Ultra Raid des 3 Vallées 2024: de enige overgebleven MTB-meerdaagse van de Benelux
Door Christophe Bortels -
Bij de overgang van de zomer naar de herfst stond met de Ultra Raid des 3 Vallées de enige overgebleven MTB-meerdaagse van de Benelux op de kalender. Het was alweer de vijfde editie en voor het eerst trok men ook even de grens over naar de Franse Ardennen. Dit is het verhaal van een lang en zonnig weekend waarin sportieve uitdagingen en gezelligheid samenkomen:
Plaats van afspraak was opnieuw het sport- en verenigingscomplex van Miavoye, een klein gehucht op de hoogten van de Maasvallei, niet ver van de Franse grens. Daar was voldoende binnenruimte voor de maaltijden (inbegrepen bij de inschrijving en verzorgd door een cateraar) en een beveiligde fietsenstalling, prachtige grasvelden om te ontspannen in de zon, weilanden om je tent op te zetten, parkeerplaatsen, enz. Het enige dat ontbrak is 4G die naam waardig om perfect te zijn!
Er worden drie formules aangeboden: de Ultra 3000, de makkelijkste met zijn 150 km en 3000 meter hoogteverschil over drie dagen, naar keuze te doen in toer- of chronomodus; de Ultra 4000, die bijna 5000 hoogtemeters telt verdeeld over 200 km en die enkel als chrono kan gereden worden; en natuurlijk het hoofdevenement, de Ultra 6000 van 280 km en 6800 hoogtemeters voor de sterksten of degenen die een mooie uitdaging willen aangaan! De laatste twee (Ultra 4000 en 6000) konden zowel solo als in duo afgewerkt worden met aparte rankings. Daar kwam dit jaar nog de Gravel Raid bij, eveneens verspreid over drie dagen.
Dag 1: de nachtelijke proloog
Naar goede gewoonte wordt de Ultra Raid des 3 Vallées op vrijdagavond afgetrapt met een nachtrit van 41 km die als proloog/eerste etappe dient voor de deelnemers aan de Ultra 3000, 4000 en 6000. Vorig jaar regende het nog pijpenstelen vlak voor de start, dit keer schijnt de zon.
19u: we zijn begonnen!
Op het moment van vertrek is het nog relatief licht, de lampen gaan iets later pas aan …
Voor de gelegenheid kreeg de organisatie een uitzonderlijke toestemming om het mooie landgoed Aqualodge en zijn bijzondere accommodaties aan het water te betreden.
Na een uurtje rijden zijn de lampjes aangeknipt. Nachtelijk mountainbiken is echt een bijzondere ervaring!
De magische sfeer in het bos …
Zij die gaan voor het klassement hebben onderweg geen tijd om te genieten van de gastronomische versnaperingen. Het gaat snel! De 41 km wordt door de snelste renners, die slechts de helft van de etappe in het donker hebben gereden, in 1u40 afgelegd.
De anderen nemen de tijd om te genieten van tartiflette, pannenkoeken, witte wijn of een kleine peket, een plaatselijke jenever (uiteraard met mate).
De Chimay Beer & Food Truck staat aan de finish opgesteld, waarna het tijd is om te gaan rusten voor wat komen gaat.
Dag 2: de Queen Stage
Zaterdagochtend 8.00 uur: na een goed ontbijt is het tijd om plaats te nemen aan de startlijn. Het goede weer is van de partij, en dat is maar goed ook, want de dag wordt lang en zwaar. Voor de deelnemers aan de Ultra 6000 staan maar liefst 146 km en 3200 hoogtemeters op het programma.
08.00 uur: we zijn vertrokken voor de koninginnenrit van deze Ultra Raid! Iets later wordt de start gegeven voor de 2de etappe van de Ultra 4000 (80 km en 1800 meter hoogteverschil) en de Ultra 3000 (56 km en 1400 meter hoogteverschil).
Een eerste helling om de ochtendstijfheid uit de benen te fietsen.
