Test | Bontrager Rapid Pack, CamelBak Podium Flow Belt & Evoc Hip Pack Pro: drie heuptasjes rond het middel gesnoerd
Door Jan Geys -
Heuptasjes en de fiets: het leek niet meteen voorbestemd voor een dolle liefdesaffaire. Lange tijd werden ze als niet-modieus beschouwd, maar de laatste jaren duiken ze echter steeds vaker op en zijn ze hipper dan ooit. Wij snoerden er drie rond ons middel – Bontrager Rapid Pack, CamelBak Podium Flow Belt & Evoc Hip Pack Pro – en moeten eerlijk toegeven dat ze best wel de nodige troeven kunnen voorleggen.
Heuptasjes – of sacs banane (letterlijk vertaald bananenzakjes) zoals onze Franse vrienden zo mooi zeggen – zijn bezig aan een opmars en bieden een waardig alternatief voor een zwaardere rugzak. Behalve natuurlijk wanneer je een halve garderobe wenst mee te nemen, dan blijft de rugzak de beste keuze.
Wat gaat er mee in de heuptas?
In een heuptasje is net voldoende ruimte voor het strikt noodzakelijke: een binnenband, bandenlichters, een CO2-patroon, een tooltje, een portefeuille, een smartphone, een energiereep en eventueel een minipomp of kleine regenvest. Of met andere woorden, net zoveel als er in je drie achterzakjes op je fietsshirt zou passen. Maar waarom zou je dan die heuptas meesleuren en niet gewoon alles wegstoppen in je shirt?
Om te beginnen zijn niet alle hedendaagse fietsshirts nog uitgerust met drie achterzakjes, denk maar aan de losse fietsshirts die er vaak geen of slechts één hebben. Moest je shirt toch gezegend zijn met drie achterzakjes, dan kan je deze volproppen met al het voornoemde. Het grote risico is natuurlijk dat je onderweg – bij een val bijvoorbeeld – het een en ander uit je zakken zal zien rollen. Je zou op die manier maar eens je autosleutels verliezen in het struikgewas en ze nooit meer terugvinden. Of het leven van je smartphone zien eindigen op een steen. Nog een nadeel aan spullen in je achterzakken is dat door het gewicht je shirt vaak gaat doorhangen.
Heuptasjes maken daar komaf mee. Alles kan veilig opgeborgen worden in de aanwezige vakken, sommige modellen hebben zelfs een gevoerd vak voor een smartphone. Nog een voordeel is dat alles ook lekker beschermd zit tegen het zweet dat opgeslorpt wordt door je fietstruitje. Ook de aanwezigheid van een dropper seatpost kan de balans naar een heuptasje doen overhellen, eenvoudigweg omdat een zadeltasje in dat geval hinderlijk kan zijn.
De juiste positie
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn heuptassen bedoeld om zo laag mogelijk op je heupen gedragen te worden voor een optimale stabiliteit. Door de nauwe aansluiting met de rug – wat bij heuptasjes een must is omdat ze anders wiebelen – wordt de rug niet zo goed geventileerd als bij een rugzak, maar het contactoppervlak van een heuptasje is dermate klein dat dit niet echt als storend wordt beschouwd.
We verzamelden voor deze test drie modellen met een maximale inhoud van drie liter. We gaven daarbij de voorkeur aan modellen waar een bidon in past en dus niet met een waterzak. De reden is eenvoudig: bij een rugzak bevestig je het drinkslangetje op de schouderband zodat het zo dicht mogelijk bij de mond zit, een heuptas moet het doen zonder schouderband waardoor het drinkslangetje ofwel veel te laag zit ofwel op een andere manier bovenaan op het shirt moet bevestigd worden. In alfabetische volgorde luisteren de drie testmodellen naar de namen Bontrager Rapid Pack, CamelBak Podium Flow Belt & Evoc Hip Pack Pro.
De reviews en conclusie lees je op de volgende pagina’s, maak daarvoor je keuze in het menu hieronder >>