Test | Trek RSL, Cambion & Foray: drie nieuwe MTB-schoenen om aan ieders noden te voldoen

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Techniek

Test | Trek RSL, Cambion & Foray: drie nieuwe MTB-schoenen om aan ieders noden te voldoen

Het Amerikaanse Trek bracht in de zomer van 2024 drie nieuwe MTB-schoenen op de markt voor beurzen tussen 170 en 400 euro. Wij legden de RSL, Cambion en Foray de afgelopen maanden op de testbank en zochten daarbij uit of een stijve wedstrijdschoen een meerwaarde biedt voor rustige toerders / vakantiefietsers ten opzichte van een comfortabele instapper.

De basis van ieder sterk merk wordt gevormd door een sterke identiteit en dus is men bij het Amerikaanse Trek bezig om de naam Bontrager – dat alle accessoires onder zijn hoede had – te vervangen door de naam van het moederbedrijf.

Deze naamsverandering geldt nog niet meteen voor alle accessoires, maar de schoenen (en pedalen) maakten de stap wel al. Deze zomer zagen we drie nieuwe offroad-schoenen verschijnen voor mountain- en gravelbikers: de Trek RSL, Trek Cambion en Trek Foray (in volgorde van prijs, van hoog naar laag).

Verschillende prijscategorieën betekenen natuurlijk verschillen in de schoenen, maar er zijn ook overeenkomsten:

METNET-technologie

Alle drie de modellen zijn voorzien van wat Trek METNET noemt. De nieuwe METNET-technologie – die eerder dit jaar zijn debuut maakte op de raceschoenen van het merk – staat voor de perforaties aan de zijkanten van de schoen waarmee men rekbare zones wil creëren voor een optimale pasvorm. Hierdoor vormt de schoen zich naar de voorvoet en worden veelvoorkomende drukpunten en ongemakken verlicht. Deze zone verhoogt dan ook het gevoel van comfort, zonder dat de ondersteuning en prestaties verminderen.

Aan de onderkant van de schoen zien we op alle modellen afneembare noppen onder de tenen en de hak en een Tachyon-afwerking van de zool. Dit laatste is een extra laag beschermend rubber onder de zool en vooral op de tweede en derde foto duidelijk herkenbaar door de andere kleur. Alle schoenen zijn geschikt voor tweebouts SPD-schoenplaatjes en voorzien van een handige markering om deze schoenplaatjes correct te monteren.

Op de neus van de schoenen zit een GnarGuard-rubbercoating voor extra bescherming tegen schuurplekken en steenslag. Deze zien we ook op de hak van de Foray, waar de RSL en Cambion een externe hielversteviging hebben.

Trek RSL MTB-schoen (399,99 euro)

Let even niet op de (dure) prijs, die is hier bijzaak, interessant is dat op de topmodellen de meest geavanceerde technieken worden toegepast. En zoals in de intro aangehaald wilden we bij deze test in het bijzonder weten wat een wedstrijdgerichte mountainbikeschoen als meerwaarde heeft te bieden voor een rustig toerder / vakantiefietser.

Het eerste waar we aan denken bij een wedstrijdschoen is een stijve zool, wat op de RSL absoluut aan de orde is. De buitenzool is voor 100% uit OCLV Carbon gemaakt, zodat er geen spatje energie verloren gaat. Dat lezen we ook af aan de stijfheidsindex van 14 op een schaal van 14.

Maar dat hebben je voetzolen na enkele uren rijden dan ook geweten. Niet dat het erg pijnlijk wordt, maar het harde contact zorgt na verloop van tijd (lees een drietal uur) toch voor een oncomfortabel zeurend gevoel in de voet, de goede binnenzool ten spijt. Dit is dus duidelijk een schoen voor XC of korte uitstapjes.

Dat gevoel wordt nog eens benadrukt wanneer we tijdens onze fietsvakantie onverwacht een stuk te voet verder moeten. Dit is geen schoen om tijdens een Alpencross een half uurtje met de fiets op de rug de berg over te klauteren. Maar Trek pretendeert dit ook niet, dus een ‘fout’ kunnen we dit niet noemen. De schoen past gewoon minder bij een profiel van rustig toerder / vakantiefietser.

