Test gravel | Trek Checkmate SLR 7 AXS: fast and serious

Door Olivier Béart -

  • Staff pick

  • Techniek

Test gravel | Trek Checkmate SLR 7 AXS: fast and serious

Het gravelen is ontstaan uit een vleugje avontuur en een voorliefde voor het onbekende. In eerste instantie veroverde het heel wat harten door fietsers uit te nodigen de wijde wereld in te trekken, maar net als alle andere disciplines op twee wielen is ook gravel een nieuwe competitiesport geworden. Deze evolutie biedt volop stof tot nadenken bij de fietsmerken om bijhorende frames te ontwikkelen, geoptimaliseerd voor dit moderne raceformat. Voor Trek heeft het antwoord op deze ontwikkelingen een naam: Checkmate!

Nog geen jaar geleden bestond het ‘gravel’-gamma van Trek nog maar uit één model: de Checkpoint. Die fiets werd in 2018 gelanceerd en in september 2021 grondig herzien. Afhankelijk van de behoeften en wensen van de gebruiker werd hij omgebouwd tot een fiets om te racen, een gezel voor het avontuur of een reisgenoot.

Maar ondertussen heeft men in het gravelbiken het punt bereikt dat het niet langer alleen een kwestie is om over een veelzijdige fiets te beschikken waarmee je zowel op avontuur kan gaan als fysiek je grenzen kan verleggen. Gravel is ook een competitiesport geworden, waarin elke marginale winst belangrijk is. In deze context haastten verschillende merken zich om een ​​compleet nieuw frame te ontwikkelen dat specifiek voldoet aan de eisen van deze nieuwe praktijk, die omschreven kan worden als ‘Gravel Race’. Voor deze tak van het gravelen zagen we bij Trek de Checkmate verschijnen.

Tegelijkertijd kon de Checkpoint hierdoor wat losser worden. Omdat het niet langer nodig is om alle vakjes aan te vinken, kan de Trek Checkpoint (foto hierboven, rechts, vergeleken met de Checkmate, links) zich nu richten op een iets avontuurlijker en veelzijdiger traject.

Frame

Waar de huidige generatie van de Checkpoint alleen verkrijgbaar is in OCLV 500-carbon, is de Checkmate alleen verkrijgbaar in het hoogwaardigere OCLV 800-carbon. Dit model wordt dan ook geadverteerd als lichter dankzij een efficiënter vormproces van het carbon, waardoor er minder materiaal gebruikt hoeft te worden.

Trek kondigde tevens aan dat het aanpassingen heeft gedaan aan het ontwerp en de aerodynamica waardoor de nieuwe Checkmate (volgens simulaties) veel sneller is dan de huidige generatie van de Checkpoint. Als je op een fiets rijdt die speciaal is ontworpen voor snelle races, is dit zeker belangrijk, ook al zullen niet alle rijders hier optimaal gebruik van kunnen maken.

Het prestatieaspect is ook terug te zien in het imposante kaliber van het gebied rond de trapas. Het is duidelijk dat de krachtoverdracht voor renners met veel watts in de benen een belangrijk aandachtspunt was. We moeten nog bekijken of dit type machine ook ideaal is voor renners met een bescheidener prestatievermogen, of dat zij zich eerder moeten wenden tot de Checkpoint.

Ondanks de sterke focus op competitie, heeft Trek de Checkmate bij de zadelpen uitgerust met het Isospeed-systeem, een systeem om de trillingen te filteren. Bij langere wedstrijden hoeft een beetje extra comfort zeker niet ten koste te gaan van de prestaties.

Concreet gaat het om een ​​elastomeer die de zadelpen (met een standaarddiameter van 27,2 mm) omhult en doorloopt ter hoogte van de verbinding tussen de staande achtervork en de bovenbuis. De zadelpenklem is eveneens in het geheel geïntegreerd.

Frames evolueren voortdurend. Een paar jaar geleden waren sport-gravelbikes alleen compatibel met smallere banden, maar de Checkmate is geschikt voor banden tot 45 mm. Bovendien beschikt hij over diverse bevestigingspunten voor bagagetassen of accessoires in de voorste driehoek, zodat je hem ook kunt gebruiken bij evenementen over langere afstanden.

