Test nieuw | Orbea Denna: een blik vol mogelijkheden

Door Adrien Protano -

  • Techniek

Test nieuw | Orbea Denna: een blik vol mogelijkheden

Gravelfietsen met elektrische ondersteuning zijn niet echt nieuw. Sommige merken hebben de afgelopen jaren serieus geïnvesteerd in de sector en ook Orbea waagt zich aan het avontuur. Het Baskische merk koos voor een krachtige Shimano EP801 RS-motor op dit nieuwe model, genaamd Denna, die we in première mochten ontdekken in het Baskenland. Voor wie is deze e-gravelbike bedoeld? Antwoord in deze test: 

Welkom Denna, het eerste elektrische gravelframe van Orbea … of eigenlijk toch niet helemaal!

Want Orbea heeft in zijn catalogus ook de Gain staan, een model dat is ontworpen voor de weg (waarmee je over gravel kunt rijden) die is uitgerust met een motor in de achternaaf. “Met de lancering van deze Gain, iets meer dan 7 jaar geleden, was Orbea een van de pioniers in de wereld van eRoad. Het was een vrij ongewoon idee toen we het ontwikkelden, maar het is inmiddels een echte maatstaf in de markt geworden”, legt Joseba Arizaga, productmanager voor het weg- en gravelsegment bij Orbea, uit.

“De Gain heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld, wat bewijst dat de markt nog nieuw is en nog in volle ontwikkeling. Het is een klein nichesegment, maar wel een die de kans (en een reden!) heeft om te groeien”, voegt Parker DeGray, Global Key Media Manager, toe.

“Gravel is een inclusieve sport, misschien zelfs de meest inclusieve in de wielersport. We hadden een fiets nodig die aan de eisen van deze mensen kon voldoen, en dit was een kans om een ​​fiets te ontwikkelen die meer op gravel was gericht dan de Gain”, legt Joseba uit.

Dat is de reden van bestaan voor deze nieuwe Denna: om meer mensen het plezier van het ontdekken van nieuwe horizonten te bieden. In deze missie heeft Orbea ervoor gekozen om een ​​fiets te ontwikkelen die meer kan dan de Gain, maar die ook meer gericht is op comfort, met een motor die de fietser meer ondersteunt. “We verwachten niet echt dat experts voor deze fiets kiezen, maar wel zij die graag lange afstanden fietsen of beginners die hier een gemakkelijke en comfortabele machine zullen vinden”, besluit Joseba.

Frame: comfort als sleutelwoord

Voor het frame van deze Denna koos Orbea voor OMR-carbon, een carbonsamenstelling die meer gericht is op comfort (waar het OMX-carbon van het merk, dat we onlangs op de Oiz tegenkwamen, gericht is op prestaties). Simpel gezegd is dit vergelijkbaar met een minder stijve, meer ‘levendige’ koolstofvezelbinding die daardoor meer zal vervormen om comfort te bieden. De lichtste versie van de Denna wordt aangekondigd met een gewicht van 13,3 kg.

Orbea heeft ook aan de voorvork gewerkt om de perfecte balans tussen precisie en comfort te bereiken. Om de absorptie van de schokken en de filtering van de trillingen te bevorderen, heeft het merk ervoor gekozen om deze Denna uit te rusten met een langere voorvork, die volledig uit carbon bestaat. Hierdoor is het mogelijk om banden van 50 mm te monteren, waarbij aan beide kanten 5 mm speling overblijft.

En waarom geen ‘micro-vering’ zoals we die zien op bepaalde modellen van de concurrentie, zoals de recente Cannondale TopStone of de BMC Urs 01 LT? “Op dit moment hebben we nog geen overtuigende oplossingen gevonden. Er is niet veel verschil met de demping die de banden kunnen bieden, maar deze systemen brengen wel extra gewicht en onderhoud met zich mee”, vertelt Joseba.

Het merk legt uit dat het de voorkeur heeft gegeven aan het ontwerp van het frame, dat een verticale buiging op specifieke punten mogelijk maakt om de oneffenheden van het terrein te absorberen. Ook heeft het een buisconstructie die de laterale buiging beperkt, zodat de trapefficiëntie en de wendbaarheid van de fiets niet in gevaar komen. Dit punt zal op het terrein geverifieerd moeten worden.

Ondersteuning

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over de Shimano EP801 RS-motor. Dit is de motor waarmee de lichte e-mountainbike van het merk, de Rise, is uitgerust, en meer in het algemeen een reeks andere elektrische mountainbikes op de markt. Een elektrische mountainbike-motor op een gravelbike … Klopt, en tegelijkertijd ook weer niet!

