Eerste test | Fox 2025: vernieuwde 36 krijgt gezelschap van een lichtere 36 SL MTB-voorvork
Door Paul Humbert -

Het Amerikaanse Fox presenteert vandaag voor modeljaar 2025 niet één, maar twee nieuwe versies van de 36-voorvork. Het merk onthult immers niet alleen een nieuw chassis voor zijn veelzijdige MTB-vork, maar ook een lichtere 36 SL die de huidige 34 vervangt. Beide zijn uitgerust met een nieuwe luchtveer.
De Fox 36 was in 2024 het platform bij uitstek voor de introductie van de nieuwste Grip X2- en Grip X-cartridges. Deze blijven in 2025 aan boord, maar we zien wel vernieuwingen aan het chassis en de luchtveer.
Fox 36
De Fox 36, die geïntroduceerd werd in 2005, is nog steeds een referentie in de categorie MTB-voorvorken met een veerweg van 140, 150 en 160 mm van het merk, en dat in 27,5 (jawel, deze bestaan nog) of 29 inch. Hij is ontworpen voor een directe montage van remschijven van 200 mm en tot 230 mm met een adapter.
Voor 2025 kondigt Fox een chassis aan dat 20% stijver is bij torsie, waarmee het de prestaties van de 38 benadert. De nieuwe vork is te herkennen aan een vlakkere en opengewerkte vorkboog.
Net als bij de nieuwe Fox 34 SL zijn de bushings zodanig aangepast dat het contactoppervlak met 30 mm is vergroot en een betere geleiding wordt gegarandeerd. Volgens het merk moet deze maatregel de wrijvingsvermindering optimaliseren, zodat “de fietser het terrein beter kan inschatten, vooral bij hoge snelheid.” De bushings zijn de met teflon beklede ringen die zorgen voor het contact tussen de vorkpoten en de binnenkant van de vork. Er zitten er twee aan elke kant en de afstand tussen de twee glijlagers maakt het mogelijk om de geleiding en de wrijving te doen evolueren. Bij deze nieuwe vork is de ruimte tussen de twee glijlagers kleiner geworden. Naarmate de glijlagers groter worden, worden de spanningsgebieden bij zijdelingse krachten kleiner en glijdt de vork beter.
Het hart van deze nieuwe 36 is wat het merk de ‘Glidecore ultra-low-friction compliant Air Spring’ noemt, de nieuwe luchtveer die bewegingsvrijheid biedt aan de zuigerschacht.
Fox-ingenieur Tom Pollock beschrijft de ‘Glidecore ultra-low-friction compliant Air Spring’ als volgt: “Wanneer er krachten zijn die proberen de zuiger en de hele luchtveer in de vorkpoot te verdraaien, veroorzaakt dit wrijving op het slechtst mogelijke moment. Dit is het moment dat de vork belast wordt en je de meeste tractie nodig hebt. Er is tolerantie toegevoegd waardoor de zuigerschacht en de basisring (negative blade) licht kunnen bewegen. Wat belangrijk is, is dat de zuiger en vorkpoot perfect uitgelijnd blijven, zelfs wanneer ze belast worden. Het doel is om een gevoel van flexibiliteit en comfort te bieden wanneer je dat het meest nodig hebt.”
De ontluchtingsventielen aan de achterkant van de vork werden opnieuw ontworpen, zodat ze gemakkelijker te gebruiken zijn. Met een Shimano-cassettesleutel krijg je nu toegang tot de luchtveer en kun je envoudig tokens toevoegen of verwijderen. Binnenin de vork zijn de bypass channels, die toelaten dat er lucht achter de onderste glijlager kan passeren, herzien.
Het nieuwe spatbord dat Fox heeft ontwikkeld, is langer en wordt niet langer aan de kleine ontluchtingsventielen bevestigd, maar met twee schroeven aan de vorkboog.
De Fox 36 2025 heeft een adviesprijs tussen 999 en 1609 euro. In 29 inch met 160 mm veerweg en met Grip X-patroon weegt hij naar verwachting 1920 gram.
Fox 36 SL
Naast de vernieuwde Fox 36 presenteerde Fox ook een nieuwe 36 SL. Waar komt dit project vandaan? Fox-ingenieur Tom Pollock vertelt: “We ontdekten dat trailrijders die vorken met een veerweg van 120-140 mm gebruiken, de keuze hadden tussen enerzijds een lichte MTB-vork die misschien niet stijf genoeg was, of anderzijds een 36 die wel de stijfheid had die ze zochten, maar die zwaarder was dan ze hoopten. Deze nieuwe MTB-voorvork voldoet aan die vraag. De Fox 36 SL is stijver dan een 34 en weegt slechts iets meer, maar is wel veel lichter dan de 36.”
Op papier kondigt Fox een winst van 20% in stijfheid aan ten opzichte van de vorige 34 (die hij dus vervangt). Deze nieuwe Fox 36 SL heeft een veerweg van 120 tot 140 mm en is geschikt voor Grip X- en Grip X2-patronen. Op de weegschaal weegt de 36 SL 100 gram meer dan de 34.
