Test Event OS Parijs 2024: Lecomte en Koretzky proeven van ‘olympisch’ succes

Door Paul Humbert -

  • Sport

Test Event OS Parijs 2024: Lecomte en Koretzky proeven van ‘olympisch’ succes

Een jaar voor de volgende Olympische Spelen – die plaatsvinden in de buitenwijken van Parijs, in Elancourt – konden de nationale teams profiteren van een unieke kans om het XCO-circuit te ontdekken. Aan het einde van twee dagen training op een atypisch circuit wonnen Loana Lecomte en Victor Koretzky het Test Event.  

Waarom is dit Test Event zo belangrijk? Omdat de federaties en renners twee dagen voor dit Event voor het eerst een onbekend circuit konden betreden, en omdat het terrein vervolgens afgesloten zal zijn tot de dag van de Olympiade in juli 2024.

 

 

Is deelnemen doorslaggevend? Nee, Tom Pidcock en Mathias Fluckiger waren bij de vorige Olympiade ook niet aanwezig op het testevenement, maar dat weerhield hen er niet van om op de eerste en tweede trede van het podium te staan.

Dit keer is de Britse wereld- en olympisch kampioen echter wel aanwezig.

 

 

Wat moeten we precies van het parcours vinden? Het is gelegen in het departement Yvelines, op de heuvel van Elancourt, en zet de traditie verder van zeer kunstmatige maar goed op televisie tonende olympische circuits. De kleiachtige grond werd grotendeels bedekt met grind en regelmatig onderbroken door kunstmatige obstakels. Het geheel veroorzaakt minder verdeeldheid in de paddocks dan op sociale media en de meerderheid van de atleten lijkt zich adequaat aan dit parcours aan te passen. Dit laatste zal waarschijnlijk hier en daar nog evolueren tussen nu en de echte olympische MTB-rit, voordat het in 2025 openbaar wordt gemaakt.

[/full-width] 

Mocht iedereen hier deelnemen? Nee, dit is het bijzondere aan de Olympische Spelen en zal sommige supporters teleurstellen. Enkel de landen die – volgens de vastgestelde regels – een plaats voor volgend jaar hebben bemachtigd, mochten maximaal 3 renners per team afvaardigen. Landen als Frankrijk of Zwitserland konden een extra atleet inschrijven voor de verkenning.

Voor het Franse team was er dubbel goed nieuws. Als gastland kon er een B-team van 3+1 extra atleet worden ingeschreven. Het tweede goede nieuws was dat door enkele afzeggingen ook de ‘reservisten’ Mathis Azzaro en Maxime Marotte deze zondag konden starten.

Dit testevenement van de Olympische Spelen is tevens een repetitie voor het hele randgebeuren. In Elancourt zagen we een groot controlesysteem voor de toestroom aan publiek en een publiek van tussen de 3000 en 5000 toeschouwers. De beveiliging werd versterkt en er was een groot bataljon media dat aangetrokken werd door de olympische ringen die de laatste rechte lijn naar de finish sierden.

Vrouwen

 

 

Tot de ochtend van de trainingen aarzelde Pauline Ferrand-Prévot over haar technische keuzes. Zou ze gaan voor de hardtail of full-suspension? De renster van Ineos-Grenadiers koos uiteindelijk voor de eerste optie.

 

 

Aan de startlijn staan ​​36 rensters opgesteld op de witte gravel dat het overgrote deel van het parcours bestrijkt. Het is de revelatie van het jaar Puck Pieterse die we na de start aan de leiding aantreffen. Ze zal het tempo echter niet tot aan het einde van de race vasthouden en pas als 9de over de streep komen.

 

 

Loana Lecomte en Alessandra Keller nemen al snel de touwtjes in handen en rijden tot twee ronden van de finish aan de leiding. Wat er vervolgens gebeurt, weet de sociale media ons te vertellen: de Zwitserse post immers een commentaar onder de overwinningspost van Loana Lecomte op Paris2024 en hekelt daarin dat de Française haar op een oneerlijke en onnodige manier de pas afsneed. De Zwitserse zou uiteindelijk na een lekke band in de slotronde als 30ste eindigen.

 

 

Na Keller moest Loana Lecomte ook nog afrekenen met de Oostenrijkse Laura Stigger, die al enkele ronden verwikkeld was in de strijd met de Franse en de Zwitserse.

 

 

Pas in de laatste ronde weet Loana Lecomte de Oostenrijkse van zich af te schudden om uiteindelijk te zegevieren met een voorsprong van 39 seconden.

 

 

De Française over haar overwinning na de race: “Als we aan een race beginnen, moeten we altijd het beste van onszelf geven, ook al zijn we aan het eind van het seizoen. En ook al zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, toch is het moeilijk om jezelf te motiveren. Het is leuk te winnen en we scoren punten voor volgend jaar.”

 

 

“Ik kreeg veel negatieve berichten op het circuit. Ik gaf niet eens antwoord, je moet echt op het parcours rijden om een ​​gevoel te krijgen. Het is echt mountainbiken, we kunnen ons geen fouten veroorloven. Het is een mooi olympisch circuit dat zich in de goede richting zal ontwikkelen.” 