Geometrie Trek Checkmate 2025

De Checkmate is verkrijgbaar in zes maten (XS, S, M, ML, L, XL) en geschikt voor gebruikers van 1m43 tot 2m13 (volgens de aanbevelingen van het merk). We zien dat de afmetingen zoals de balhoofdhoek, zitbuishoek en reach wijzigen naargelang de framemaat, terwijl de lengte van de liggende achtervork op alle maten 426 mm bedraagt. Op een medium krijgt de Checkmate een balhoofdhoek van 71,5°, een zitbuishoek van 73,7° en een reach van 392 mm. We stellen vast dat deze cijfers iets dichter bij die van een hedendaagse racefiets liggen dan bij die van bepaalde gravelbikes die meer op een mountainbike lijken.

Onderdelen

Voor onze test bezorgde Trek ons het ‘instapmodel’ van de Checkmate, de SLR 7. Deze term zouden we eigenlijk niet mogen gebruiken, want de Checkmate is in essentie een high-end fiets met een goede keur aan onderdelen. Dat zien we ook aan de prijs, want voor deze SLR 7 dien je een slordige 7999 euro op te hoesten.

Voor de aandrijving en remmen doet Trek een beroep op de Sram Force AXS XPLR-groep. Dat is een vertrouwd gezicht en het is altijd een plezier om deze 1×12-groepset te gebruiken, hier gemonteerd met een 40-tands kettingblad en een 10-44 cassette. De kers op de taart is dat we standaard een Quarq-vermogenssensor op de trapas hebben zitten. Een geweldig initiatief, dat in lijn ligt met het competitieve programma van de fiets.

De Sram Force-remmen zijn niet de remmen met de grootste bijtkracht op de markt, maar ze bleken toch overtuigend te werken en in lijn met het programma van de fiets.

Trek heeft ook een zeer sterk onderdelenmerk in de portefeuille, Bontrager, dat voldoende onderdelen in zijn catalogus heeft staan om een ​​hele fiets mee uit te rusten. De carbon stuur/stuurpen-constructie, de zadelpen en het zadel komen uit die catalogus. We zullen later meer vertellen over de cockpit, maar het zadel verdient alvast lof vanwege het grote comfort, ondanks de stevige zitting.

Ook de wielen komen van Bontrager. De Aeolus Pro 3 is een carbon middenklasse model met 37 mm hoge en 25 mm brede velgen. De nieuwe Girona RSL-banden – van Bontrager, uiteraard – met een zeer rollend profiel maken het geheel af, hier met een breedte van 38 mm. We zullen later in de terreintest nog uitgebreider op dit onderstel ingaan.

Momenteel is de Trek Checkmate verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen, met prijzen die duidelijk aan de bovenkant van de vork liggen: de hier geteste SLR 7 is het ‘instapmodel’ en kost 7999 euro, daarna is er de SLR 8 voor 8999 euro met Sram Red XPLR 12-speed, en tot slot is er nog de SLR 9 voor 10999 euro met Sram Red XPLR 13-speed en Bontrager Aeolus RSL-wielen, die lichter zijn dan de wielen op de andere twee modellen. Alle modellen zijn verkrijgbaar in vier kleuren, naast de optionele Project One-afwerking op maat. Op de weegschaal weegt onze Checkmate SLR 7 in maat 54 8,1 kg, wat gemiddeld is voor dit type fiets.

Trek Checkmate: de terreintest

Een eerste observatie is snel duidelijk: Trek liegt niet over zijn product als het beweert dat de Checkmate een fiets is waarmee je snel kunt fietsen en waarbij je flink op de pedalen moet trappen. De fiets presteert duidelijk uitstekend en behoudt de snelheid bijzonder goed als hij eenmaal op gang is.

Maar wees voorzichtig, want vooral bij het accelereren en het opvoeren van de snelheid heb je sterke dijen en een bepaalde hoeveelheid spierkracht nodig om het maximale uit de fiets te halen. Als je rustig trapt, valt het frame niet echt op, maar als je er echt voor gaat en het vermogen erin stopt, stuurt en reageert de fiets heel goed. Het lijkt alsof je hem dan pas tot leven wekt. Kortom, wij raden hem vooral aan voor een vlak of glooiend parcours met heuvels die je met een dosis punch moet beklimmen en waar je je snelheid kunt behouden.

De zitpositie is een aangename verrassing. Zeker, we zitten vooraan vrij laag voor een betere aerodynamica en we vinden ook dat we goed gepositioneerd zijn om de trapefficiëntie te bevorderen, maar niets extreems en al onze testers vonden snel hun draai. Ook de positie met de handen beneden in de beugel is prima bruikbaar zonder dat de nek extreem flexibel moet zijn.

