Test Ride #23 | IRC Tanken, Hope Union TC & Thule VeloSpace XT - Test Ride: Hope Union TC-pedalen
Door Jeffry Goethals -
Hope Union TC
Het Engelse Hope heeft sinds kort drie verschillende klikpedalen in hun gamma. Je hebt de RC (Race Clip), de TC (Trail Clip) en de GC (Gravity Clip). Elke versie heeft dus duidelijk zijn eigen doelpubliek. In onze ogen was de Trail-versie het breedst inzetbaar en zou die ons bijgevolg ook het best kunnen vertellen of de Union-pedaal een geslaagde creatie is. Wij gingen er mee op pad en hier volgen onze bevindingen.
Het was enigszins verrassend toen Hope een paar maanden geleden met het nieuws kwam dat ze hun eigen pedalen op de markt gingen brengen. Oké, ze hadden wel een platte pedaal in hun collectie, maar de ontwikkeling van een eigen klikmechanisme is niet zo vanzelfsprekend. De basis, de as en lagers, zijn wel hetzelfde als bij de F20 flat pedal. Die as bestaat bij onze TC-pedaal uit CR-Mo staal (een upgrade naar een titanium as zoals gebruikt bij de RC-pedaal is mogelijk). Voor de rest moeten 3 cartridge lagers en een norglide bush voor een soepele draaibeweging zorgen.
Het klikmechanisme (en de plaatjes) zijn gemaakt uit roestvrij staal en de kooi is gemaakt van bewerkt en geanodiseerd aluminium, het handelsmerk van de jongens uit Barnoldswick. Onze TC-versie kost evenveel als de RC, 185 euro. De grotere GC is 10 euro duurder en komt op 195 euro. Elke versie is in 6 verschillende kleuren beschikbaar (zwart, rood, blauw, paars, oranje en zilver).
Er zijn op onze pedalen 4 gaatjes voorzien voor extra pinnetjes, terwijl er dit 7 zijn op de GC uitvoering. Zo zorg je voor een nog betrouwbaarder en beter contact tussen schoen en pedaal. Op de kleine kooi van de RC-versie zijn er uiteraard geen. Het gewicht van de TC wordt aangekondigd op 437 gram voor een set. Wij wogen ze met pinnetjes en kwamen op 454 gram.
Er zijn twee types plaatjes. Er is de “4” en de “5”, wat overeenkomt met 4° of 5° vrije float en een losmaakhoek van respectievelijk 12° of 13°. Beide schoenplaatjes laten ook 2mm laterale speling toe. Het verschil in de praktijk is, zoals je later zult lezen, subtiel, maar naar onze mening niet onbelangrijk. Er is echter wel nog een ander heel belangrijk punt te melden …
… de plaatjes zijn immers NIET compatibel met de SPD-standaard. Visueel ziet de voorkant er redelijk gelijkaardig uit en is het vooral de achterkant die groter en breder is. Je kunt echter heel hard proberen je schoen met Hope-plaatje in een Shimano-pedaal te duwen of omgekeerd. Het zal niet lukken! Hope ontwikkelde hun klikpedalen vertrekkende van hun platte pedaal en moest, naar eigen zeggen, te veel van het contactoppervlak met de schoen opofferen indien ze niet hun eigen systeem ontwikkelden. We zijn benieuwd wat dit uiteindelijk op het terrein als meerwaarde zal bieden.
Op het terrein
Omdat de plaatjes zoals eerder gezegd niet compatibel zijn met SPD, hebben wij gekozen voor een dedicated schoen voor onze Hope-pedalen. De Northwave Spider Plus 3 heeft enkele inkepingen in de zool en het was even uitmeten om de juiste hoogte van de pinnetjes af te stellen op onze schoen. We wilden immers nog steeds makkelijk kunnen uitklikken en tegelijk stevig vastzitten als we druk op de trappers gingen zetten.
Het inklikken is uiterst soepel en direct, maar voelt net ietsje anders. Het is alsof je je voet iets minder ver moet plaatsen op de pedaal. Op zich ben je dit snel gewoon, maar let op als je terug met SPD-schoenen en -pedalen gaat rijden. Voor je het weet zorgt je nieuw aangeleerd automatisme ervoor dat je je voet net te ver plaatst en je hard over je pedaal schiet (en dus je enkel blutst) in plaats van in te klikken.
Eenmaal ingeklikt voelt het allemaal net wat stabieler en vaster dan bij een SPD-pedaal, zeker op lange termijn. Het bewust ontwikkelde platform met grotere contactoppervlakten van de Hope Union TC zorgt dus zeker voor extra ondersteuning. Dit komt voor een groot deel van het unieke kliksysteem, maar ook voor een deel van de omliggende kooi. Die is bovendien, in tegenstelling tot sommige andere trail-pedalen, ook bruikbaar als je niet bent ingeklikt. Je kunt met andere woorden je schoen op de trapper plaatsen zonder dat je gaat wegglijden. Zo goed als bij een platte pedaal is het natuurlijk niet.
Met de “4” heb je het meest gekende gevoel en klik je relatief snel uit. Met de “5” kun je meer bewegen en wringen op je pedaal vooraleer je loskomt.
Ook het uitklikken is uitermate vloeiend. We probeerden natuurlijk beide type plaatjes uit. Met de “4” heb je het meest gekende gevoel en klik je relatief snel uit. Met de “5” kun je meer bewegen en wringen op je pedaal vooraleer je loskomt. Hoe gekker het terrein en hoe meer je met je houding gaat kronkelen op je fiets, hoe meer deze optie tot zijn recht komt. Als je echter voor de zekerheid snel wilt kunnen uitklikken (en je voet gewoon op het platform wilt plaatsen) zoals bij modderige trails of een sneeuwgletsjer, kies je naar onze mening weer beter voor de “4”.
Verdict
Dat Hope met hun pedalen een duurzaam, goed en kwalitatief product op de markt heeft gebracht zal niemand verbazen. Na enkele maanden gebruik draaien de assen nog steeds moeiteloos en vertonen ze geen enkele speling. De kooi ziet er eveneens nog heel goed uit. We hebben nochtans genoeg harde contacten gehad met rotsen en stenen. Een groot verschil met sommige andere pedalen is dat, dankzij het hoogwaardige roestvrij staal dat wordt gebruikt, je pedalen en plaatjes er steeds als (bijna) nieuw blijven uitzien.
De keuze voor eigen “cleats” is aan de ene kant jammer omdat je zo binnen het ecosysteem van Hope wordt gedwongen, maar anderzijds is het kliksysteem een stukje stabieler en wat duurzamer dan de klassieke SPD. De door ons geteste Trail Clip (TC) versie is heel sterk gebleken en vult een gat op tussen de klassieke trail-pedaal (met dikwijls een te klein en weinig bruikbaar platform) en de zwaardere DH-pedalen. In aankoop zijn de pedalen met hun 185 euro adviesverkoop best wel duur, maar je krijgt zoals steeds bij Hope wel een product voor de komende 10+ jaar waarbij elk onderdeel afzonderlijk beschikbaar en te vervangen is.
Meer informatie: www.hopetech.com
Hope Union TC pedalen
€ 185,00
454 gram(per set met pinnetjes)
- Stabiel en betrouwbaar kliksysteem
- Sterke en kwalitatieve constructie
- Groot platform met pinnetjes dat echt bruikbaar is indien je niet ingeklikt bent
- Niet compatibel met SPD
- Duur in aankoop
- Loopt snel vol in modder of sneeuw
Évaluation des testeurs
- Best getest
- Hartendief
- Prijs-kwaliteit