 

 

Ook voor de derde plaats werd fel gestreden tussen Haley Batten, Sina Frei, Anne Terpstra, Jenney Rissveds en Pauline Ferrand-Prévot.

 

 

De posities van dit vijftal wisselden voortdurend, maar met nog twee ronden te gaan werd het tempo opgevoerd en het was Pauline Ferrand-Prévot die aan de finish aan het langste eind trok.

 

 

De Amerikaanse Haley Batten eindigde net naast het podium en bevestigde daarmee haar goede vorm van in Les Gets.

 

 

Vervolgens druppelden Sina Frei, Anne Terpstra en Jenny Rissveds binnen. Anne Terpstra, de derde Nederlandse aan de start, werd 24ste.

 

 

Verder was het opvallend dat we tijdens de hele wedstrijd geen enkele flits zagen van Mona Mitterwalner of de regerende olympische kampioene Jolanda Neff.

Het pad naar de Olympische Spelen is nu geëffend en aan de finish wordt de winnares van de dag gefeliciteerd door de Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra.

Mannen

 

 

Bij het opstellen aan de start zijn alle ogen gericht op de renners in vorm: Victor Koretzky, Luca Braidot, Nino Schurter, Thomas Griot, … Maar ook op de supersterren Tom Pidcock en Mathieu van der Poel die zich komen voorbereiden op de wedstrijd van volgend jaar.

Van Belgische zijde doet enkel Pierre de Froidmont mee. Jens Schuermans koos er voor om niet te starten. Na twee dagen en 12 ronden op het circuit wil hij zich liever sparen voor de wereldbeker shorttrack over 5 dagen. “Als ik start, is het om het maximale te geven.”

Om stipt 15u weerklonk het startschot.

 

 

Het is een Frans bataljon dat na 2 ronden aan de kop van de race rijdt. En de aanvoerder is niemand minder dan het jongste lid van de delegatie: Adrien Boichis, die met een jeugdig enthousiasme of gewoon het verlangen om het goed te doen Victor Koretzky en Jordan Sarrou meeneemt in zijn kielzog.

De jonge Fransman zou vervolgens wat wegzakken om finaal als 8ste te eindigen.

 

 

Victor Koretzky is de volgende die het tempo bepaalt. In zijn wiel herkennen we twee Fransen, Luca Braidot en Anton Cooper, die we tijdens de twee trainingsdagen ijverig het circuit zagen verkennen.

De Brit Charlie Aldridge was in het begin van de wedstrijd vaak op de voorposten te zien, maar zakte uiteindelijk terug naar de 17de plaats. Zijn landgenoot Tom Pidcock eindigde als 36ste zelfs helemaal onderaan de uitslag.

 

 

Mathieu van der Poel speelde geen rol van betekenis: “Het eerste halfuur was erg goed. Ik wilde niet te snel starten, dus reed ik mijn eigen tempo. Ik kon daarna enkele plaatsen winnen, maar de benen wilden niet meer mee en ik moest opnieuw langzamer aan doen.” 

 

 

Wie altijd rijdt om te winnen, is Nino Schurter. De Zwitser was niet van plan de Fransen het in eigen huis makkelijk te maken en mengde zich vanaf halfweg de wedstrijd in de strijd.

 

 

Even dachten we dat hij in staat zou zijn om iedereen een grote klap uit te delen in de laatste ronde.

 

 

Maar het was Victor Koretzky die de sterkste bleek.

 

 

Achter hem eindigden Nino Schurter en Anton Cooper nek aan nek, maar op de meet bleek de Nieuw-Zeelander net iets sneller.

Voor de winnaar van de dag had het verhaal een paar minuten eerder anders kunnen aflopen: “Ik heb op het einde een klein foutje gemaakt. Ik kwam net na de technische zone te snel uit de bocht, je moet hier echt op je snelheid letten. Dit is een grote stap richting de olympische medaille en we gaan vechten om die te behalen.”

Ook Nino Schurter wilde na de finish zijn visie geven over het circuit: “Het meest technische aan dit circuit is eigenlijk de losse gravel in de bochten. Je moet echt heel geconcentreerd zijn, maar er ligt eigenlijk te veel gravel. Het gravel laat maar één lijn toe en daarbuiten is het onmogelijk correct te rijden. In deze omstandigheden is het onmogelijk om in te halen als je achterop ligt. Als er een beetje gravel wordt verwijderd, wordt het echt een prachtig circuit.”

 

 

Mooie verrassing op de vijfde plaats met de Canadees Gunnar Holmgren die Simon Andreassen en Sebastien Fini Carstensen voorbleef.

Eindigen doen we met een reactie van Pierre de Froidmont die 29ste werd: “Ik had de indruk dat de benen en het lichaam niet slecht waren. Ik ben blij met de sensaties en om het ritme te zien. We zijn niet gewend aan dit soort circuits. Ik vind het erg leuk. Helaas heb ik twee fouten gemaakt, eerst een lekke band na drie ronden en toen brak ik mijn wiel. Het is echt interessant om de lijnen te zien en je moet waakzaam zijn. Het materiaal moet ook top zijn. Het resultaat is anekdotisch, maar het zijn goede lessen.”

 

 

Volledige uitslagen Test Event OS Parijs 2024.

DoorPaul Humbert