Bij een directe montage passen remschijven van 180 mm en tot 230 mm met een adapter.
Net als bij de 36 kondigt Fox 30 mm extra ‘bushing overlap’ aan (vergeleken met de vorige generatie) om de geleidingseigenschappen van de vork te verbeteren.
Deze nieuwe 36 SL volgt de belangrijkste kenmerken van de nieuwe 36 met de ‘Glidecore Compliant Air Spring’. Als je het verhaal hebt gevolgd, weet je dat dit niet hetzelfde is als de ‘ultra-low-friction compliant airspring’. Dit betekent dat alleen de bovenkant van de zuiger kan bewegen en ‘zweven’ onder belasting of torsie. Fox is van mening dat de lagere stijfheid ervoor zorgt dat de onderkant van het chassis meer energie kan absorberen zonder deze over te brengen op de rijder.
Net als bij de 36 zien we aan de achterkant vernieuwde ontluchtingsventielen en een spatbord dat aan de vorkboog wordt bevestigd. Ook hier gebruik je voortaan een Shimano-cassettesleutel om toegang te krijgen tot het luchtgedeelte van de vork. Tot slot is de nieuwe voorvork uitgerust met de herziene Bypass-kanalen.
De Fox 36 SL 2025 zal verkocht worden voor een prijs tussen 939 en 1539 euro. In 29 inch met 140 mm veerweg en met Grip X-patroon weegt hij naar verwachting 1755 gram.
Fox 36 Grip X2 2025: de eerste test
Om de nieuwe Fox 36 voor het eerst uit te proberen, kozen we voor een fiets die aansluit bij het all-mountainprogramma van deze MTB-voorvork. Onze keuze viel op de Lapierre Zesty uit 2024.
De fiets is aanzienlijk gemoderniseerd met een agressievere geometrie en een robuuster frame, maar ook met een rechtere zitbuis waardoor je beter op de pedalen kunt trappen.
Fox nodigde ons uit in Arizona voor een eerste ontdekkingstocht met de nieuwe 36 in de Sonomawoestijn, voordat we de vork mee huiswaarts mochten nemen voor een grondigere test op onze eigen paden. We hebben inmiddels een tiental tochten met deze nieuwe Fox 36-vork achter de rug.
Tijdens onze eerste tocht vragen we ons af of we wel vragende partij waren voor meer stijfheid? Het is duidelijk dat we op een fiets als de Zesty geen behoefte hadden aan ‘meer’. Al snel merken we dat, ook al is het chassis dus stijver, dit tijdens het rijden niet zo heel erg opvalt. De voorkant stuurt precies, zonder dat het de indruk wekt dat we heen en weer stuiteren.
We zijn blij dat de vork is uitgerust met de uitstekende Grip X2-cartridge, die we na de lancering ervan al snel in gebruik hebben genomen. Naast de Charger 3.1 van RockShox, die we ook geweldig vinden, lijkt de aanpak bij Fox iets steviger, misschien preciezer, maar ook iets minder comfortabel. Zodra we gas geven, biedt de vork ons een aanzienlijke steun, waarbij hij het terrein nauwkeurig inschat en de hobbels gladstrijkt.
Met deze nieuwe 36 verwachtten we geen revolutie, en het merk beweert ook niet er een te bieden, maar vanaf onze eerste ritten merkten we een kwaliteit op die we tot dan toe bij de 36 niet hadden ontdekt: bij het remmen, wanneer de vork belast is en onder druk staat, gedraagt de fiets zich veel soepeler en hebben we het gevoel dat we beter contact met de grond houden.
Wat ons in deze situatie als eerste opviel, was dat we eerst aan het bedenken waren welke instellingen we aan de achterkant van de fiets konden verbeteren, voordat we ons op de voorvork richtten.
Wanneer we de technische fiche erbij halen, zien we dat dit gedrag wordt toegeschreven aan de komst van de ‘compliant air spring’. Deze demping verzacht het gedrag van de 36, wat wellicht de toegenomen stijfheid van het chassis compenseert. Het is in ieder geval een prettige bijkomstigheid die we voelden als de vork belast werd, en minder tijdens de vrijere werking wanneer de remmen niet gebruikt werden.
Dat is wat ons het meeste opviel tijdens deze eerste testrit. Dat, en een schurend geluid bij bepaalde frontale obstakels of bij een snelle compressie/decompressie. Afgezien van het lawaai had het geen invloed op de prestaties van de voorvork. Fox heeft intussen erkend dat dit probleem zich voordeed bij sommige pre-productie vorken, waaronder de onze. Met een eenvoudige onderhoudsbeurt is het probleem opgelost. Weet dat het probleem zich niet voordoet op de commerciële productie-vorken.
Meer info: Fox 36 en Fox 36 SL.
Onze presentatie van de Fox 34 SL: Nieuw | Fox presenteert een 34 SL MTB-voorvork en Twin Stick-bediening voor XC.