Hoewel de motor in wezen hetzelfde is als die van een serie elektrische mountainbikes, heeft Orbea de firmware hier aangepast, zodat de motor perfect aansluit op het frame en de behoeften van gravel. Een soortgelijke aanpak als bij de Rise, die Orbea hier Enough Power noemt. “Bij het gravelen heb je, net zoals bij het wegwielrennen, geen vermogenspieken nodig zoals bijvoorbeeld bij het mountainbiken. Het trappen verloopt veel lineairder. De motor moet dus in fase zijn met de praktijk.”

Voordat Orbea bij de Shimano-motor uitkwam, vergeleek het Spaanse merk alle assistentiesystemen op de markt. Een essentieel punt voor het merk was echter dat het deze motor kon personaliseren, iets wat de giganten (zoals bijvoorbeeld Bosch) niet toestaan.

Orbea biedt twee ondersteuningsprofielen, Gravel en Gravel+, met respectievelijk drie ondersteuningsmodi (Eco, Trail en Turbo). Een profiel is een vooraf ingestelde reeks ondersteuningsmodi. Dit is de manier waarop Orbea denkt dat de motor het beste bij zijn frame werkt. Het Gravel-profiel is bedoeld voor gebruik op wegen en traditionele gravelpaden, terwijl de Gravel+-modus bedoeld is voor ritten met zware beklimmingen en moeilijk terrein en/of voor mensen die meer aanhoudende ondersteuning nodig hebben. Tussen deze twee profielen zijn het vooral het maximale vermogen en het karakter van de ondersteuning die verschillen.

Je dient er rekening mee te houden dat de motor op geen enkele manier is opgevoerd; het gaat hier enkel om aanpassingen en personalisatie via de Shimano-app. Op die manier kan de Denna met de snelst mogelijke acceleratierespons een koppel van 85 Nm ontwikkelen, terwijl de Boost-modus standaard (in het meest ruige Gravel+-profiel) rond de 60 Nm en een gematigde acceleratierespons haalt.

Ook voor de kleine SW-EN600-L bediening en het EP6-scherm haalde Orbea de mosterd bij het mountainbiken.

Voor de batterij creëerde Orbea een ​​eigen oplossing die in het frame is geïntegreerd, met cellen van de nieuwe generatie die energiezuiniger zijn en een lager gewicht hebben. Op die manier kon men 420 Wh bereiken en een gewicht van 1,95 kg. Het is ook mogelijk om de Range Extender van het merk toe te voegen, waarmee je 210 Wh en 1,05 kg extra krijgt.

Geometrie

Orbea heeft geleerd van de ontwikkeling van de Gain maar ook van de Terra (gravelmodel zonder ondersteuning) en heeft die bevindingen toegepast op deze Denna: een vork aangepast aan de grootte van het frame, een laag bottom bracket en een lange wielbasis om de stabiliteit te bevorderen, een langere bovenbuis gecombineerd met een kortere stuurpen voor een nauwkeurige controle, … Op papier betekent dit in maat M een reach van 395 mm, een liggende achtervork van 425 mm, een balhoofdhoek van 71° en een zitbuishoek van 73,5°.

Het merk legt ook uit dat het de geometrie heeft aangepast om de massa van de motor en de batterij optimaal te verdelen. Dat wil zeggen dat ze zo laag mogelijk zijn geplaatst, zodat de Denna nog steeds gemakkelijk en prettig te berijden is, zelfs als het terrein en de omstandigheden lastiger worden.

Onderdelen

Qua uitrusting is ons testmodel (M20) uitgerust met een vrij ongebruikelijke aandrijving, met een Shimano XT Di2-derailleur (oorspronkelijk bedoeld voor mountainbiken) gekoppeld aan Ultegra Di2 gravel/road shifters. “De zoektocht was een beetje frustrerend, de e-gravelmarkt is nog niet zo ontwikkeld en we konden de onderdelen die we wilden niet vinden. We hebben uiteindelijk de oplossing gevonden door de mountainbikecomponenten aan te passen aan een racestuur, door XT en Ultegra Di2 met elkaar te combineren”, legt de productmanager uit. Deze combinatie van componenten uit verschillende families van Shimano is mogelijk dankzij de Di2-technologie, oftewel de elektronica van Shimano. Het bijzondere aan deze oplossing is dat je hiermee de linker shifter kunt koppelen aan de bediening van de motor. Zo kun je schakelen tussen de verschillende modi zonder dat je daarvoor de bediening in het midden van het stuur hoeft te gebruiken.

