Test nieuw | Amflow PL & DJI Avinox-motor: wanneer een wereldspeler interesse toont voor de e-mountainbike
Door Paul Humbert -

De Amflow PL trok vorig jaar de nodige aandacht door onverwacht op de markt voor elektrische mountainbikes te verschijnen. Het merk zelf mag dan vrijwel onbekend zijn, het beschikt wel over de eerste motor van een wereldspeler op de dronemarkt: DJI. Met zijn Avinox-motor en een in eigen huis ontworpen chassis scoort de Chinese gigant indrukwekkend qua vermogen en gewicht. Maar hoe zit het op het terrein?
DJI is een Chinese specialist in onder meer drones en action camera’s. In juli 2024 verraste het merk op Eurobike in Frankfurt met een dubbele lancering van de DJI Avinox-motor en de Amflow PL e-mountainbike.
We horen vaak dat de e-bikemarkt de toekomst is, met name vanwege het potentieel in het mobiliteitssegment. Toch kwamen er tot Eurobike 2024 (lees Eurobike 2024 | Onze selectie nieuwe producten en curiosa) nauwelijks nieuwe spelers bij op de markt. De aanpak van DJI, een zwaargewicht uit een andere sector, is daarom intrigerend.
Met de Amflow PL (Amflow is een merk van DJI dat in 2023 voor dit project werd opgericht) en de DJI Avinox-motor beweert de groep niets minder dan een revolutie op de markt teweeg te brengen. We moeten toegeven dat het aanbod er op papier zeer aantrekkelijk uitziet.
De Amflow PL (voor Powerful Lightness) heeft achteraan een veerweg van 150 mm en vooraan van 160 mm. Hij kan worden uitgerust met 29 inch wielen of met een mullet-opstelling (29 inch vooraan en 27,5 inch achteraan) door de positie van de omkeerbare onderdelen op de draaipunten van de achtervering te veranderen. Vanwege de batterij is er geen opbergvak in het frame voorzien, maar het merk ontwikkelde wel een frametas die perfect in de voorste driehoek past, net vóór de schokdemper.
Geometrie
De geometrie bestaat uit een balhoofdhoek van 64,5°, een zitbuishoek van 77°, een reach van 452 mm in maat M, een bottom bracket hoogte van 29 mm en een liggende achtervork van 445 mm (in alle maten). Met andere woorden: moderne afmetingen die perfect aansluiten bij de huidige trends voor dit type fiets. De fiets is verkrijgbaar in vier maten (M, L, XL, XXL), wat jammer is voor kleinere rijders.
Motor en batterij
Wat de ondersteuning betreft, zijn de gecommuniceerde cijfers voldoende om de gemoederen te verhitten: de Avinox ontwikkelt bij normaal gebruik tot 105 Nm en 850 W, voor een gewicht van ongeveer 2,52 kg. In de Boost-modus kan je echter een piekvermogen van 120 Nm en 1000 W bereiken, en dat gedurende maximaal 30 seconden. Indrukwekkende cijfers, maar als we iets geleerd hebben bij Vojo dan is het dat deze cijfers niets betekenen zonder controle en dosering. Meer daarover verderop in het deel over de terreintest. Op de foto’s hierboven valt ook de snelheidssensor op (de schijf voor de remschijf op het achterwiel).
De batterijen doen niet onder. Je hebt de keuze uit 600 Wh (2,87 kg) of 800 Wh (3,74 kg). Ook de functies zijn toonaangevend op de markt: er zijn drie handmatige bedieningsmodi (Eco, Trail en Turbo) die aangevuld worden met een automatische modus (Auto) en de fameuze Boost-functie en er is een app waarmee je alles kunt wijzigen, jouw ritten kunt vastleggen en het antidiefstalsysteem of zelfs de hellingstarthulp en anti-terugrolfunctie kunt activeren. De batterij kan rechtsreeks opgeladen worden via de oplaadpoort in het frame.
De Amflow PL wordt geleverd met een oplader van 12 ampère, wat meer is dan bij de concurrentie. Dit houdt in dat de batterij sneller oplaadt: na anderhalf uur is de batterij ongeveer 70 tot 80% opgeladen om vanaf dan het proces te vertragen. Na iets minder dan drie uur is de batterij volledig opgeladen.
