Test nieuw | RockShox Reverb AXS MY26: de logische evolutie

Door Olivier Béart -

  • Staff pick

  • Techniek

Test nieuw | RockShox Reverb AXS MY26: de logische evolutie

Sinds de release in 2019 onderging de RockShox Reverb AXS geen verdere ontwikkelingen. Lange tijd was dit de enige telescopische zadelpen met draadloze bediening op de markt, en het is daarin een maatstaf gebleven, maar het weerhield het merk er niet van om de Reverb aan te passen aan de evolutie van onze fietsen en bepaalde toepassingen.

De eerste RockShox Reverb AXS (afbeelding links) verscheen 6 jaar geleden en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Zelfs nu gebruiken we het model dat we in 2019 ontvingen voor een test nog steeds. Het blijft voor ons een van de eenvoudigste en prettigste telescopische zadelpennen in gebruik. Ook heeft hij in de loop der tijd zijn betrouwbaarheid bewezen. Het is daarom moeilijk om een ​​succesvol product een update te geven.

RockShox heeft op verschillende vlakken gewerkt aan de doorontwikkeling van de Reverb AXS, zodat het meer opties kan aanbieden wat de drop betreft en zodat de dopper post beter compatibel zou zijn met fietsen met een lange veerweg en nog eenvoudiger te onderhouden is dan voorheen. Laten we dit eens nader bekijken.

Het motorgedeelte verhuist naar beneden

Dit is duidelijk de meest zichtbare verandering. Bij de eerste RockShox Reverb AXS bevond de motor/batterij-eenheid zich aan de achterkant van de zadelslee. Het was niet erg elegant, maar we raakten eraan gewend. Vandaag verplaatst deze constructie zich naar beneden, meer bepaald naar de verbinding tussen de zitbuis en de zuiger die naar binnen schuift om het zadel te verlagen. En daar is een goede reden voor.

RockShox heeft geluisterd naar de feedback van enkele rijders die problemen ondervonden waarbij de achterband onder zeer specifieke omstandigheden in contact kwam met de batterij, bijvoorbeeld wanneer het zadel in de lage positie stond en de achtervering van de fiets maximaal werd ingedrukt, denk aan een landing na een sprong. We hebben het hier over fietsen met een grote veerweg en vrij geïsoleerde gevallen, maar RockShox heeft ervoor gekozen toch hetzelfde pad te volgen als Fox met zijn nieuwe elektronische Transfer: de motor werd dus losgekoppeld van de zadelslee en lager op de zadelpen geplaatst.

We merken ook op dat de batterij naar voren is gedraaid, waardoor het formaat van de nieuwe Reverb AXS in alle opzichten vergelijkbaar is met dat van een klassieker model. Men zou kunnen vrezen dat de motor/batterij-combinatie in deze positie tijdens het trappen tegen de binnenkant van de dijen schuurt, maar we zullen later tijdens onze terreintest zien dat deze vrees snel werd weggenomen.

Het enige kleine minpuntje: we verliezen de uitstekende zadelslee van de vorige Reverb AXS, waarmee de instelling van de hellingshoek losgekoppeld kon worden van de instelling om het zadel naar voren of achteren te verschuiven. Hier hebben we te maken met een veel klassiekere zadelslee die ook minder praktisch is. Bij de montage missen we de oude zadelslee een beetje, maar dat vergeten we snel omdat we de afstelling van het zadel niet vaak veranderen. Ook de compatibiliteit met verschillende vormen en diameters van zadelrails is bij de nieuwe generatie beter.

Meer keuze in de grote van de drop

Voorheen was de RockShox Reverb AXS verkrijgbaar met vier verschillende drops tussen 100 en 170 mm. Vanaf nu zijn dat er zeven, van 100 tot 250 mm.

Voor XC/trail-gebruik en rijders met een ‘standaard’ postuur zal dit niet veel verschil maken, maar lange bikers en rijders die hun zadel met een grote telescopische zadelpen zo laag mogelijk willen zetten (met dank ook aan de steeds meer aflopende frames) zullen hier erg blij mee zijn en hoeven de Reverb AXS nu niet meer van hun lijstje te schrappen.

Houd er rekening mee dat de totale lengte van de zadelpen bij deze nieuwe generatie bij gelijke drop iets kleiner is, maar we hebben het dan over slechts enkele millimeters.

Duurzamer en makkelijker te onderhouden

Zoals we al eerder zeiden, heeft de eerste RockShox Reverb AXS in de loop der tijd zijn betrouwbaarheid bewezen. Maar RockShox wilde met deze nieuwste generatie nog een stap verder gaan.

