shorts zijn perfect, zonder twijfel zullen die nog een hele tijd helemaal bovenaan in onze schuif liggen. Of rond onze billen zitten.
We blijven even bij de kwaliteit hangen en willen van Phil Duff weten wat Assos anders en beter maakt. Phil: “Het verschil zit hem in de geschiedenis en de talrijke innovaties van het merk. Twee zaken primeren bij Assos: kennis van fietsen en nog veel meer kennis van het design van een product. Assos is de interface tussen die twee, of je nu iets voor de weg of de mountainbike koopt, je weet dat je een product in handen hebt dat daadwerkelijk functioneert. Elk product wordt aan drie elementen afgetoetst: constante lichaamstemperatuur, gewicht en comfort. De optimale mix tussen die drie elementen is een nooit aflatend streefdoel voor Assos.”
Assos Trail Cargo short
Met 140 gram is deze short bijna even licht als het shirt. Minimalistisch is het juiste woord. Alles wat eventueel overbodig kan zijn, is helemaal achterwege gelaten aan dit short.
Meest opvallend is de elastische heupband waarmee je je short ophoudt. Knoppen noch velcro, geen ritssluiting, gewoon een stevige elastiek om je broek mee op te houden. Het elastiek is erg soepel en komt vooraan in een V-vorm zodat die niet in je buik gaat snijden of er ergens drukpunten zijn. Het voelt aanvankelijk wat vreemd aan, maar het werkt wonderwel. Het short is loose-fit, maar niet baggy. Het is strak genoeg om niet achter je zadel te blijven hangen en los genoeg om voldoende beweginsvrijheid te garanderen. De broekspijpen zijn net lang genoeg om eventuele kneepads niet in de weg te zitten. Het gebruikte materiaal is erg comfortabel, droogt snel en heeft een waterafstotende behandeling gekregen. Dat materiaal voelt echter behoorlijk kwetsbaar aan, maar in de praktijk blijkt dat allerminst. Na vijf maanden intensief gebruik ziet de short er nog steeds als nieuw uit.
Een minpuntje noteren we: de twee zakjes waar je sleutels, smartphone of kredietkaart in opbergt, hadden gerust wat groter gemogen. De opening van die zakjes is gewoon klein, zelfs zonder handschoenen aan krijg je je hand daar amper in.
Centen tellen
Het is je ongetwijfeld opgevallen dat we nog met geen woord over prijzen hebben gerept. Comfort, innovatie en kwaliteit komen met een prijskaartje. We gaan er geen doekjes om winden: Assos is duur. Punt, andere lijn. Zowel een Dacia als een Mercedes brengen je van punt A naar punt B. In die Mercedes zal dat echter net iets comfortabeler en veiliger gebeuren dan in die Dacia. Die Mercedes zal vele jaren lang meegaan en blijft een waardevol object. Dat is net zo met Assos, hun shorts zijn gemaakt om jarenlang intensief te gebruiken. We spreken uit eigen ervaring met een S7-roadshort, die hebben we bijna drie jaar lang intensief gebruikt, tot ze echt niet meer mee kon. Geen enkele andere short die we ooit hadden, deed beter, comfortabeler en langer.
Duur is wat je niet gebruikt
Toch willen we van Phil Duff weten hoe hij de mountainbiker zal overtuigen om voor deze complete set 320 euro neer te tellen.
Phil Duff: “De Trail-collectie wordt op vlak van prijs erg concurrentieel. Dat betekent nog steeds niet goedkoop, maar zeker ook niet extreem duur; eerder vergelijkbaar met andere kledij in het hogere segment. Ik heb in het verleden veel spullen gekocht, nog lang voor ik CEO werd bij Assos. Telkens ik een ander merk kocht, eindigde ik in dezelfde conversatie met mezelf: Duff waarom heb je je geld verspild. Ik weet dat het duurder is, maar het werkt beter en het gaat langer mee. Zodra je iets gekocht hebt, vergeet je al snel wat de prijs was. Het enige wat overblijft, is hoe goed het functioneert. Ik ben dus gewoon gestopt met andere dingen te kopen.”
Volledige Trail-collectie
De volledige Trail-collectie bestaat uit de hier besproken shirt, liner en short en wordt verder aangevuld met arm- en kniebeschermers en handschoenen.
Het shirt met korte mouwen kost 90 euro. Van het shirt komt een versie met lange mouwen. Die mouwen zijn iets robuuster, van een soort gewapend textiel, en bieden bescherming tegen doornen en schaafwonden. Kostprijs: 120 euro.
De kostprijs van het Trail Cargo short bedraagt 120 euro. De liner komt op 110 euro. Van zowel short als liner is een heren- en damesmodel beschikbaar.
De Trail-collectie is beschikbaar vanaf begin 2019.
Meer info: www.assos.com
Foto’s copyright Assos.