Althans dat is wat je in eerste instantie zou denken. Want we betrappen ons erop dat we tijdens korte ritten thuis – waar we niet verrast worden door onverwachte omstandigheden – wel automatisch met veel plezier naar deze RSL-schoenen grijpen. Want we moeten toegeven dat het zelfs tijdens rustigere tochten fijn is om elk greintje energie uit onze benen overgebracht te voelen naar de fiets. Het rendement van deze schoen is dan ook top.

En Trek liet niets aan het toeval over voor dat rendement. Voor een nog betere grip van de hiel in de schoen zit er in de hak een strookje antislip-voering waardoor je rotsvast in de schoen zit, en waardoor de efficiëntie weer dat percentje extra verhoogt.

Waar de voetzool zoals gezegd na verloop van tijd wat begint te zeuren wegens de harde zool, wordt de rest van de voet zijdezacht omhuld, met dank aan de eerder genoemde METNET-comfortzones en de twee Boa-sluitingen waarmee je je voeten vastsnoert.

Al deze kwaliteiten komen met een hoge prijs van net geen 400 euro, waardoor de RSL duidelijk niet voor ieders portefeuille is weggelegd. De RSL-schoenen zijn verkrijgbaar in het zwart of wit en van maat 36 tot 48.

Trek Cambion MTB-schoen (279,99 euro)

Gelukkig biedt Trek ook een ‘goedkoper’ model aan om van het merendeel van deze kwaliteiten te genieten. De Trek Cambion is het tussenmodel van de nieuwe offroad-schoenen van Trek dat én snel én comfortabel moet zijn.

Een eerste compromis zien we aan de buitenzool, waar gekozen werd voor een blend van OCLV Carbon en glasvezel. Dit moet zorgen voor een nog steeds uitstekende krachtoverbrenging, terwijl je met een stijfheidsindex van 10 op 14 op papier een iets buigzamere schoen bekomt dan de RSL.

In realiteit moeten we meegeven dat ook de Cambion niet onze geliefde schoen was tijdens het stappen, maar we zijn in de eerste plaats natuurlijk fietsers – of dat nu op de mountainbike of gravelbike is, want de schoenen uit deze test kunnen voor beide disciplines dienen, ook al staan ze op de website van Trek ondergebracht onder de mountainbikeschoenen.

Net als bij de RSL merken we bij de Cambion een directe krachtoverbrenging richting de pedalen, ideaal om een robbertje uit te vechten met je concurrenten tijdens een wedstrijd of tijdens een sprintje onder vrienden. Ook bij de Cambion word je daarbij geholpen door een strookje antislip-voering in de hak, maar houd dat stil, de tegenstand hoeft niet al je geheimen te kennen om te winnen.

Instappen en aanspannen verloopt net als op de andere modellen soepel en vlot door de grote opening en de ook hier twee aanwezige Boa-sluitingen.

Ecologie is ook in de fietsindustrie steeds meer een ding aan het worden, en elke inspanning die geleverd wordt kunnen we alleen maar toejuichen (lees meer daarover in onze nieuwe rubriek Espero). Ook Trek levert (kleine) inspanningen en het is goed om weten dat het bovenwerk van de Cambion voor 33% uit gerecycled materiaal bestaat, maar meer specificaties hieromtrent krijgen we niet.

Het prijskaartje van 279,99 euro is nog steeds best gepeperd maar gezien alle kwaliteiten van de schoen wel in lijn met de prijzen van de topmodellen bij de concurrentie. De Trek Cambion is verkrijgbaar in het zwart of in een bronskleur, en van maat 37 tot 48.

Trek Foray MTB-schoen (169,99 euro)

Met de Trek Foray komen we bij het goedkoopste model uit de nieuwe collectie terecht. In deze schoenen hadden we de minste aanpassingstijd nodig, wat ook logisch is omdat deze schoen in vergelijking met de RSL en Cambion het model is dat zich meer op comfort richt. Tijdens onze eerste rit samen waren we al na vijf minuten vergeten dat we nieuwe schoenen rond onze voeten droegen. Dat is onder meer te danken aan de iets ruimere voorkant.