Het touchscreen op de bovenbuis gebruikt een 2″ Oled-paneel met een geïntegreerde GPS-chip die compatibel is met de meeste satellietnetwerken (GPS, Galileo, Beidou, Glonass en QZSS), een barometer, een kompas, een lichtsensor en zelfs een LTE-chip (4G). De bediening op het stuur is in tweeën gedeeld om alle functies binnen handbereik te hebben: aan de linkerkant bedien je de ondersteuning via twee knoppen (veranderen van modus), aan de rechterkant bedien je het scherm (weergave gegevens). Het systeem onderscheidt zich ook van de concurrentie door zijn draadloze verbinding: het is via Bluetooth verbonden met de hersenen van het systeem.
Amflow PL: versies en prijzen
Van de Amflow bestaan twee versies: de Amflow PL Carbon (6499 euro) en de Amflow PL Carbon Pro (9999 euro). Beide gebruiken dezelfde DJI Avinox-motor, -elektronica en -software … alleen de onderdelen veranderen. Naast het frame zien we dat ook de wielen, het stuur en de handvatten de stempel van Amflow dragen.
Amflow kondigt voor de PL in de high-end uitvoering met 600 Wh batterij een gewicht van 19,2 kg aan. Ons testmodel, de Amflow PL Carbon, die enkel met een 800 Wh batterij verkrijgbaar is, klokte af op iets meer dan 21 kg.
Bij de topversie is het mogelijk om te kiezen voor een 600 Wh-batterij, in plaats van de 800 Wh-batterij. De fiets is voorzien van een Sram X0 T-Type aandrijving, een Fox Float X-demper en Fox 36 Factory-voorvork, carbon Amflow-wielen met een interne breedte van 30 mm, een Fox Transfer Factory-zadelpen en Magura MT7-remmen.
De PL Carbon-versie van 6499 euro, die wij hebben getest, is uitgerust met Magura MT5-remmen, een KS-zadelpen, aluminium Amflow-wielen met een interne breedte van 30 mm, een Fox Float-demper, een Fox 36 Performance-voorvork en een mechanische Sram GX Eagle-aandrijving.
Optioneel is het mogelijk om een kleine frametas (+ 49 euro) aan te schaffen. Op de motor zit 2 jaar garantie, op het frame 5 jaar. In eerste instantie richt het Chinese Amflow zich op de grootste Europese afzetmarkten en (voorlopig) is hij dus nog niet in de Benelux verkrijgbaar; in onze buurlanden Duitsland en Frankrijk staat hij wel al bij de dealers.
Amflow PL Carbon: de terreintest
De nieuwe Amflow PL carbon is een uitgebalanceerde fiets, die een gevoel van relatieve lichtheid uitstraalt. Met een gewicht van iets meer dan 21 kg kunnen we hem uiteraard geen lichte fiets noemen, maar vergeleken met andere elektrische mountainbikes met een 800 Wh batterij behoort hij wel tot de lichtgewichten. Het gevoel op het terrein is, zodra de motor is ingeschakeld, vergelijkbaar met dat van sommige e-mountainbikes met lichte ondersteuning.
Het frame van de fiets is goed ontworpen en de kinematica is gebaseerd op een beproefde four bar linkage constructie. Van een afstand lijkt hij zelfs een beetje op een Specialized Levo SL. Wat we vooral zullen onthouden van de fiets is zijn gemakkelijke en wendbare besturing bij lage snelheid. Hij zit bovendien erg comfortabel en filtert het overgrote deel van de schokken goed weg. Maar als de snelheid toeneemt, verlaten we zijn comfortzone en wordt het moeilijker om de fiets in toom te houden als je je op een helling of op zeer ruige stukken bevindt. 80% van de tijd is de stabiliteit en het vertrouwen er wel, maar het is duidelijk dat de Amflow PL Carbon meer het DNA heeft van een all-mountain dan van endurofiets.
Bij het klimmen biedt de fiets goede grip en heeft de voorkant niet te veel de neiging te steigeren.
DJI had de wens om de motor meer vermogen te geven. Hadden we met de nieuwste updates van Bosch of Shimano echt meer vermogen nodig? Waarschijnlijk niet, maar we krijgen al snel een voorproefje van het recept van DJI.
