Test nieuw | Sram Motive MTB-schijfremmen: wanneer grenzen vervagen

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Techniek

Test nieuw | Sram Motive MTB-schijfremmen: wanneer grenzen vervagen

Nadat Sram vorig jaar de Maven introduceerde (die ontworpen is voor de meest extreme toepassingen), herziet het merk nu ook de rest van zijn gamma MTB-remmen. Een van de veranderingen is een belangrijk nieuw product: de Sram Motive, ofwel een schijfrem die is ontworpen voor fietsen met een korte veerweg en die in de plaats komt van de Level en Code. 

Naast de gloednieuwe mechanische aandrijving (lees: Test nieuw | Sram Eagle 90 & 70: een mechanische aandrijving zonder derailleurpad) heeft Sram ook zijn aanbod MTB-remmen volledig omgegooid. De belangrijkste nieuwigheid in dat segment is de komst van een nieuw model met de naam Motive.

Deze nieuwe Sram Motive-remmen maken deel uit van een bredere herziening van het gamma. “Er zijn twee belangrijke redenen voor deze verandering”, zegt Benjamin Crowe, productmanager bij Sram. “We wilden dat mensen makkelijker hun weg zouden vinden in ons aanbod, maar de veranderingen werden ook ingegeven door de steeds veranderende benadering van de verschillende MTB-disciplines. We wilden remmen ontwikkelen die voor het brede publiek gemakkelijker betere ervaringen op het terrein bieden, en dat voor alle disciplines”, legt hij uit.

Van de 27 modellen die we tot nu toe kenden, blijven er in 2025 slechts 10 over in de catalogus van Sram.

En Sram hield zich niet in! De vereenvoudiging van de catalogus is aanzienlijk, want van de 27 modellen die we tot nu toe kenden, blijven er in 2025 slechts 10 modellen over. We nemen daarbij afscheid van de Level en de Code, ten gunste van de Motive die samen met de Maven (voor gravity-disciplines) en de DB4/6/8 (instapmodellen) nu het hart van het gamma zal vormen.

Sram legt uit dat er aan de afdichtingen is gewerkt om de duurzaamheid te verbeteren, daarnaast besliste het merk om voor al zijn remmen over te stappen op minerale olie.  Hoewel het merk niet uitweidt over de redenen voor deze keuze, kan het als volgt worden verklaard: de eerder gebruikte DOT-vloeistoffen moeten voldoen aan nauwkeurige normen en zijn identiek, ongeacht het merk, terwijl bij minerale olie iedereen zijn eigen recept kan ontwikkelen. Sram heeft samengewerkt met Maxima, dat al leverancier is van de olie van de veringen, om dit punt te optimaliseren.

Sram Motive: nieuwe horizonten

Het lijkt misschien triviaal, maar Sram presenteert deze Motive-remmen niet als remmen voor crosscountry-gebruik, maar als remmen die bedoeld zijn voor fietsen met een korte veerweg. Ja, daar wordt zeker en vast ook XC mee bedoeld, maar ook trailmodellen zoals de Santa Cruz Tallboy, Scor 2030, Trek Fuel EX, enz. Als we dit associëren met de voorvorken van de groep, zien we deze remmen op fietsen die zijn uitgerust met een RockShox SID en Pike, of zelfs een Lyrik voor rijders die lichte remmen willen voor de meer ruigere disciplines.

Srams belofte met de Motive? Een vergelijkbare remkracht als de Code, maar in een behuizing die lichter is. Sram gaat nog een stap verder en beweert zonder aarzelen dat de Motive de schijfremmen zijn met de beste gewicht-krachtverhouding in de geschiedenis van het bedrijf.

De Motive wordt aangekondigd met een gewicht van 264 gram (achterrem) voor de Ultimate-uitvoering die hier is afgebeeld. Bij de goedkopere modellen is het extra gewicht minimaal, deze wegen respectievelijk 273 gram en 279 gram. Op onze weegschaal klokte een Sram Motive-voorrem af op 249 gram, vergeleken met 220 gram voor de volledig identieke Level ULT 4-zuigerrem.

Ter vergelijking: een Shimano XTR 4-zuiger voorrem (9120) weegt ongeveer 240 gram en een XTR met 2 zuigers weegt iets minder dan 200 gram. De eerste Level ULT 2-zuigerremmen waar we mee reden, wogen ook ongeveer 200 gram. Vergeleken met de Code, die ongeveer 290 gram per stuk wegen, zitten we daar met deze nieuwe Motive een stuk onder, terwijl ze volgens de aankondiging een vergelijkbare remkracht bieden. Kortom, deze nieuwe Sram Motive heeft een gewicht dat vergelijkbaar is met dat van andere lichtgewicht 4-zuigerremmen op de markt, maar ze zijn duidelijk zwaarder dan wat we gewend zijn bij XC-remmen met 2 zuigers. Vandaar waarschijnlijk dat Sram de Motive niet alleen als XC-rem presenteert, maar als een krachtig en veelzijdig model, bedoeld voor fietsen met een korte tot middellange veerweg.

