World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCO vrouwen: nieuw recital van Pauline Ferrand-Prévot

Door Léo Kervran -

• Sport

De grote vraag voor aanvang van de World Cup XCO in Val di Sole was of Puck Pieterse dit keer wel in staat zou zijn om Pauline Ferrand-Prévot van de zege te houden, iets wat haar drie weken geleden in Tsjechië nog niet lukte maar vrijdagavond in de shorttrack wel.

Nadat Pauline Ferrand-Prévot drie weken geleden haar tegenstanders in Nove Mesto al haar achterwiel liet zien, tekende de Française deze zondag in Val di Sole voor een nieuw recital tijdens de vierde manche van de wereldbeker XCO. Na een voorzichtige start, die werd gekenmerkt door een val vlak achter de eerste rijen en waarbij met name Samara Maxwell en Martina Berta gehinderd werden, plaatste ze zichzelf zoals gewoonlijk in de eerste minuten rond de 4de-5de positie om de race te observeren. In de tweede ronde vond ze het moment rijp om de controle over te nemen.

Op dat moment telde de wedstrijd al maar drie koplopers meer, aangezien alleen Ferrand-Prévot en Loana Lecomte het tempo van Puck Pieterse in de eerste volledige ronde hadden kunnen volgen. Net als in Nove Mesto is de Nederlandse de laatste die de wereldkampioene kan volgen.

Vanaf het moment dat ook Pieterse moet lossen, begint PFP aan een lange, eenzame rit naar de finish. Na elke ronde vergroot ze haar voorsprong totdat deze in de laatste ronde bijna een minuut bedraagt.

Puck Pieterse weet achter de wereldkampioene haar tweede plaats veilig te stellen, maar verrassender was de renster op rang drie.

De Zuid-Afrikaanse Candice Lill was eerder al bijzonder sterk in Nove Mesto en reed ook vrijdagavond in de shorttrack naar een mooi resultaat. Het tempo van het trio vooraan lag in het begin van de race te hoog voor Lill, maar ze wist haar achterstand te beperken. Nadat ze een belangrijke rol had gespeeld in de achtervolgende groep, vertrok ze uiteindelijk alleen in de achtervolging op Loana Lecomte, die ze in de tweede ronde wist in te halen en in de volgende ronde voorgoed achter zich liet om derde te worden. Op 31-jarige leeftijd beleeft Lill – die we vooral kennen van haar prestaties in de Cape Epic – het beste seizoen uit haar carrière in de XCO met als kers op de taart een eerste podium in de World Cup!

Loana Lecomte eindigde als 4de en Savilia Blunk sleepte na een matige maar regelmatige race de laatste plek op het podium in de wacht.

De top 10 werd vervolledigd door Laura Stigger, Mona Mitterwallner, Haley Batten, Jenny Rissveds en Alessandra Keller. Anne Tauber viel met een 11de plaats net buiten de top tien, Emeline Detilleux eindigde als 35ste en Lotte Koopmans als 46ste.

In het algemeen klassement verandert er niets aan de eerste vier posities: Haley Batten blijft aan de leiding, voor Alessandra Keller, Savilia Blunk en Jenny Rissveds. Met haar twee overwinningen op rij klimt Pauline Ferrand-Prévot, die de eerste twee manches miste, naar de vijfde plaats, maar de Française verzaakt ook voor de wedstrijd van volgende week in Crans-Montana.

Volledige uitslag World Cup XCO Val di Sole 2024 vrouwenTussenstand World Cup XCO 2024 vrouwen