Vanaf de eerste meters merken we dat de ondersteuning stevig is. Maar DJI onderscheidt zich vooral door de controle over de motor en het lezen van het terrein onder de wielen van de motor. Op technisch terrein slippen of haperen we niet en wordt er niet ‘tegen elke prijs’ ondersteuning geboden. Alles verloopt gedoseerd en gecontroleerd. DJI doet zijn reputatie alle eer aan, op technische stroken begrijpen we de werking van de motor en de motor begrijpt ons.
Wat het meest verrassend is, is de stuwkracht van de motor die enkele milliseconden blijft aanhouden nadat we stoppen met trappen. Deze Chinese versie van wat Bosch ‘extended boost’ noemt, zorgt ervoor dat je jouw inspanning gelijkmatiger kunt verdelen en dat je niet te vaak met onderbrekingen in de ondersteuning te maken krijgt. Je moet je rijstijl aanpassen aan deze technologie, maar je krijgt wel meer controle en souplesse tijdens het klimmen. De ondersteuning slaat zeer zachtjes af in vergelijking met andere systemen waar de overgang tussen ondersteuning en geen ondersteuning brutaler verloopt.
Klein nadeeltje bij al dit vermogen. De mechanische GX-aandrijving werkt goed, maar een T-Type had hier meer op zijn plaats geweest. Deze is overigens wel aanwezig op het topmodel.
We vonden het fijn dat we de ondersteuningsmodi in de app konden configureren om wat energie te besparen en de Eco- en Trail-modi aan onze persoonlijke voorkeuren konden aanpassen. De automatische modus bleek ook erg goed te werken.
En wat dacht je van de Boost-modus die 30 seconden beschikbaar is (maar die herhaald kan worden). Aanvankelijk zouden we schrijven dat het een gimmick is en dat de Turbo-modus al prima aan alle vermogensbehoeften voldoet. Maar alleen in de Boost-modus konden we een aantal belachelijk steile passages overwinnen. Je moet af en toe wat afremmen om je motor onder controle te houden, maar het is een geheim wapen dat DJI aanbiedt bij (zeer) zware obstakels.
Je kan de modi rechtstreeks bedienen via het touchscreen (dat zelfs met handschoenen aan werkt), je telefoon of gewoon via de bediening met twee knoppen aan de linkerkant van het stuur. Rechts op het stuur bevindt zich een tweede bedieningselement waarmee je door de menu’s op het scherm kunt navigeren (afstand, hoogteverschil, wattage, enz.) zonder je handen van het stuur te nemen. Alle displays kunnen via de telefoon van de gebruiker worden geconfigureerd.
En hoe zit het met het rijbereik? Het is altijd lastig om de autonomie van een elektrische mountainbike in te schatten, omdat het terrein, het gewicht van de fietser en de manier van trappen de waarden beïnvloeden. Maar zonder zuinig te willen zijn en met een gewicht van 75 kg konden we in de Trail-modus (en af en toe Turbo) met gemak 1800 m hoogteverschil overwinnen.
Als we ons oor te luister leggen, horen we … niets, of bijna niets. De motor is erg stil en vergelijkbaar met de nieuwste generatie Bosch-motoren.
Na deze test van enkele weken tijdens de wintermaanden, kunnen we op één vraag nog geen antwoord geven: hoe wordt de oververhitting van de motor gecontroleerd en verliezen we vermogen als de motor midden in de zomer tot het uiterste wordt gedreven? Tot over een paar maanden, dan kunnen we deze vraag beantwoorden.
Conclusie
Vermogen is niets zonder controle, en DJI begrijpt dat. Met de productie van de Avinox-motor heeft het Chinese merk veel indruk gemaakt en de marktleiders verslagen. Meer vermogen, meer koppel, een licht en geavanceerd ecosysteem, krachtige software en applicaties: andere merken weten wat te doen willen ze een inhaalbeweging maken. Heb je al dat vermogen nodig? Waarschijnlijk niet, maar het is wel een genot om ermee te rijden. Wat wel zeker is, is dat we deze Avinox-motor snel bij andere fietsmerken zullen aantreffen en dat deze nieuwkomer de markt omhoog zal stuwen.
Meer info via www.amflowbikes.com