Ook het comfort werd niet vergeten, waarbij het IsoSpeed-systeem ons wist te overtuigen voor een gebruik op een gravelbike (bij hardtail mountainbikes was dat minder het geval). Als je op het zadel zit, voel je dat de trillingen van de grond goed gefilterd worden. En, een leuke verrassing, de achterkant van de fiets is zo afgesteld dat je, zelfs als je op de pedalen staat, het gevoel behoudt van een vrij licht en comfortabel frame, en een achterwiel dat goed contact houdt met de grond.

De voorkant van de fiets leek ons ​​daarentegen veel veeleisender. Ten eerste de vork, die aanzienlijk stijver is dan het achterste deel van de fiets, en ook de carbon stuur-stuurpencombinatie, die erg stijf is. Het stuur is bovendien erg smal, wat een aerodynamisch voordeel is op een recht en zeer glooiend parcours, maar echter lastiger is als het parcours ruw en technisch is, met veel richtingveranderingen. Al dienen we daar de kanttekening bij te maken dat een gravelbike in de eerste plaats bedoeld is voor brede gravelwegen en niet zozeer voor technische paden.

Ook vonden we de verbinding tussen het stuur en de Sram Force-stuurkappen te abrupt. Het toevoegen van een extra laag stuurlint zou dit probleem kunnen verhelpen, maar het is jammer dat dit soort ongemakken standaard zijn, vooral op een fiets in deze prijsklasse.

Het comfort wordt dan weer beperkt door de standaard gemonteerde Bontrager Girona RSL-banden met een breedte van slechts 38 mm. Het frame accepteert banden tot 45 mm en het is jammer dat Trek daar geen gebruik van heeft gemaakt, vooral omdat het een keuze is die in de competitie wordt gevalideerd, zowel op het gebied van rendement als op het gebied van comfort en grip (lees: Gear check | Een blik op de trends en technische keuzes in gravelraces). Kortom, we missen het rondere volume van een bredere band om de impacts van het terrein te absorberen en je moet de band behoorlijk hard oppompen om stootlekken te voorkomen.

Tot slot nog een onderdeel waar we gemengde gevoelens over hebben: de wielen. Ze gedragen zich te neutraal voor zo’n frame en reageren niet goed. Let op: de Bontrager Aeolus Pro 3-wielen zijn niet slecht, maar ze zouden beter tot hun recht komen op een veelzijdigere Checkpoint dan op een Checkmate die ontworpen is om te racen. We hebben de Checkmate getest met andere wielen, en daardoor konden we het enorme potentieel van het frame nog beter benutten. Vooral het accelereren verbeterde daarbij duidelijk en ook de algehele indruk van responsiviteit verbeterde.

We konden er ook niet aan weerstaan om de Checkmate mee te nemen op een technischere route, die qua stijl aan mountainbiken doet denken. Onder deze omstandigheden vinden we de voorkant van de fiets nog veel veeleisender en vervloeken we de smalle en exclusieve banden … maar we hebben nog steeds veel plezier met de fiets en de Checkmate heeft ons verrast met zijn capaciteiten op het technische en hobbelige gedeelte. De fiets blijft hoe dan ook meer serieus en efficiënt dan echt speels, maar mits een paar kleine aanpassingen aan de onderdelen kan je er een veelzijdig beest van maken die ook snel is wanneer we buiten zijn comfortzone treden.

Verdict

De Trek Checkmate is een echte wedstrijd-gravelbike van zijn tijd. Als het doel was om snel te gaan op een rollende gravelwegen, dan is dit een echte raket die bovendien goed weet te zorgen voor zijn berijder dankzij het Isospeed-systeem dat veel comfort biedt wanneer je op het zadel zit, en ook dankzij een frame met een goed uitgebalanceerde stijfheid dat het mogelijk maakt om trillingen te absorberen. Maar wees voorzichtig: alleen goed getrainde en ervaren piloten zullen zijn volle potentieel kunnen ontdekken. Gezien de hoge prijs mogen we veeleisend zijn wat betreft de onderdelen en we betreuren een aantal keuzes die Trek heeft gemaakt, met name wat betreft de wielen die qua prestaties een tandje onder het frame zitten en de banden die te smal zijn. Ook de cockpit kon ons niet overtuigen. Moest deze fiets je interesseren dan is het misschien beter de ‘op maat’-optie te bekijken om er een bijna perfecte wedstrijdfiets van te maken … Hoe dan ook, het frame heeft ons enorm overtuigd en alleen bepaalde keuzes van onderdelen weerhielden ons ervan zijn volle potentieel te benutten.

Meer info via www.trekbikes.com

Door  Olivier Béart