Test | B’Twin In’Ride 300: een hometrainer onder de 100 euro, wat is dat waard?
Door Olivier Béart -
Decathlon is wel vaker heel sterk in het aanbieden van producten tegen zeer concurrentiële prijzen. Ook hier is dat het geval met de B’Twin In’Ride 300 die wordt aangeboden voor slechts 79,90 euro, wat hem één van de goedkoopste hometrainers op de markt maakt. Om ons er van te vergewissen dat, naast de zeer aantrekkelijke prijs, ook de kwaliteit aanwezig is, hebben we de B’Twin aan een test onderworpen.
Toen dit model voor het eerst op de markt verscheen, kostte het nog 99,90 euro. Dit seizoen daalde de prijs echter nog een beetje en voortaan kost de B’Twin nog slechts 79,99 euro! Een iets duurder model is de B’Twin In’Ride 320 met een prijs van 149,99 euro. Bij deze laatste beschik je over een Bluetooth-sensor die je op de fiets moet monteren om de trapfrequentie en de snelheid van het achterwiel te meten. Via deze sensor kan je de gegevens doorsturen naar een smartphone app of tablet. Via Kinomap heb je dan toegang tot de interactieve versie en meer informatie. Wel moet je nog steeds de weerstand manueel verstellen, zoals op de In’Ride 300 die we hier hebben getest. Daar komt nog bij dat na drie maanden het Kinomap-abonnement betalend wordt (7,99 euro/maand of 59,99 euro/jaar).
Wij hielden het voor onze test bij de goedkoopste optie met de B’Twin In’Ride 300, die wordt aangeboden aan een prijs waarvoor je normaal enkel een tweedehands exemplaar op de kop kan tikken. Of heel uitzonderlijk bij een tijdelijke promotie op de goedkoopste modellen van grote merken zoals Tacx en Elite. Nochtans ziet de kwaliteit er op het eerste zicht goed uit als we het toestel uitpakken. De afwerking is mooi en de onderdelen lijken stevig en goed in elkaar gezet. Kortom, we hebben er alle vertrouwen in, al hebben we de indruk dat de matte lak gevoelig is voor krassen.
Net zoals elke hometrainer is ook de B’Twin opklapbaar en zijn gewicht en afmetingen bevinden zich in het gemiddelde. De lange kabel voor de bediening op het stuur is niet de makkelijkste om op te bergen, maar afgezien daarvan ziet het er goed uit. Het systeem om het achterwiel vast te zetten, met een grote ergonomische hendel, moet niet onderdoen voor dat van de laatste modellen bij de grote merken. Bravo! De stijfheid van het onderstel is correct, maar niet meer. Bij sommige duurdere modellen zal dit wel beter zijn, maar de fiets staat stevig vast en het toestel doet perfect zijn werk.
Iets terughoudender zijn we over het instelsysteem om de hoogte van het motorblok in te stellen dat de weerstand regelt. Een getand onderdeel staat in om de compatibiliteit te verzekeren met de verschillende wielformaten, maar het ontwerp daarvan is niet optimaal. Met een koersfiets, zoals op deze foto’s, lukt het perfect, net zoals met een 29er, maar met 27,5″- of 26″-wielen (zoals op onze oude mountainbike die we graag gebruiken op de hometrainer – en we zijn waarschijnlijk niet de enigen) is het voor verbetering vatbaar. We zijn in dat geval zelfs aan de slag moeten gaan met een stuk plastic om voldoende druk te geven en een goed contact te bekomen tussen de band en de rol.
Eens we bezig zijn, is het gevoel goed. Er zijn geen hinderlijke vibraties en de goede stabiliteit van het onderstel wordt bevestigd. Ook daar zijn er modellen die beter doen, maar niet voor dezelfde prijs! Zonder weerstand is het toestel uitermate geschikt om los te rijden of voor een hersteltraining. Op dat vlak voelen we dan ook geen verschil met de duurdere modellen.
Het is pas als we de weerstand verhogen dat we het verschil voelen, en beseffen waarom de B’Twin In’Ride 300 hometrainer een instapmodel is. De beugel om de bediening op het stuur te plaatsen is goed bedacht (met een handige snelsluiting), maar het plastic instelwieltje doet zeer goedkoop aan. Dit instelwieltje valt niet prettig in de hand en het plastic is nogal aan de slappe kant. Toch wen je daaraan en je aanvaardt deze toegevingen als je aan de prijs denkt.
Een andere toegeving die je moet doen: je hebt te maken met een motor waarvan de instelling van de weerstandsniveaus wat finesse mist. Het maximale vermogen dat de rollen met zijn magnetisch systeem kunnen leveren, bedraagt 550 Watt. Dat is voldoende voor bijna alle trainingen, behalve misschien voor de pure krachttrainingen van goed getrainde renners. De moeilijkheid zit hem in het feit dat er een groot verschil is tussen de zes weerstandsniveaus onderling en als je schakelt is het soms moeilijk om het weerstandsniveau dat je nodig hebt perfect af te stellen. Het verschil tussen elk niveau lijkt ons ook niet perfect lineair, wat niet echt praktisch is.
De blauwe plastic rol zorgt daarentegen wel voor een goed contact tussen de band en het wiel, en je kan dan ook perfect sprintjes of krachttrainingen uitvoeren zonder dat je gaat doorslippen (als je er toch in geslaagd bent om de hoogte van de rol achteraan perfect af te stellen naargelang de gekozen wielmaat, zoals hierboven al uitgelegd). Ook het lawaai van het toestel is binnen de normen, niet meer. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je je buren zal storen, maar het lawaai is wel te hoog om in dezelfde kamer een tv-serie te volgen terwijl je bezig bent.
Verdict
Als je zoekt, valt er heel wat te zeggen over de B’Twin In’Ride 300 hometrainer. Een instelwieltje dat goedkoop aandoet en niet precies is; iets te lawaaierig; het systeem om de juiste wielmaat in te stellen is voor verbetering vatbaar; … Het is duidelijk, dit product is niet perfect. Maar als je aan de prijs denkt, vergeef je deze kleine tekortkomingen al snel, want het fundamentele is wel aanwezig. Zo is het onderstel stabiel en beschikt het toestel over een evenwichtige motor die geen onaangename vibraties voortbrengt. Ook het systeem om het achterwiel vast te zetten moet niet onderdoen voor dat van de beste merken. De B’TWin is misschien niet geschikt voor de echte trainingsfanaten, maar zal zeker voldoen voor diegenen die maar af en toe gebruikmaken van rollen of voor zij die een tweede set rollen zoeken om zich op te warmen voor een wedstrijd.
Nuttige links: de website van B’Twin – Ons artikel over hoe je het beste gebruikmaakt van een hometrainer