De nylon-composiet buitenzool is stijf (stijfheidsindex 7 op 14), maar heel comfortabel. De Foray was dan ook onze uitverkoren schoen om tijdens een officiële MTB-route aan de Spaanse bergmeren van Covadonga vier kilometer te stappen door een natuurgebied omdat rijden op de mountainbike er verboden was. De pracht van de natuur en de heerlijke lange afdaling aan de andere kant, maakten die wandeling dubbel en dik waard, en noch onze tenen, noch onze hielen hielden aan die wandeling blaren over van het schuren tegen de binnenkant van de schoen.

Net als op de Cambion zien we ook hier gerecyclede materialen, zo bestaat het bovenwerk voor 20% uit gerecycled materiaal.

Een lagere prijs zit hem ergens in en dus span je de Foray aan met een enkele Boa-sluiting en een eenvoudige velcro. Wat ons betreft is dat echter een perfecte combinatie, al voel je dat de voorkant net dat tikkeltje minder de contouren van je voet volgt bij het aanspannen dan bij de RSL en Cambion. Voordeel is dan weer dat je op de Foray absoluut geen last hebt van drukpunten op de voorkant van de voet.

Ook de Foray levert nog meer dan correcte prestaties bij het sprinten en accelereren. En voor de prijs hoef je de Foray alvast niet te laten: 169,99 euro is een adviesprijs die er best mag wezen voor de kwaliteiten die hij biedt. Tot slot is hij verkrijgbaar in zwart of wit en van maat 37 tot 48.

Conclusie

Bij het zien van de nieuwe offroad-schoenen van Trek denken we meteen aan stijl en luxe, aan elegantie, klasse en allure. Dat is wat deze schoenen uitstralen. Het zijn schoenen die verfijnd zijn tot in de puntjes en zowel geschikt zijn om te mountainbiken als te gravelen.

Een eerste vaststelling tijdens deze test, is dat we – met ons profiel van rustig toerder / vakantiefietser – vaker dan op voorhand gedacht naar het (dure) RSL-model grepen. Laten we er alvast geen twijfel over bestaan, rond de juiste voeten en bij de juiste inzet is de Trek RSL een topschoen. Een zalige pasvorm, geweldige overdracht door de stijve zool, … Maar bij die stijve zool kan net het schoentje knellen, zeker als je graag lange dagen op de fiets doorbrengt of al eens een portie hike-a-bike voor de kiezen krijgt. Oké, dit gebeurt niet elke dag, maar de voeten van een Alpencrosser die een half uurtje de berg moet overklauteren zullen minder vrolijk worden in deze schoenen.

Veel hangt dan ook af van je noden. Persoonlijk zal ik ze met veel plezier dragen tijdens mijn vaste ritten thuis waarin ik weet niet verrast te zullen worden door onverwachte omstandigheden of lange stroken waar gewandeld dient te worden.

Voor ritten op onbekend terrein en langere tochten gaat de voorkeur uit naar het model aan de andere zijde van de prijsvork, de Foray. Deze heeft een buigzamere zool en is daardoor veel comfortabeler. In zijn voordeel pleit dat de schoen al na enkele minuten tijdens de eerste rit vergeten werd. Dit lijkt ons dan ook de schoen die het best past bij waarnaar het grootste deel van het deelnemersveld aan de zondagse toertochten op zoek is.

Ook over de Cambion kunnen we niets verkeerds zeggen. Budgetvriendelijker dan de RSL – slechts weinigen onder ons kunnen of willen zich een schoen van 400 euro veroorloven – en stijver dan de Foray. Een goed compromis dus, al brengen wij hem net als de RSL toch nog meer onder in het vakje wedstrijdschoenen.

Deze test is nog maar eens het bewijs dat schoenen kiezen een heel persoonlijke zaak is, en dat de juiste keuze van jouw persoonlijke noden afhangt. Maar als je de puzzel juist legt en de juiste schoen voor jouw noden kiest, dan kan je wat ons betreft geen verkeerde keuze maken bij de nieuwe offroad-schoenen van Trek.

Meer info via www.trekbikes.com

DoorJan Geys