Het onderstel is van eigen fabricaat en bestaat uit een paar Oquo RC25 Team-wielen, gecombineerd met Vittoria Terreno Dry Gravel-banden (700x45c).

De cockpit bestaat uit een carbon Easton EC90-stuur (16° flare) gecombineerd met een OC Road Performance RP10-stuurpen (met een hoek van -8º).

Versies en prijzen

Het merk biedt 5 versies aan, allemaal met hetzelfde carbon frame, maar met verschillende uitrustingen afhankelijk van de prijs. Het meest betaalbare model is de M20 met een prijskaartje van 5499 euro, terwijl de duurste versie 9999 euro kost. Ons testmodel heeft een adviesprijs van 7599 euro.

Houd er rekening mee dat je jouw fiets kunt personaliseren met behulp van de online configurator van het merk. Denk hierbij aan de kleuren en details van het frame, maar ook aan de keuze van bepaalde onderdelen.

Orbea Denna 2025: de terreintest

Orbea nodigde ons uit om de Denna te komen ontdekken, midden in de heuvels van Spaans Baskenland, en wel in het hart van het wijndomein Eguren Ugarte, op korte afstand van het dorpje Laguardia. Een plek die gekozen werd vanwege de vele gravelpaden in de omgeving, maar ook vanwege een kleine symbolische verwijzing: Vitorino Eguren, de oprichter van het landgoed, bezorgde in de jaren 1860 wijn op zijn … Orbea-fiets!

Hier is het onmogelijk om kilometers lang op vlak terrein te fietsen. Het terrein is heuvelachtig en de hellingen zijn talrijk en (vaak) dodelijk. Een ideale plek om alle mogelijkheden van deze nieuwe Denna te ontdekken.

Om de bijdrage van dit nieuwe frame en het verschil in filosofie ten opzichte van andere modellen op de markt echt te kunnen beoordelen, had Orbea ook de nieuwste generatie van de Gain meegenomen in zijn koffers. Dit is het elektrische model voor op de weg, waarvan de nieuwste generatie de week voor onze aankomst werd onthuld.

Voor beide modellen vonden we, met onze 1m78, de ideale zitpositie op de maat M. Even de zadelhoogte aanpassen en de banden op druk zetten, en we zijn klaar om te vertrekken. De ergonomie van ons testmodel met een elektronische aandrijving (waardoor we de motor ook via de linker shifter kunnen bedienen) is vanaf het begin aangenaam: we gebruiken onze linkerhand om de motor te besturen en onze rechterhand voor de aandrijving. Makkelijk!

Dit punt werd nog eens extra benadrukt toen we op de Gain stapten. De motorbediening hiervan bevindt zich in het midden van het stuur, met twee knoppen aan de linker- en rechterkant van de stuurpen. Hierdoor moet je één hand loslaten als je van ondersteuningsmodus wilt veranderen. Een oplossing die op de weg misschien denkbaar is, maar op gravelwegen minder voor de hand ligt.

De eerste beklimmingen van het parcours komen eraan en daar is de verrassing! We hadden het gevoel dat we dezelfde filosofie van de Rise (de lichtgewicht e-bike van het merk), waar we zo van hielden, terugvonden op deze Denna. De ondersteuning kan veel hulp bieden, maar zonder storend of ingewikkeld te zijn. In de Eco-modus is de ondersteuning uiterst discreet en heb je gewoon het gevoel dat je goed doortrapt. Als de helling steiler wordt (of als we tegenwind hebben), hebben we twee keuzes: meer kracht op de pedalen zetten (wat beloond wordt door de reactie van de motor die ons bij de inspanning ondersteunt door de geleverde kracht te vergroten) of overschakelen naar een hogere ondersteuningsmodus.

In de tussenliggende modus hebben we de benen van geweldige dagen; in turbomodus die van een olympisch kampioen! Hierbij moeten we echter wel een onderscheid maken tussen de twee profielen die Orbea in de motor aanbiedt, namelijk Gravel en Gravel Plus. Zoals we hierboven al uitlegden, zit het verschil tussen de twee profielen in de snelheid van de motorrespons en het geleverde vermogen. In de Gravel-modus reageert de fiets heel natuurlijk, terwijl de Gravel+-modus ons een beetje doet denken aan de manier waarop e-MTB motoren reageren, maar dan een tikkeltje milder.