“Kunnen genieten van de aanzienlijke remkracht van de Motive is duidelijk de opoffering van een paar gram waard”, reageert het merk hierover. Een theorie die deels wordt bevestigd in competitie, waar we zien dat bepaalde XC-rijders (zelfs gesponsord door andere merken dan Sram) kiezen voor remmen met 4 zuigers, ondanks het extra gewicht. Voor meer recreatief gebruik denken wij dat efficiëntere remmen meer comfort en vertrouwen bieden, en dat het extra gewicht in perspectief geplaatst moet worden voor gebruikers die niet alleen op prestaties uit zijn.

Zoals je al hebt begrepen, hadden we tot nu toe in de Level-familie de keuze uit twee en vier zuigers, maar Sram biedt de Motive alleen aan met vier zuigers. Ook in de Code-familie werden ons al 4 zuigers opgelegd. Er zijn dus geen 2-zuigerremmen meer in het gamma van Sram.

De hendels van de Sram Motive-remmen maken gebruik van de Stealth-constructie, dat wil zeggen dat het hoofdcilinderblok parallel aan het stuur is geplaatst, wat zorgt voor een betere oriëntatie van de remkabel om direct naar de basis van de stuurpen te gaan.

De Motive maakt gebruik van de Direct Link-technologie die ook al op de vorige generatie remmen werd toegepast. Volgens Sram belooft deze technologie “consistentie en regelmaat in de manier waarop de rem zijn kracht overbrengt, en dat over de gehele hendelbeweging.”

Op de Sram Motive kan de reach ingesteld worden zonder de hulp van gereedschap, maar het contactpunt kan niet meer versteld worden zoals dat wel het geval was bij de Code (Ultimate en Silver).

Sram Motive: versies en prijzen

Net als bij de vorige generatie schijfremmen van Sram, plant het merk drie niveaus: Ultimate, Silver en Bronze. Het grootste verschil tussen deze modellen zit in de gebruikte materialen en dus in het uiteindelijke gewicht van de remmen (namelijk een verschil van respectievelijk 9 gram en 15 gram).

  • Sram Motive Ultimate Stealth (300 euro per stuk, zonder remschijf) – carbon hendel gemonteerd op lagers en titanium schroeven, uiterlijk dat doet denken aan de XX-groep.
  • Sram Motive Silver Stealth (245 euro per stuk, zonder remschijf) – aluminium hendel gemonteerd op lagers en roestvrijstalen schroeven.
  • Sram Motive Bronze Stealth (190 euro per stuk, zonder remschijf) – aluminium hendel gemonteerd op een beugel en roestvrijstalen schroeven

Over het geheel genomen zien we lagere prijzen dan toen de Level en Code Stealth in 2023 werden gelanceerd, wat een goede zaak is.

Ter gelegenheid van de lancering van deze Motive biedt Sram een ​​speciale versie in een kenmerkende kleur aan, net zoals vorig jaar bij de Maven. Deze ‘Expert-kit’ bevat een paar Ultimate-remmen, een paar remblokken en -schijven en een ontluchtingsset. Deze wordt in een beperkte oplage verkocht voor 655 euro.

Sram Motive: de terreintest

Voor deze test hebben we ons paar Sram Motive-remmen op een Mondraker F-Podium gemonteerd. Een crosscountry-model dat we vooral waarderen vanwege zijn downhill-kwaliteiten (lees: Test | Mondraker F-Podium: wanneer plezier en efficiëntie met elkaar rijmen). Een fiets die ons ideaal leek voor dit paar remmen, dat veelzijdig inzetbaar moet zijn voor alle fietsen met een korte veerweg, maar ook omdat de F-Podium oorspronkelijk was uitgerust met Sram Level 4-zuigerremmen, een goed vergelijkingspunt.

De eerste vaststelling is duidelijk: de Sram Motive biedt remkracht! Vanaf het eerste remmoment zijn we verrast door de stopkracht die deze remmen bieden. We hebben de kans gehad om verschillende ritten te maken met de Motive-remmen en tot nu toe kunnen we duidelijk zeggen dat ze meer remkracht bieden dan de Level Stealth 4-zuigerremmen. Als we een vergelijking zouden maken binnen het Sram-gamma dat we tot nu toe kenden, dan zouden we zeggen dat ze op hetzelfde niveau zitten als de Code. Het marketingargument leek dus niet geheel illusoir!

Remkracht is goed, maar zoals we weten is dat niet voldoende om er een goede mountainbikerem van te maken. Sram weet met de nieuwe Motive de remkracht progressief en consistent over te brengen. Daar hebben we na onze ervaring met de Maven veel aandacht aan besteed. Sinds de introductie van deze laatste hebben we met ongeveer een tiental fietsen gereden die waren uitgerust met Maven-schijfremmen en ze hebben allemaal een contactpunt dat, zelfs bij nieuwe remmen, de neiging heeft om elke keer op een ander moment aan te grijpen.