Voordat we zuidwaarts trekken naar Frankrijk, rijden we eerst naar het noordoosten om de landelijke vallei van de Lesse te bereiken.
De route volgt de rivier ongeveer twintig kilometer en loopt er hier en daar vlak langs …
… of zoekt een aantal mooie beklimmingen en afdalingen op aan de zijkanten van de vallei.
Gelukkig maken enkele vlot bollende stroken deze lange dag wat draaglijker met het oog op de etappe die de deelnemers de volgende dag nog te wachten staat.
Oeps, dat ziet er heel wat minder comfortabel uit …
Aan kilometer 45 scheiden de wegen van de Ultra 6000 en 4000. De Ultra 6000 vertrekt voor een lange lus richting Frankrijk, terwijl de 4000 richting Cascatelles gaat, waarover we verderop nog zullen praten.
De bevoorrading aan kilometer 80 is in meer dan één opzicht symbolisch: het ligt net na halverwege, precies op de Frans-Belgische grens, en aan de voet van een klim die de Ultra 6000-deelnemers naar het hoogste punt van de wedstrijd zal brengen, op iets meer dan 400 meter boven zeeniveau. De volgende 40 kilometer vertoeven we in de Franse Ardennen.
Het begin van de klim zet meteen de toon!
Het hoogste punt van de Ultra 6000 wordt bereikt via dit mooie bospad.
In dit stadium van de rit rijdt een groep van 4 renners aan de leiding: Benjamin Rosart, Antoine Jamin, Mathias Cloostermans en Maxime van Wynsberghe.
Terug in België krijgen de deelnemers op ongeveer vijftien kilometer van de finish een emblematische plek van deze Ultra Raid (en van de Hard’n Marathon, de eendaagse marathon georganiseerd door hetzelfde team en onderdeel van de Belgian Ardennes Marathon Series) onder de wielen: het Cascatelles-pad, net zo mooi en technisch als altijd.
Leuk en uitdagend tegelijk!
Aan de meet is het Mathias Cloostermans die het zegegebaar mag maken nadat hij zijn vluchtgezellen heeft afgeschud.
Hij sloeg het gat op Benjamin Rosart, die zelf voor de laatste etappe een goede voorsprong heeft op de volgende renners in het algemeen klassement.
Een beetje sleutelen aan de fiets, een goede maaltijd en een massage (voor degenen die de optie hebben aangevinkt bij de registratie); we hebben al twee etappes achter de rug, nog één te gaan. En niet de minste!
Dag 3: een stevig dessert
De slotdag begint met een hele mooie zonsopgang. Er hangen nog wel wat wolken en het is een paar graden minder warm dan de dag voordien, maar de omstandigheden beloven ideaal te zijn voor de derde en laatste rit van deze Ultra Raid.
Om 08.00 uur wordt wederom de start gegeven van de Ultra 6000. De afstand is vandaag wat korter (96 km), er zijn minder hoogtemeters (2700 m), maar het blijft een niet te onderschatten etappe …
Na het zuiden gisteren, trekken we deze keer naar het noorden. Daar wachten de abdij van Maredsous, de vallei van de Molignée, de 7 Maasmeanders, enz. De Ultra 4000 volgt voor zijn koninginnenrit (80 km en 2000 meter hoogteverschil) hetzelfde traject als de 6000, met uitzondering van een klein lusje naar het noorden, terwijl de Ultra 3000 (57 km en 1300 meter hoogteverschil) een verkorte versie volgt van de 4000.
Het duel tussen Benjamin Rosart en Mathias Cloostermans, de eerste twee van het klassement, begint al vanaf de eerste kilometer! Na de eerste twee etappes telt Cloostermans een voorsprong van enkele minuten en hij kan het zich dus veroorloven om in het wiel van Benjamin te blijven om de eindzege veilig te stellen.
Deze prachtige technische afdaling net na de abdij van Maredsous, die ook op vrijdagavond al in het parcours zat, vereist de nodige waakzaamheid en concentratie om geen fouten te maken.