Een ander voordeel van deze centrale motor ten opzichte van een motor in de achternaaf is de lage trapfrequentie. Om zijn kracht te kunnen leveren, heeft de naafmotor een vrij hoog traptempo nodig, terwijl de middenmotor een lager tempo aankan. Genoeg om bijvoorbeeld hulp te krijgen bij een ongeplande klim.

Waar de centraal geplaatste motor punten verliest, is op het gebied van wrijving wanneer je de ondersteuningslimiet (25 km/u) overschrijdt of wanneer de motor is uitgeschakeld. Op het vlakke bereikten we onze limiet bij snelheden rond de 35 km/u, daarboven werd het lastig om de snelheid aan te houden door het gewicht van de fiets en de wrijving van de motor. Houd er rekening mee dat je zonder ondersteuning het extra gewicht van de fiets voelt en dat je over het algemeen overschakelt naar de Eco-modus als het terrein niet biljartvlak is.

Je zou het controlescherm kunnen verwijderen om ruimte vrij te maken op het stuur, maar in dat geval ben je genoodzaakt de Shimano E-Tube app te gebruiken om te wisselen tussen het Gravel- en Gravel+-profiel.

Bergaf en op ruigere paden maakt de moderne geometrie van deze Denna het verschil. De fiets schenkt vertrouwen en is zeer comfortabel. Wij zijn ervan overtuigd dat de keuze voor 50 mm brede banden hier iets mee te maken heeft. Ter informatie: bij een bandendruk tussen 1,5 en 1,7 bar vonden we het beste compromis tussen comfort en prestaties voor een fietser van 63 kg.

Nadat we meerdere keren van de Denna op de Gain zijn gesprongen om steeds dezelfde circuits te rijden op beide fietsen, begrijpen we de filosofie achter beide modellen en de doelgroep waarvoor ze geschikt zijn. Dit is een punt waarover Orbea transparant wil communiceren: de Denna is niet gemaakt om tegen 40 km/u je vrienden op de weg te volgen. Dat zal snel lastig blijken! Wij zijn daarentegen van mening dat hij ideaal is voor het onbevreesd verkennen van de gravelpaden van jouw keuze, of voor het volgen van fitte vrienden op offroad routes, waar de gemiddelde snelheid lager ligt dan op de weg.

De nieuwe Orbea Denna is zowel een ideaal model voor beginners die snel de geneugten van het fietsen willen ervaren, als voor fietsers die niet voldoende tijd hebben om regelmatig te trainen en toch hoogtemeters willen verslinden. Als anekdote hebben we zelfs gehoord dat sommige professionele wielrenners (waaronder een Franse olympische kampioene) een elektrische racefiets/gravelbike gebruiken voor de dagen na een wedstrijd, met als doel herstelritten te maken waarin ze geen kracht hoeven te zetten.

Het is lastig om iets te zeggen over de actieradius, omdat we veel met de verschillende modi en profielen hebben geëxperimenteerd en regelmatig het tempo en de cadans hebben aangepast om de verschillende scenario’s echt te kunnen testen. Onder deze omstandigheden hebben we een tocht van 70 kilometer afgelegd en 1500 hoogtemeters overwonnen. Voor een biker van 63 kg en op tamelijk glooiend terrein hebben we daarbij nog niet de helft van de batterij opgebruikt.

Verdict

Met een weloverwogen filosofie investeert Orbea briljant in de elektrische gravelsector! Hier is alles ontworpen om een ​​comfortabel model aan te bieden, dat gemakkelijk te hanteren en een bron van plezier is. De Orbea Denna wordt aangestuurd door de krachtige Shimano EP801-motor en is een echte metgezel voor alle avonturen: een te moeilijke klim, slecht terrein of vrienden die te snel fietsen? Wij gaan de moeilijkheden en onvoorziene gebeurtenissen van de tocht goed begeleid tegemoet, met de nodige ondersteuning van de motor. Een ideaal model voor beginners die snel de geneugten van het gravelen willen ervaren, maar ook voor zij met een mindere conditie die zoveel mogelijk van het landschap willen zien. Houd er wel rekening mee dat dit model bedoeld is voor gebruik op gravel. Als jouw idee van gravel bestaat uit lange ritten over de weg en een paar onverharde paden, en je daarvoor een elektrisch model zoekt, dan is de Denna niet de juiste keuze. In dat geval kan je je beter tot de Gain wenden.   

Meer info via www.orbea.com

Door  Adrien Protano