Sram heeft hier een oplossing voor: het zogenaamde ‘pad massaging’. Hierbij worden de zuigers een aantal keer uitgeschoven en weer teruggeduwd met behulp van een klein plastic plaatje dat bij de remmen wordt geleverd. Een procedure die het probleem oplost of in ieder geval grotendeels uitstelt. Tot nu toe hebben we dit soort problemen met het contactpunt nog niet ondervonden op de Motive, maar indien nodig zullen we niet aarzelen om deze ‘pad massaging’ uit te voeren. Dit is een vrij eenvoudige handeling, maar lijkt noodzakelijker op de Maven die is gericht op gravity-disciplines dan op de hier geteste Motive.

Ondanks de toegenomen remkracht zijn we blij met een zekere mate van progressiviteit, die kenmerkend is voor remmen van Sram. Dit helpt om de remkracht eenvoudig te doseren. Let wel op, het duurt even voordat je hieraan gewend bent.

Op onze Mondraker F-Podium testfiets hebben we ervoor gekozen om Centerline X-remschijven te monteren, de lichtste optie die beschikbaar is (50 gram minder per schijf van 160 mm vergeleken met de HS2). Het is een remschijf die ideaal is voor sportief/XC-toergebruik. Opgemerkt dient te worden dat voor nog krachtiger gebruik, met name op trailbikes, gekozen kan worden voor HS2-schijven. Deze bieden een extra winst in remkracht (Sram beweert +7%) en een betere afvloeiing van de warmte. Uiteraard kan je ook altijd de grootte van de remschijven vergroten (+14% voor elke sprong van 20 mm in schijfgrootte). Op onze testfiets met 120 mm veerweg monteerden we een schijf van 180 mm aan de voorkant en van 160 mm aan de achterkant, wat perfect was voor een fietser van 80 kg die graag bergaf rijdt.

Een tweede evolutie is te vinden in de remblokken: standaard wordt de Motive met organische remblokken geleverd, maar deze kun je altijd vervangen door gesinterde remblokken (vergeet niet om ook de remschijven te vervangen, het gebeurt dat gesinterde remblokken beter werken op specifieke schijven) wanneer je van plan bent vaak en lang te dalen (betere hittebestendigheid) of in natte/modderige omstandigheden (betere duurzaamheid) te rijden. Wij zijn echter gecharmeerd door het stillere karakter en de bijtkracht van organische remblokken, die overigens ook standaard op onze testremmen zitten.

Ook merken we over het algemeen dat er iets minder vermoeidheid optreedt in de vingers en onderarmen. Een nieuw stukje van de puzzel vol details die crosscountry-fietsen veelzijdiger dan ooit maken! Wees wel voorzichtig met de bandenkeuze, want de grenzen daarvan voel je veel sneller als je krachtig remt.

Zijn de Sram Motive-remmen geschikt voor crosscountry? Jazeker … maar er is nog zoveel meer. We begrijpen dan ook heel goed waarom Sram ze in een bredere zin aanbeveelt voor fietsen met een korte veerweg. Het merk legt uit dat ze compatibel zijn met fietsen die zijn uitgerust met SID-vorken tot en met de Pike, of zelfs de Lyrik als je lichte remmen wenst. Dit is een segment dat we verder moeten onderzoeken.

Er blijft nog één laatste onderwerp waarover een klein voorbehoud bestaat: het gewicht. Met deze Motive bewijst Sram dat het krachtige 4-zuigerremmen kan aanbieden die qua gewicht vergelijkbaar zijn met die van de concurrentie. Met dit voorbeeld hopen we dat Sram in de toekomst met een lichtere versie met twee zuigers komt, voor zij die waar mogelijk wat gewicht willen besparen en/of voor een montage op hardtails of XC-fietsen voor de iets rustigere rijders onder ons. Als we de vergelijking binnen het veringsegment van RockShox zouden doortrekken, dan zien we dat het merk naast de SID met vorkpoten van 35 mm en 120 mm veerweg ook een SID SL met vorkpoten van 32 ​​mm en 100/110 mm veerweg aanbiedt. Waarom dan geen lichtere remmenset die aansluit bij dit laatste segment? 

Verdict

Sram heeft met deze Motive een clean sweep (of bijna) behaald: een continue remkracht terwijl het progressieve karakter van de Sram-remmen behouden blijft. We ervaren dus het gemak waarmee je de remmen kan doseren, maar dan met een dosis remkracht en extra pit die tot hiertoe gemist werd door sommige rijders en in bepaalde omstandigheden. Deze keer hebben we te maken met echte sterk presterende remmen! Er blijft echter de kwestie van het gewicht, wat voor sommigen een probleem zal zijn, voor anderen niet. Als Sram verdere ontwikkelingen doorvoert, hopen wij dat dit in deze richting zal gaan zodat iedereen zijn of haar ideaal en efficiënt product kan vinden! Wij laten de remmen op onze testfiets zitten en gaan verder met de test om over enige tijd een oordeel te kunnen vellen over de duurzaamheid ervan. 

Meer over het vernieuwde gamma MTB-remmen van Sram, lees je in dit artikel: Nieuw | Sram verwelkomt MTB-schijfremmen Motive, Maven Base en DB4/DB6.

Meer info via www.sram.com

Door  Adrien Protano