Rijden in duo betekent ook dat je af en toe moet wachten, bijvoorbeeld na een lastige passage zoals hierboven vermeld!
Een beetje humor en motivatie voor een lastige klim …
Over lastige beklimmingen gesproken, hier is er nog zo één: de beroemde onmogelijke klim! Waar deze vorig weekend tijdens de Raid Bocq iedereen dwong om voet aan grond te zetten, lijkt de beklimming er dit keer wat minder vettig bij te liggen. Theo Demarcin, de leider in de Ultra 4000, komt als eerste opdagen … en dat gaat goed! Met een volle mond bovendien, na een korte bevoorrading net aan de voet van de heuvel.
Ondanks enkele regendruppels na de passage van Theo Demarcin, zijn er nog enkele renners die fietsend bovenkomen.
We hebben een korte pauze verdiend aan het uitkijkpunt van Sosoye om het landschap te bewonderen, tenminste als je je geen zorgen hoeft te maken over de klok.
Dat is niet het geval voor Mathias Cloostermans, die als enige aan de leiding rijdt in de Ultra 6000 na het afhaken van Benjamin Rosart.
Net als de dag ervoor wint Mathias Cloostermans de etappe. Als kers op de taart mag hij de Ultra Raid des 3 Vallées toevoegen aan zijn palmares!
Wat de afstand ook is, hoe laat het ook is, de voldoening aan de finish is groot.
Hiermee komt er een einde aan een zeer geslaagde editie van de Ultra Raid des 3 Vallées 2024!
Een Ultra Raid in de Vogezen in 2025
Voordat we de einduitslag van deze Ultra Raid des 3 Vallées 2024 erbij nemen, eerst een kort woordje over het grote nieuws dat tijdens het weekend werd onthuld: de geboorte van een klein broertje, de Ultra Raid Gérardmer!
Deze nieuwe MTB-meerdaagse, die op 20, 21 en 22 juni 2025 zal plaatsvinden in de Vogezen, zal het format aannemen van zijn Belgische tegenhanger met drie formules (Ultra 4000, 5000 en 7000) in toer- of chronomodus, elk met drie etappes, inclusief een gezamenlijke nachtrit op vrijdagavond, solo- en duo-rankings, een Ultra Kids, enz.
Meer daarover in ons nieuwsbericht over de Ultra Raid Gérardmer.
Ultra Raid des 3 vallées 2024: de uitslagen
Op de Ultra 6000 ging de zege dus naar Mathias Cloostermans in een tijd van 13u36. Benjamin Rosart (+12:58) en Ludovic Recolet (+1:20:11) mochten mee op het podium.
Bij de vrouwen won Chariel Decock (20.29 uur) voor Céline Seys.
Het podium van de Ultra 6000 bij de duo’s: Olivier Coulon en Nicolas Da Costa (2de), Nicolas Vermeulen en Luc Berlage (1ste) en JP Strape en Nicolas Dasnois (3de).
Theo Demarcin domineerde de Ultra 4000. Hij voltooide de drie etappes in 9u08 en haalde het met respectievelijk 32 en 44 minuten voorsprong op Yannick Leonard (2de, rechts op de tweede foto) en Lucas Defosse.
Karine Welker won de Ultra 4000 bij de vrouwen, voor Melanie Boeur.
De podia van de Ultra 4000 bij de duo’s:
- Duo mannen: Rémy Miles en Kevin De Mey (2de), Benoit Hustinx en Jack Brunelle (1ste), Miguel Delongueil en Jordy Sorée (3de).
- Duo vrouwen: Blanche Flémal en Christel Ledur
- Duo mixed: Maya De Backer en Augustin De Bie
We eindigen met de podia van de Ultra 3000. Bij de vrouwen was er winst voor Anne Counet voor Britt Van der Wekken en Justine George, en bij de mannen ging de eindzege naar Pol Treviens voor Willem Van Maelsaeke en Wouter Cnudde.
Volledige uitslagen Ultra Raid des 3 Vallées 2024: Ultratiming