Het is niet zichtbaar, maar het inwendige gedeelte is ingrijpend aangepast. Het mechanisme bestaat niet langer uit lucht en olie, maar volledig uit lucht. Hierdoor wordt de vermenging van de twee voorkomen en het snelle ontluchtingssysteem dat RockShox voor de vorige generatie ontwikkelde, is hier niet meer bruikbaar. Het beetje olie dat nog in deze nieuwe generatie zit, wordt alleen gebruikt voor smering.

De nieuwe plaatsing van de motor vereenvoudigt ook het onderhoud, dat zonder speciaal gereedschap kan worden uitgevoerd. Ook de onderhoudsintervallen zijn verlengd: RockShox spreekt nu van 300 uur (eenmaal per jaar), vergeleken met 200 uur voorheen. RockShox benadrukt ook dat alle onderdelen los verkrijgbaar zijn, zodat volledige repareerbaarheid gegarandeerd is.

Luchtpatroon en ActiveRide

De komst van het nieuwe luchtpatroon vereenvoudigt het onderhoud, maar zorgt er ook voor dat de nieuwe RockShox Reverb AXS als een mini-vering kan fungeren wanneer deze in een tussenpositie staat.

Wees gerust, in de volledig uitgetrokken stand is de dropper volledig geblokkeerd en is er geen sprake van storende speling. Maar wanneer je het mechanisme opent en de zadelpen laat zakken, ontstaat er een negatieve luchtkamer die voor een kleine beweging/demping zorgt.

RockShox heeft hier een naam voor: ActiveRide. Volgens het merk kan dit handig zijn bij technische beklimmingen, vooral met een e-bike, waarbij je het zadel een paar centimeter lager zet om meer controle en grip op het achterwiel te hebben. Dit is een functie die we ook op de Reverb AXS XPLR-dropper voor gravel aantreffen om comfort te bieden, en daar lijkt het ons relevant vanwege het ontbreken van een vering. Bij het mountainbiken daarentegen hebben we er nog niet echt het nut van ingezien, omdat die fietsen meestal volledig geveerd zijn. Kortom, het lijkt ons een beetje een gimmick, maar het is er en het doet niemand kwaad.

RockShox Reverb AXS: gewicht en prijzen

Qua gewicht is er geen verandering: ons RockShox Reverb AXS MY26-testexemplaar met een drop van 150 mm weegt 667 gram, vergeleken met … 669 gram voor de vorige generatie met dezelfde drop. Status-quo dus. Als er één punt is waaraan we het merk in de toekomst willen laten werken, dan is het dit wel. We dromen van de verschijning van een soort ‘Reverb AXS SL’ (voor Super Light), althans voor de kleinste drops die in XC worden gebruikt.

Verrassing wat de prijs betreft: de adviesprijs is namelijk verlaagd van 645 naar 600 euro. Dat is nog steeds duur, maar het is een stap in de goede richting.

Tot slot willen we jullie erop wijzen dat dit nieuwe model uiteraard compatibel is met de rest van het AXS-ecosysteem en met name met alle soorten bedieningen op het stuur. Ook de batterij blijft ongewijzigd.

RockShox Reverb AXS MY26: de terreintest

De eerste terreintest is heel eenvoudig: bij deze nieuwe generatie vinden we alles wat we altijd al zo geweldig vonden aan de Reverb AXS terug. Het begint al met de supereenvoudige montage dankzij het ontbreken van kabels en de synchronisatie met de stuurbediening die in een oogwenk is voltooid.

Eens in actie functioneert het systeem nog steeds even snel en soepel als altijd. Het leek ons ​​dat het nieuwe model iets sneller terugkeert naar boven, zonder dat het heftig werd. We hebben het echter vergeleken met een model van de vorige generatie, dat 6 jaar oud is en misschien iets langzamer is geworden, maar over het algemeen nog steeds erg fit is.

We hebben de nieuwe Reverb met 150 mm veerweg op een XC-fiets uitgeprobeerd en hebben dus niet echt profijt gehaald uit de nieuwe positie van de motor, aangezien er bij dit type fiets geen risico is dat het achterwiel de zadelpen raakt. We werden echter wel snel gerustgesteld door het feit dat deze lager geplaatste motor vrij compact is, zodat deze niet in de weg zit bij het trappen en niet in contact komt met de dijen (met ‘standaard’ spieren).

Verdict

Ondanks het feit dat de vorige RockShox Reverb AXS al 6 jaar oud is, was hij niet echt verouderd. Toch wilde het merk zijn bestseller op een aantal punten moderniseren. Deze punten zijn vooral relevant voor wie een zadelpen met een lange drop wil monteren op een fiets die ook veel veerweg heeft. Anderen hebben vooral baat bij het eenvoudigere ontwerp en onderhoud dat ook nog eens minder frequent dient te gebeuren. Dit alles, en dit is het allerbelangrijkste, met een werking die grenst aan de perfectie en een ongeëvenaard installatiegemak.

Meer info via www.sram.com

Door  Olivier Béart