Test Ride #14 | SQlab 611 Ergowave Active, Suplest Edge+ Crosscountry Pro & Upstand - Test Ride: SQlab 611 Ergowave Active

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test Ride #14 | SQlab 611 Ergowave Active, Suplest Edge+ Crosscountry Pro & Upstand - Test Ride: SQlab 611 Ergowave Active

SQlab 611 Ergowave Active: ergonomie voor je billen

Als er nu een onderdeel aan de fiets wel heel erg persoonlijk is, laat dat dan maar het zadel zijn. Elk paar billen is anders. En daar waar het ene zadel perfect zit voor jouw bikemakker, hoeft dat absoluut niet het geval te zijn voor jezelf. Rugklachten en zitvlakproblemen zijn een vaak voorkomende kwaal bij vele fietsers. En laat nu net daar SQlab haar steentje tot een pijnvrije fietswereld bijdragen.

Starten doen we met onze kennis van zowel de Griekse mythologie als die van de Duitse taal bij te schaven. De SQ in de benaming komt van Asklepios (Asclepius in het Nederlands, Äskulap in het Duits en dus met enige verbeelding SQlab), in de Griekse mythologie de god van de medische en helende kunsten. De meest bekende afbeelding van Asclepius is die van een bebaarde man met een staf waar een slang om kronkelt. De slang werd zo langzaam maar zeker genoegzaam bekend als symbool van medische verzorging (de apotheek bijvoorbeeld). Bij SQlab vinden we een verzameling urologen, kinesisten en fysiotherapeuten terug die hun kennis doorgeven aan de product designers van het merk. SQlab draait al behoorlijk wat jaren mee in de fietswereld, het waren zij die in 2002 op de proppen kwamen met een zitbeenmeting om de grootte van je zadel te bepalen en in 2003 brachten zij hun eerste ergonomische handvatten en het 601-zadel op de markt. Een jaar later kwam daar het 611-zadel bij. Nu, zestien jaar later, vormt het 611-zadel – uiteraard in aangepaste vorm – nog steeds de hoofdmoot van het zadelaanbod binnen SQlab. Naast zadels kan je overigens ook voor handvatten, bar ends, sturen en stuurpennen, pedalen en inlegzolen bij SQlab terecht.

Voor de aankoop van een zadel bij SQlab start alles met een meting van de afstand van je zitbotjes. Dat gaat behoorlijk eenvoudig met een stukje papier waarop je gaat zitten. Aan de hand van de breedte en je fietsdiscipline wordt het zadel met de meest aangewezen breedte aanbevolen. Het idee daarachter is dat je eigenlijk enkel op je zitbotjes mag steunen. De meting komt uit op een zadel met een breedte van dertien centimeter. Als mountainbiker wordt me het 611 Ergowave Active-zadel aangemeten.

De vormen van het zadel (Ergowave) zijn opvallend te noemen. Het zadel heeft een behoorlijk brede en platte neus; voor een steile klim ga je immers meer op de neus van het zadel zitten. In het midden – ter hoogte van je perineum – is een holte voorzien, achteraan maakt het zadel een opwaartse beweging. Het hele idee achter deze vorm is de druk zo veel mogelijk te verdelen tijdens alle mogelijke bewegingen van een mountainbiker. Het Ergowave-profiel dat helemaal rondom het zadel loopt, vormt op die manier een perfecte vorm voor de meeste zitbeenderen.

De Active in de benaming slaat op het feit dat het zadel zachtjes meebeweegt onder invloed van je trapbewegingen. Dat houdt je bekken actief en op die manier wordt eventuele pijn in de onderrug tegengegaan. De Active-technologie is verder helemaal naar je eigen wensen aan te passen.

SQlab maakt gebruik van drie elastomeren met een verschillende hardheid. De witte is de zachtste elastomeer, grijs valt ergens tussenin en de zwarte is de hardste. Die elastomeren beïnvloeden de bewegingen van de Active-technologie en zijn zowel afhankelijk van het gewicht van de rijder als van je persoonlijke voorkeur.

Op het eerste zicht lijkt dit een zacht zadel te zijn, maar in de praktijk is het toch behoorlijk hard, zoals een goed zadel hoort te zijn. Een Kevlar-laagje beschermt het zadel op de meest kwetsbare plaatsen en de aluminium rails houden het netjes en stevig op zijn plaats. 247 gram is niet meteen vederlicht te noemen. En toegegeven, het SQlab-zadel ziet er een pak minder racy uit dan vele van zijn concullega’s.

In de praktijk echter ontpopt de SQlab 611 Ergowave Active zich tot een heel erg prettig zadel. Het is comfortabel genoeg om urenlang – of zelfs dagenlang – mee door te gaan. Dat je prestaties niet moeten lijden wordt door dit zadel meer dan ruimschoots bewezen. De krachtoverbrenging blijft uitstekend en dankzij de brede en platte neus heb je vooraan op je zadel voldoende plaats tijdens steile beklimmingen.

Dat het met de kwaliteit van dit zadel meer dan goed zit, blijkt uit het feit dat het zadel na onze testperiode er nog steeds als nieuw, met uitzondering van een beetje lak van de rails, uitziet. Die rails zijn trouwens heel erg degelijk en netjes aan de schaal van het zadel vastgemaakt.

De maataanduiding op de rails maakt het erg eenvoudig om de juiste positie van je zadel te bepalen. Het enige waar wij wat mee sukkelen, is het plaatsen van de juiste elastomeer, maar dat is natuurlijk een taakje dat je slechts een keer hoeft te doen.

Verdict

Het SQlab 611 Ergowave Active-zadel mag dan niet het snelste uiterlijk hebben, zodra je er je billen op plaatst, ziet niemand daar nog iets van. Als je uren later je billen opnieuw opheft en je gedurende die hele tijd genoten hebt van een comfortabel zadel dat daarbovenop ook nog eens anatomisch perfect gevormd is, geen enkel pijnlijk drukpunt kent en je gewicht perfect verdeeld, denkt er niemand nog aan het uiterlijk van zijn of haar zadel. De producten van SQlab zijn bijzonder mooi afgewerkt en maken komaf met fysische ongemakken tijdens het biken. Dit Ergowave Active-zadel kost je 149,95 euro. Voor pijnvrij rijden, vinden wij dat geeneens overdreven duur.

SQlab 611 Ergowave Active

€ 149,95

247 gram

  • Comfortabel, zelfs na vele lange uren in het zadel
  • Aanpasbare Active Technologie
  • Gewicht

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via www.sqlab.nl

DoorJurgen Groenwals

Test Ride #14 | SQlab 611 Ergowave Active, Suplest Edge+ Crosscountry Pro & Upstand - Test Ride: SQlab 611 Ergowave Active